Yavru Köpeklerde Saldırganlık Sorunu

Yavru köpeklerde saldırganlık durumu, köpeklerin diğer davranış sorunları kadar önemlidir. Çünkü hızlı bir çözüm almak mümkün değildir. Kısa sürede sorunun sebebi tespit edilip uzman kontrolüne alınması gereklidir. Köpeklerin yaşları, özellikleri ve sağlık durumları eğitimlerinde ki başarıyı etkileyebilmektedir. Eğitimsizlik ya da yanlış eğitim yöntemleri köpeklerde davranış bozukluklarına neden olur. Özellikle itaat eğitimlerine geç kalmak zaman içerisinde birçok sorunu beraberinde getirir. En önemli sorunlardan biri de köpeklerin saldırganlaşmasıdır. Yavru köpeklerde saldırganlık davranışı sahibi, diğer kişiler ve diğer evcil hayvanlar için tehlikeli durumlar oluşturmaktadır. Köpeğinizin birden hırlaması ya da dişlerini göstermesi tedirgin edici olur.

Yavru Köpeklerde Saldırganlık Nedenleri

Birçok köpek kendisini sahiplerinin kontrol etmesine izin vermektedir. Özellikle yavru köpekler sahiplerini izleyerek neyi yapıp yapmaması gerektiklerini öğrenebirler. Fakat bazı köpekler bu konuda bazı zorluklar yaşayarak havlama, hırlama ve hatta ısırma davranışlarını gösterebilirler. Bu hareketleri ile kendilerini bir insanın kontrol etmesini istemezler. Yavru köpeklerde saldırganlık problemi özellikle 18-24 aylarında başlar ve çok nadiren 4-5 aylık yavru köpeklerde de rastlanabilir. Köpeklerin saldırganlaşması için genellikle birkaç faktöre ihtiyaç varken bazı durumlarda ise tek bir neden yeterli gelebilmektedir. Köpeklerin saldırganlaması için bazı sebepler sunulabilmektedir.

Yavru Köpeklerde Alan Koruma İçgüdüsü

Her hayvanda olduğu gibi köpeklerde de kendi  alanlarını sahiplenme içgüdüsü vardır. Köpekler kendi sahiplendikleri alana bir başka insanın ya da hayvanın girmesinden hoşlanmayacaktır. Bu nedenle eve gelen yabancı kişilere karşı saldırgan davranmaları mümkündür.

Köpeklerde Avcılık İçgüdüsü

Koşan insanlar, yolda ki bisiklet ya da arabaları kovalayan köpekler avcılık içgüdülerini yaşıyor olabilir. Aşırı ve yanlış dürtülenmeleri sonucu saldırgan tavırları öne çıkmaktadır. Bu tarz köpekler ile karşılaştığınızda kaçmamak daha doğru olacak. Aksi halde paniğe kapılarak kaçmanız köpeğin hareketlerinin tetiklenmesine neden olacaktır.

Köpeklerde Annelik İçgüdüsü

Anne köpekler yavrularını korumak için çevresine saldırgan tavırlar sergileyebilirler. Bu hareketler tamamen içgüdüsel olarak gelişmektedir. Yavrularının yanında olan bir anne köpek ile iletişiminiz yoksa alanına girmemek doğru olacaktır

Köpeklerde Sosyalizasyon Eksikliği

Özellikle annesinden erken yaşta ayrılmak zorunda kalan köpeklerde sık rastlanır. Çünkü annesiz büyüyen köpekler sürü kurallarını öğrenemezler. Bu nedenle zaman içerisinde dengesiz bir karaktere sahip olmaları mümkündür. Köpeğinizin yavruluktan itibaren yeterince sosyal yetişmesi, diğer insanlarla ve hayvanlarla iletişim halinde olması saldırgan tavırların ortaya çıkmasını engelleyebilir.

Köpeklerde Korku Duyusu

Köpekler kendilerini tehlikede hissettiklerinde kendilerini savunma ihtiyacı duyarlar. Eğer kaçma durumları yoksa ya da bir köşeye sıkışmışlarda genellikle saldırarak kendilerini korumaya çalışırlar. Örneğin kaza geçirmiş ya da ağrısı olan bir köpeğe müdahele ettiğinizde saldırdığını görebilirsiniz. Hatta travma yaşayan köpekler bu can acısı ile sahiplerine dahi saldırabilirler.

Yavru Köpeklerde Sağlık Sorunları

Özellikle hipertiroidi rahatsızlığı köpeklerde saldırganlığa yol açmaktadır. Normalde sakin bir karaktere sahip olan köpeğiniz aniden saldırganlaşmaya başladıysa beynine baskı yapan bir tümörün varlığından şüphelenebilirsiniz. Kronik ağrılar çeken köpekler de son derece saldırgan olabilirler. Köpeğinizin saldırganlaşmasının altında herhangi bir sağlık sorununun olup olmadığını öğrenmek için bir veteriner hekime danışmanız gereklidir.

Yavru Köpeklerde Saldırganlık Nasıl Önlenir?

  1. Rahatsız Etmeyin: Köpekler oyun oynarken ya da yemek yerken rahatsız edilmekten hiç hoşlanmazlar. Bu nedenle bu zamanlarda köpeğinizi rahatsız etmemelisiniz. Köpekler kendilerine ait olan şeyleri korumak amacıyla istemeden de olsa size agresif davranabilir.
  2. Karakterini Anlayın: Özellikle baskın karakter yapılı köpekler, başka kişilere karşı üstünlük kurmaya çalışırken daha agresif olurlar. Köpeğinizin karakter analizini iyi yapmalısınız. Böylece onun sahibi olarak evin patronu olduğunuzu köpeğinize kanıtlamalısınız.
  3. Ceza Vermeyin: Köpeğinizin ceza yöntemiyle canının acıması daha agresif olmasına neden olabilir. Köpeğinize güç kullanmak yerine ona kesin ve sert komutlar öğretmelisiniz.
  4. Köpeğinizi Kısırlaştırın: Köpeğinizin saldırgan davranışlarına köpeklerde kısırlaştırma yöntemiyle çözüm bulabilirsiniz. Çünkü birçok köpek kısırlaştırma işleminden sonra daha uysal olur. Ayrıca kısırlaştırmanın birçok hastalığı önlediğini ve köpeklerin daha uzun bir yaşam sürmesine yardımcı olduğunu unutmamak gerekir.

Exit mobile version