Yavru Köpeklerde Isırma Sorunu Nasıl Çözülür?

Yavru köpeklerde ısırma sorunu tamamen normal ve büyümenin parçası olan bir süreçtir. Fakat ısırmanın sebepleri büyümenin parçası olması dışında stres ve diş çıkarma süreçleri olabilir. Sebeplerine göre çözümler getirilerek yavru köpeklerin ısırma sorunu çözülebilmektedir.

Yavru köpeklerin 4. Aya kadar ısırma sorunu gözlemlenebilmektedir. Bu sebeple yavru köpek sahiplenilmesinde bu konuya dikkat edilmelidir.

Yavru Köpekler Neden Isırır ve Çözümü Nedir?

Stres ya da dişlerinin çıkma sürecinde yavru köpeğin ısırma sebeplerinden bazılarıdır. Bu süreçlerde köpekler ısırma ihtiyacı hisseder. Köpekler ilk diş çıkardığı zaman tıpkı insanlar gibi kaşıntı hissederler. Bu süreçte kaşıntısını rahatlatmak amacıyla ısırmak için bir şeyler ararlar. Kimi zaman aradıkları şey kişinin eli olabilir. Fakat bu tamamen olması gereken bir süreçtir ve bu sürecin rahat geçmesi adına kemik ve kauçuktan yapılmış çeşitli oyuncaklar alınabilir. Bu oyuncaklar, köpeğin kaşınma hissiyatını karşılayacaktır.

Yavru köpeklerin ısırmasını sağlayan bir diğer sebep ise stres kaynaklı olabilir. Bu durumun da çözümü vardır. Köpek eğer bulunduğu ortamda kendisini güvende hissetmiyorsa agresif davranışlar sergileyerek ısırabilir. Köpeğin güvende olduğunu hissettirmek, ilgi göstermek ve buna rağmen ısırmaya devam ediyorsa köpeğin kendisini güvende hissedeceği bir yere gitmek çok iyi gelecektir.

Yavru köpeklerin ısırmasına sebep olan diğer bir durum da oyun oynamak istemesidir. Özellikle yavru köpekler ne yapabileceklerini ve ne yapamayacaklarını bilmedikleri için oyun oynamak istediği zaman ısırabilir. Bu, köpeğin içinde olan enerjiyi atmak istemesinden dolayıdır. Bu sebeple köpeklerle dışarıda ya da evde oyun oynayarak ve onlarla ilgilenerek bu enerjinin atılması beklenir. Fakat köpeğin ısırmak eyleminin doğru olmadığını bilmesi gerekmektedir. Bunun için ona sert davranmadan tepki verilmeli ve ısırmanın hoş bir durum olmadığını anlatılmalıdır. Bu anlatım tamamen dostça olmalıdır.

Yavru Köpeklerde Diş Çıkarma Evreleri Nasıldır?

Yavru köpeklerin, ısırma sebeplerinden biri diş çıkarma sürecidir. Çıkmakta olan diş kaşıntı yapar ve köpekler de bir şeyleri ısırarak kaşıntı hissi ile baş etmeye çalışır. Bunun ile baş etmesi için kauçuk oyuncaklar gibi köpeğin ısırmasında sakınca olmayan oyuncaklar önerilmektedir.

Yavru köpeklerde yavruluk dişleri denilen dişler çıkmaktadır. Bu dişler 4 ila 6 ay arasında çıkar. Yavru köpeklerde 28 adet diş çıkar fakat bu dişler dökülecek, yerine yenileri gelecektir. Yetişkin bir köpeğin sahip olduğu diş miktarı 42’dir.

Yavru Köpeklerde Stres Neden Olur?

Yavru köpeklerde stresin olmasının sebeplerinden biri bulunduğu hiçbir ortamı tanımaması, herkesin yabancı gelmesidir. Bu durumlarda yavru köpekler kendisini tehlike altında hisseder ve strese girer. Bu son derece normal bir durumdur ve kişiler tarafından anlayışla karşılanmalıdır. Asla sert bir dille, düşman gibi davranılmamalıdır. Çünkü aradaki güven ve sevgi bağı, tatlı dil ile kurulur.

Yavru köpeğin strese girdiği anlarda kişi, yavru köpekle daha çok ilgilenmeli, onunla vakit geçirmeli ve onu sevmelidir. Eğer bu şekilde stresi düşmüyorsa bulunulan ortamdan gidilmeli, yavru köpeğin rahat edeceği bir ortama geçilmelidir. Stres altında kalmaya devam eden köpek, agresif davranışlar ve havlama, hırlama ve ısırma gibi davranışları sergiler.

Yavru Köpeklerin Isırması ile İlgili Tavsiyeler Nelerdir?

Köpeklerin ısırması ile ilgili tavsiyeler, bu sürecin hızlı atlatılmasına yardımcı olur. Yavru köpeklerin hemen hemen hepsi ısırma eylemini gerçekleştirir. Bunun sebepleri stres, diş çıkarma ya da oyun oynama isteği olabilir. Aşağıdaki tavsiyeler ile bu süreç daha sakin geçirilebilir.

Yavru köpeklerde ısırma sorunu ile ilgili tavsiyeler şu şekildedir:

  • Köpeğin ısırması halinde yüksek sesle ve sert bir şekilde tepki verilmemelidir. Aksi takdirde köpek, kişiye düşman gibi davranacak ve daha çok ısıracaktır.
  • Yavru köpeklerin ısırmasının sebeplerine göre çözümleri vardır ve bu çözümler uygulanmalıdır.
  • Köpekler genellikle ayrılmamaları gereken zamanda ayrıldığı için, anneleri onlara ısırmamaları gerektiğini öğretememiştir. Bu sebeple bunun anormal bir davranış olduğunu fark edememektedir.
  • Köpeklerinin dişlerinin kaşınması için diş bakım oyuncakları tercih edilmektedir. Bu oyuncaklar hem köpeği rahatlatacak hem de başka yerlere ve kişilere zarar vermesi engellenecektir.

Yavru Köpeklerin Oyun Sırasında Gösterdiği Davranış Biçimleri Nelerdir?

Genellikle Yavru köpeklerin oyun sırasında gösterdiği davranış biçimleri, köpekleri tanımayan insanları korkutsa da aslında tamamen mutluluk ve heyecandan ortaya çıkan davranışlardır. Yavru köpekler oyun sırasında havlamak, ısırmak ve hırlamak gibi davranışlarda bulunur. Bu davranışlar ilk başta insanı ürkütebilir.

Oyun sırasında kendisini çok mutlu hisseden, coşkulu hisseden ve enerjisini içine sığdıramayan yavru köpek havlamaya başlayabilir. Kimi zaman oldukça yüksek sesli olan bu havlama, yavru köpeğin sevinç gösterisinden başka bir şey değildir. Oyun sırasında yavru köpeklerin gösterdiği bir başka davranış ise hırlamaktır. Hırlamanın amacı yavru köpekler için iletişim kurmak, heyecanlanmak ve mutlu olmak anlamlarına gelir. Oyun sırasında ısırmak ise, ısırmanın yapılmaması gereken bir şey olduğunu bilmeyen ve eve yeni gelen yavru köpekler için geçerlidir. Yavru köpek için o anda ısırmanın tek amacı karşısındaki kişiyle oyun oynamaktır. Fakat bu yavru köpeklerde ısırma sorunu, kişi tarafından nazik bir dille çözülmelidir.

Ayrıca Bakınız: Köpeklerle Oynanabilecek Oyunlar Nelerdir?

Exit mobile version