Köpeklerde Stres: Stresli Köpeğe Nasıl Davranılır?

Köpeklerde stres sorunu ne yazık ki olabiliyor. Bu stresin nedenleri değişiklik gösterir. Köpeğinizin herhangi bir nedenden dolayı stresli ya da gergin olması durumunda ona stresini azaltacak, onu rahatlatacak şekilde davranmak önemli. Bu sayede köpeğinizin stresten uzaklaşmasını ve depresyon gibi sorunlardan uzak kalmasını da sağlayabilirsiniz. Köpeğinizin stresli olduğunu anlamanız için farklı belirtileri gözlemlemeniz mümkündür. Bu belirtiler çoğunlukla köpeğinizin stres etmenlerinden uzaklaşması ya da strese bağlı şekilde davranış bozuklukları geliştirmesi ile anlaşılır. Peki, stresli köpeğe nasıl davranılır? Köpeğinizin stresli olduğunu nasıl anlayabilirsiniz?

Köpeklerde Stres: Stresli Köpeğe Davranış Yöntemleri

Stresli köpeğe oldukça hassas şekilde davranılması gerekir. Köpeğinizin stresli olduğunu hissettiğiniz zaman bunu farklı belirtiler ile gözlemlemeniz de mümkündür. Stres içinde olan köpeğinizin neden stres içinde olduğunu da genellikle davranışlarından anlamanız mümkündür. Buna bakarak ona anlayışlı, sakin ve ilgi dolu şekilde davranarak stresini azaltabilirsiniz. Köpeğinizin stresinin nedenini anlayarak buna uygun şekilde stresini azaltmanız da mümkündür.

Köpeklerde Stres Oluşturan Faktörler Nelerdir?

Köpekler genellikle kendilerini güvende hissetmedikleri durumlarda stresli olurlar. Köpeklerde stres özellikle de yeni eve taşınan ya da yeni sahiplenilen köpeklerde görülüyor. Ev eşyalarında evin düzenin görülen ani ve büyük değişimler köpeklerin kendini huzurlu ve sakin hissetmemesine neden olur. Bu durumda köpeğinizin değişen çevresine adapte olma konusunda sorun yaşayabileceği için de stres yaparlar.

Köpeğinizin ani sesler duyması, ona bağırılması, travmatik bir olay yaşaması, kaza geçirmesi, sahibinden uzak kalması, uzun süre tek başına olması gibi durumlar da stres yaşamasına neden olabilir. Bu durumlarla karşılaştığınız zaman köpeğinize özel ilgi göstermeniz gereklidir. Bu sayede stres faktörlerinden mümkün olduğunca uzaklaşmasını ve kendini daha rahat hissetmesini sağlayabilirsiniz.

Stresli Köpeğinize Nasıl Davranmanız Gerekir?

Köpeğinizin farklı nedenlere bağlı şekilde stresli olduğunu gördüğünüz zaman ona karşı olan tutumunuzu değiştirmeniz gerekebilir. Köpeğinize karşı daha ilgili davranmanız, onunla vakit geçirmeniz önemlidir. Bu sayede kendini güvende hissetmesini sağlayabilirsiniz.

Oyun oynamak istemeyen, sizden ve evdeki diğer kişilerden kaçan ya da saklanan köpeğinizi sakin bir dille çağırınız. Saklandığı yere sakince yaklaşarak onunla temas kurabilirsiniz. Onu sevmeniz, gerginliğini bir nebze de olsa azaltacaktır. Köpeğinizin bir süreliğine ilgi görmesi ve sevildiğini hissetmesi gerekir.

Köpeğinizin etrafında neyin stres yarattığını bilmeniz de stresini ortadan kaldırmak için gereklidir. Bazen köpekler eve yeni alınan bir eşyadan korkarak da stres yaşar. Örneğin onun bulunduğu ve eşyalarının olduğu odaya yeni aldığınız bir süpürgeyi bile koymanız köpeğinizde stres yaratabiliyor. Bu durumu gözlemlediğiniz zaman köpeğinizin bu eşyadan uzak kalmasını sağlamak için onun olduğu ortamda bunu bulundurmamanız gerekir.

Stres yaşayan köpeğinizin bir süre iştahsızlık yaşaması, sürekli olarak yatması ve evdeki farklı yerlerde saklanması mümkündür. İştahsızlığını fark ettiğiniz köpeğinizin sağlıklı ve düzenli beslenmesi için kendini güvende hissedeceği bir noktada mamasını yemesine izin verebilirsiniz. Örneğin kendini yatağında güvende hissediyorsa yatağında mamasını yemesine izin verin. Birkaç gün ona özel ilgi gösterin ve sevdiğinizi hissettirin. Sizin ilginizi hisseder ve güvende olduğunu anlarsa köpeğinizin stresinin de giderek azalması mümkün olacaktır.

Köpeklerde Stres Belirtileri Nelerdir?

Köpeklerin streslerini şu belirtiler ile göstermesi mümkündür:

  • İştahsızlık
  • Saklanma
  • Havlama
  • Sürekli uyuma ve yatma ya da hiç uyumama
  • Oyun oynamaktan kaçınma
  • Sahibine karşı soğuk davranma
  • Her şeyden korkma
  • Aşırı tepki verme
  • Agresiflik

Bu belirtileri gözlemlediğiniz zaman köpeğinizin stres içinde olduğunu söylemek mümkündür. Bu durumda köpeğiniz ile mümkün olduğunca ilgili olmanız ve ona kendini güvende hissetmesi için uygun ortamı sağlamanız gerekir. Bu sayede köpeğinizin stresinin zamanla azalması ve kendini daha rahat hissetmesi de mümkün olur.

Exit mobile version