Köpeklerin Yıkanması Ne Zaman Olmalıdır?

Köpeklerin yıkanma sıklığı bulunulan mevsime göre değişiklik gösterebilen bir durumdur. Köpeklerin yıkanma ihtiyacına göre belirli bir yıkanma rutini oluşturmak mümkündür. Köpekler suyu ve suyla oynamayı çok severler; ancak bu durum sık yıkanmaları için geçerli bir sebep değildir. Köpekleri sık yıkamak onların tüy sağlığına ve deri dokularına zarar veren bir davranıştır. Köpeklerin yıkanması için mevsimler takip edilmelidir. Köpeklerin ter bezleri bulunmadığından dolayı yıkanma sıklıklar oldukça seyrek bir biçimde gerçekleştirilmelidir. Köpeklerin yıkanma sıklığı şu şekilde olmalıdır:

  • Yaz Aylarında: Yaz aylarında köpekler 3 haftada 1 yıkanmalıdır.
  • Bahar Aylarında: Sonbahar ve ilkbahar aylarında köpeklerin 4-5 haftada 1 yıkanması yeterlidir.
  • Kış Aylarında: Kış aylarında köpekleri 6 haftada 1 yıkamak yeterlidir. Soğuk havalarda sık yıkanmak köpeklerin birçok hastalığa yakalanmasına neden olabilir.

Bu yıkama sıklıkları köpeklerin ihtiyacına göre değişiklik gösterebilir. Örneğin; köpek kirlenmeyi çok seven bir köpek ise yıkanma zamanı geldiğinde kirlenerek oyun oynamasına izin vermek gerekir. Köpekleri gerektiğinden fazla yıkamak derilerine zarar verir ve onların cilt sağlıklarını tehlikeye atar.

Köpeklerde Yıkanma Aşamaları Nelerdir?

Köpekleri yıkarken izlenecek yolu takip etmek, köpeğin doğru bir şekilde temizlenmesine yardımcı olur. Köpekler yıkanırken bazı durumlara dikkat etmek onların tüy salığı, deri sağlığı ve genel sağlığı açısından önem taşır. Köpeklerde yıkanma aşamaları şu şekildedir:

  • Öncelikle köpeğin yıkanacağı alanı ve malzemeleri hazırlamak gerekir. Köpekler evdeki küvette ya da özel köpek küvetlerinde yıkanabilirler. Bu tamamen sahibinin tercihine bağlı olan bir durumdur.
  • Eğer yavru ya da küçük boyutlara sahip olan bir köpek yıkanacaksa yıkanmak için lavabo ya da bir leğen de tercih edilebilir.
  • Köpekleri yıkamadan önce, tüylerinin taranması gerekir. Yıkanma esnasında tüylerin birbirine karışmaması, tüy temizliğinin tamamen gerçekleşebilmesi için bu önemli bir durumdur. Yıkanmak istenen köpek tüyleri kısa olan bir köpek ise taramaya gerek duyulmayabilir. Taranmadan direkt yıkanma aşamasına geçilebilir.
  • Köpekleri yıkamak için suyun ılık olması tercih edilmelidir. Köpekler sıcak ya da soğuk sularda yıkanmayı sevmezler. Suya alışması için biraz ıslatarak banyo yapma konusuna olumlu yaklaşması sağlanabilir.
  • Köpek suya alışırken köpek şampuanı ele dökülerek köpeğin tüylerine yavaş yavaş sürülerek köpürtülmelidir. Su ve şampuanın köpeğin gözlerine, burnuna ve kulaklarına kaçmadığından emin olmak gerekir. Su ya da şampuan köpeğin göz, burun ya da kulaklarına kaçtığı zaman bazı sağlık problemleri meydana gelebilir. Böyle bir durum yaşandığı zaman veteriner muayenesi yaptırılmalıdır.
  • Yıkanma esnasında köpeğin kafa kısmına su dökülmemelidir. Köpeğin kafa kısmı el ile okşayarak temizlenmelidir. Köpeklerin kafa bölümü hassastır.
  • Köpeğin tüylerinde şampuan kalıntıları kalıp kurumaması için tüyleri tamamen durulanmalıdır. Şampuan kalıntıları kaldığı zaman köpeğin cildini tahriş edebilme ihtimali vardır. Bundan dolayı iyice durulandığından emin olmak önemlidir.
  • Köpeğin patilerinin temizlenmesi oldukça önemlidir. Köpeklerin patileri, patinin üst kısmından alt kısmına doğru nazikçe temizlenmelidir.

Köpekler Yıkandıktan Sonra Dikkat Edilmesi Gerekenler Nedir?

Köpekler yıkandıktan sonra dikkat edilecek olan bazı durumlar söz konusudur. Köpeklerin yıkanma aşamalarının önemli olduğu kadar yıkanma sonrası kurulanma ve bakımları da oldukça önemli olan hususlardır. Köpeklerin yıkanması sonrasında dikkat edilmesi gereken durumlar şu şekildedir:

  • Köpekler yıkandıktan sonra ılık bir havlu ile iyice kurulanmalıdır. Soğuk ve sıcak havlulara tepki gösteren köpekler için ideal havlu sıcaklığı ılık olmalıdır.
  • Havlunun ısısı kadar yumuşaklığı da önemlidir. Köpekler yumuşak havlular ile kurulanmayı severler. Banyo yaptıktan sonra ılık ve yumuşak havlular ile tamamen kurulanmaları gerekir.
  • Köpekler banyo yaptıktan sonra havlu yerine saç kurutma makinesi kullanılmak istendiği zaman makinenin köpeğe çok yakın tutulmaması gerekir. Saç kurutma makinesinin mesafesinin köpeğe yakın olması cildine zarar verebilir.
  • Köpekler yıkandıktan sonra ödüllendirilmelidir. Bu durum onlara, banyo yapmanın olumlu bir davranış olduğunu öğretir. Köpekler banyo sonrasında ödüllendirildiği zaman banyo yapmaktan kaçınmaz ve daha az zorluk çıkartırlar. Köpeklere banyo sonrasında verilebilecek olan ödül kuru mama ya da oyuncak ile oynama izni olabilir.

Köpekler Yıkandıktan Sonra Üşürler Mi?

Köpeklerin banyo sonrasında üşümesi olağan bir durumdur. Yavru ve yaşlı köpekler soğuk suya karşı yetişkinlerden daha az dayanıklıdır. Bu nedenle yavru ve yaşlı köpeklerin yıkandığı su soğuktan ziyade ılık ya da sıcağa yakın olmalıdır. Banyo sonrasında üşümemeleri için ise kurulanacakları havlunun ılık olması önemlidir. Ayrıca banyo sonrasında evin ısısı normalden biraz daha fazla tutulmalıdır.

Köpekler üşüdüğü zaman bağışıklık sistemleri zarar görebilir. Bu durum daha sık hasta olmalarına neden olur. Bundan dolayı banyo esnasında ve banyo sonrasında üşümemeleri için gerekli önlemleri almak çok önemli bir durumdur.

Köpekler Banyo Yaptıktan Sonra Neden Koşar?

Köpeklerin banyo sonrasında koşması içlerinde bastırılmış olan enerjiden kaynaklanır. Köpekler, içlerindeki enerjiyi tamamen atamadıkları zaman o enerji birikir. Banyo esnasında rahatladıktan sonra köpeklerin içinde kalan enerji ortaya çıkar. Bu nedenle köpekler banyo sonrasında enerjilerini atmak için koşar, zıplar ve sürekli olarak hareket ederler.

Köpekler Yıkandıktan Sonra Neden Kokar?

Köpeklerin yıkandıktan sonra koku salgılaması yağ bezleri ile ilgili bir durumdur. Köpeklerin yıkanması sonrasında ortaya çıkan kokular, köpeğin derisindeki yağ tabakasının yıkanınca yeniden salgılanıyor olmasıdır. Bu yeni oluşan yağ tabakası eskisinden daha derin bir kokuya sahip olur. Bu nedenle yıkanan köpekler de koku sorunu meydana gelir.

Ayrıca Bakınız: Köpeklerin İnsanlara Bakışı Nasıldır?

Exit mobile version