Yavru Köpeklerde Isırma Nasıl Engellenir?

Yavru köpeklerde ısırma köpeğin psikolojik durumunu düzeltme ile engellenebilir. Yavru köpeklerde ısırma sorunu genellikle çok fazla üzerinde durulmayan bir konudur. Yavru köpekler sahiplerini veya çevrelerindeki eşyaları ısırma eğilimindedir. Bu durum köpeğin saldırgan ve stresli olduğunun göstergesi değildir.

Her ne kadar normal bir davranış olarak görülse de köpeğin buna alışmaması için yavruyken bu durumun kontrol altına alınması gerekir. Bebeklerde ısırma eğilimini engellemek için yapılan çalışmalar yavru köpeğin ruh sağlığına uygun olmalıdır.

Köpeklerin hayatları boyunca sergiledikleri davranışları yavruyken verilen eğitimle kontrol altına almak mümkündür. Bu nedenle köpek yavruyken gösterilen her ilgi ve davranış önemlidir.

 Köpeklerdeki ısırma eğilimi bir büyüme göstergesi olarak algılanabilir. Ancak bunun önlenmesi için öncelikle bu duruma neden olan faktörler saptanmalıdır. Eğer bu eğrilsek ve dikkat çekmek için yapılıyorsa normal olarak karşılanmalıdır. Ancak ısırma eğilimi yavru köpeklerde bir hastalık veya sorun belirtisi de olabilir.

Yavru Köpeklerde Isırma Davranışının Nedenleri Nelerdir?

Yavru köpeklerde ısırmanın nedenleri genellikle köpeğin ruh durumuyla bağlantılıdır. Yavru köpekler ısırma davranışını en çok stresliyken yaparlar. Yavru köpek kendini güvende hissetme diye ve stresli olduğu bir ortamda bir şeyleri ısırmaya meyilli olur. Bunun engellenmesi için köpeği güvende olduğu hissettirilmelidir. Güven ve stres probleminin yanında köpeklerde ısırmaya neden olan başka nedenler de vardır.

  • Sahibinin ilgisini çekme isteği
  • Kaygı ve moral bozukluğu
  • Dişleri çıkarken diş etlerinin kaşınması ve bunu kaşımak için bir şeyleri ısırma isteği
  • Isırma davranışını bir oyun olarak görme
  • Dışarı çıkıp oynamak istediğinde bunu ısırma davranışı ile anlatmaya çalışma gibi nedenlerden dolayı yavru köpeklerde ısırma sorunu ortaya çıkmıştır.

Yavru Köpeklerde Isırmayı Engelleme Nasıl Olur?

Yavru köpeklerde ısırmayı engellemek için öncelikle köpeğin ne için ısırma davranışını gösterdiği bilinmelidir. Eğer köpek stres kaynaklı bir nedenden dolayı bir şeyleri ısırıyorsa köpeğim psikolojik durumunun kötü olduğu anlaşılmalıdır.

Bu durumdaki bir köpeği rahatlatmak için öncelikle yalnız sevgi ve şefkat gösterilir. Böylece köpek güvende olduğunu hisseler ve ısırma eğiliminden vazgeçer. Bir diğer neden ise köpek diş çıkarırken sürekli bir şeyleri ısırmak ister.

Diş etleri kaşınan köpekler bir şeyleri ısırarak bu kaşıntıyı gidermek isterler. Bunun önüne geçmek için diş oyuncakları ve diş kaşıyıcıları alınmalıdır. Yavru köpeklerde ısırma böylece daha azalacak ve köpek sağlıklı bir şekilde diş çıkaracaktır.

Köpekler gün içerisinde çok fazla hareketli olduğu ve oyun oynamak istediği için dışarı çıkmak isterler. Bunu sağlamladığı ortamlarda ise köpeğin enerjisi düşer ve sahibini ısırır. Bu sorun içindeki köpek günlük olarak dışarı çıkarılmalı ve egzersiz yapması sağlanmalıdır.

 Köpekler bir şeye ihtiyaç duyduklarında veya bir sorunu olduklarında havlama veya ısırma davranışını gösterirler. Köpek sahibini ısırıyorsan bu aç olduğu ve hasta olduğu anlamına da gelebilir.

Yavru köpekler hastalık ve sağlık sorunları durumlarında genellikle sessizleştiği için çok fazla ısırma davranış göstermezler. Ancak bazı durumlarda aşırı huysuzluk meydana gelir ve ısırma ortaya çıkabilir. Bu nedenle ısıran köpeğin sağlığı da kontrol edilmelidir.

Yavru Köpeklerde Isırma Algısı Nasıldır?

Yavru köpeklerde ısırma algısı gelişmemiştir. Henüz bebeklik eğitimini almayan yavru köpekler ısırmanın yanlış bir davranış olduğunu farkında değildir. Çoğu zaman ısırmayı oyunun bir parçası ve eğlenme aracı olarak görür.

Bu durumlar ile karşılaşıldığında ısırmanın oyunun bir parçası olmadığı köpeğe hissettirilmelidir. Yavru köpek bu dönemde verilen tüm eğitimleri eksiksiz alacağı için ısırmanın yanlış bir davranış olduğu ödül mamaları veya başka taktikler ile anlatılmalıdır.

Yavru Köpeğin Isırması Durumunda Köpek Sahibi Nasıl Davranmalıdır?

Köpek sahibinin yavru köpeği ısırmamaya yönlendirmesi için dikkatli davranması gerekmelidir. Öncelikle köpek sahibi köpeği patron olduğunu hissettirmelidir. Köpek sahibinin eline ısırmaya başladığında köpek sahibi ona sert bir şekilde kızmayarak sadece hayır diyerek tepki göstermelidir.

 Köpek hala ısırmaya devam ediyorsan köpek sahibi bunun yanlış bir davranış olduğunu göstermek için ellerini sıkıca bağlayıp onunla oyunu kesmelidir. Köpek bırak ve hayır komutunu aldıktan sonra sahibinin elini ısırmayı bıraktıysa ona bir ödül maması verilmelidir.

Köpeğin önünde eller sallanarak alay etme davranışı doğru değildir. Köpek bu şekilde tahrik olacak ve daha çok ısırmaya çalışacaktır. Bu nedenle köpek ısırmayı ısrarla sürdürdüğünde ikili mücadeleye girilmeden köpeği takmamak gerekir.

Yavru Köpeklerde Isırmayı Önlemek İçin Kullanılacak Aparatlar Nelerdir?

Köpeklerde ısırma aparatları yavru köpeğin sahibini ısırmasını engelleyebilir. Yavru köpekler en sık diş çıkarma döneminde ısırma davranışı sergilediği için bu durumu kurtaracak malzemeler temin edilmelidir.

Kokulu kemik veya çubuk şeklinde çiğnenebilir oyuncaklar ile bu durum kontrol altına alınabilir. Bu oyuncaklar yavru köpeğin ağız ve diş sağlığı için de önemlidir. Köpeğin diş ve diş etlerini güçlendiren bu oyuncaklar köpeğin ağzında tartar ve plak oluşumunu da önler.

Yavru köpeklerde ısırma bu oyuncaklar ile engellenebilir ve diş sağlıkları korunabilir.

Ayrıca Bakınız: Köpeklerde Kısırlaştırma Nasıldır?

Exit mobile version