Köpeklerde kısırlaştırma işlemi, köpeklerin üremelerini ve çoğalmalarını engelleyen bir işlem olarak özetlenebilir. Kedi ve köpeklerde kızgınlık dönemleri zor geçebilir. Bu nedenle kedi ve köpek besleyen birçok insan kısırlaştırma işlemine başvurur. 6 ve 9 aylık olan köpeklerde kısırlaştırma işlemine başvurulabilir. Bu sürenin değişiklik göstermesinin sebebi büyük ırkların küçük ırklara kıyasla olgunluğa daha geç erişmeleridir.
Köpeklerde kısırlaştırma ameliyatının yapılışı ve aşamaları şöyle sıralanabilir;
- İşlemden önce doktor köpeğinizin herhangi bir sağlık sorunu olup olmadığını ve aşılarının yapılıp yapılmadığını soracaktır. Ameliyattan önce gerekli kan tetkikleri yapılır.
- Ameliyat sırasında köpeğin vücut fonksiyonları ve değerleri monitör üzerinden izlenir.
- Ameliyattan önce köpeğe genel anestezi uygulanır.
- Dişi köpeklerde karın bölgesi tıraşlanır ve bu bölgede küçük çaplı bir kesi açılır. Daha sonra rahim ve yumurtalıklar alınır.
- Erkek köpeklerde testis bölgesine küçük çaplı bir kesi açılır ve testisler alınır.
- Erkek köpeklerde kesinin uygulandığı bölgeye dikiş atılır ve ameliyat sonlanır. Dişi köpeklerde kesi işlemi karın bölgesine uygulandığı için daha çok dikiş atılır.
Köpeklerde Kısırlaştırma Ameliyatı Neden Yapılır?
Köpeklerde kısırlaştırma ameliyatının nedenleri şöyle sıralanabilir;
- Kızgınlık dönemine girmeyen, genç ve dişi köpeklerde erkenden kısırlaştırma işleminin yapılması meme tümörü riskini önemli ölçüde azaltır.
- Köpeklerde erkenden yapılan kısırlaştırma işlemi kanser hastalığını önemli ölçüde engeller.
- Dişi köpeklerde kısırlaştırma işlemi, köpeklerde regl olmasını ve regl döneminde ortaya çıkan akıntı ile kötü kokuyu önler. Regl olmayan dişi köpek çevresindeki erkek köpeklerin de ilgisini çekmez.
- Kısırlaştırma işlemi, diyabet ve epilepsi gibi hastalıkların hormonlar üzerindeki olumsuz etkisini azaltır.
- Kısırlaştırma işlemi dişi köpeklerde yaşanan doğum sorunlarını engeller.
- Köpeklerde zamanında yapılan kısırlaştırma işlemi, kızgınlık döneminde ortaya çıkan huysuzluk, gereksiz havlama ve saldırgan tavırlar gibi belirtilerin ortadan kalkmasını sağlar.
- Erkek köpeklerde kısırlaştırma işlemi testis tümörü riskini ortadan kaldırır, prostat hastalıklarının gelişme riskini en aza indirir.
- Erkek köpeklerde kısırlaştırma işlemi, rastgele çiftleşmelerin önünde geçer.
- Erkek köpeklerin dişi köpeklerin ilgisini çekmek için birçok bölgeye idrar bırakması engellenir.
- Kısırlaştırma işlemi erkek ve dişi köpeklerde kontrolsüz çoğalmanın önüne geçer.
Köpeklerde Kısırlaştırma Ameliyatından Sonra Nelere Dikkat Etmek Gerekir?
Köpeklerde kısırlaştırma ameliyatından sonra dikkat edilmesi gerekenler şöyle sıralanabilir;
- Erkek köpeklerde iyileşme süresi daha kısa olsa da dişi köpeklerde kesinin yapıldığı bölge dolayısıyla iyileşme süresi uzayabilir. Bu nedenle dişi köpekler ameliyattan sonraki 1 hafta boyunca dinlendirilmelidir.
- Ameliyat sonrası köpek 3 ila 4 saat boyunca anestezi etkisinde olacağından 4 saat boyunca mama yememelidir.
- Erkek köpeklerin ilk gün, dişi köpeklerin ilk birkaç gün zeminde uzanmaları ve uyumaları engellenmeli, yumuşak minderler ve yastıklar kullanılarak hazırlanan yerlerde uzanmaları ve uyumaları sağlanmalıdır.
- Ameliyattan sonra köpeklerin yüksek yerlerden atlamaları ve tuvalet ihtiyaçları için dışarı çıkarıldıklarında koşmaları engellenmelidir.
Köpeklerde Kısırlaştırma İşleminin Zararları Nelerdir?
Köpeklerde kısırlaştırma işleminin zararları şöyle sıralanabilir;
- Kısırlaştırma sonrası köpeklerde obezite görülebilir. Bunun nedeni işlemden sonra metabolizma hızının azalması ve iştahın artmasıdır.
- İşlemden sonra köpeklerde durgunluk ve hareketsizlik görülebilir. Köpekler duygusal canlılar oldukları için işlem sonrası bunalım ve huzursuzluk da görülebilir.
- Köpeklerde kısırlaştırma ameliyatı sonrası yavrulaması ve çiftleşmesi istenen köpeklerin yavrulaması ve çiftleşmesi mümkün olmaz. Bu işlemin geri dönüşü olmadığı unutulmamalıdır.
Kısırlaştırma Ameliyatının Yan Etkileri Nelerdir?
Kısırlaştırma ameliyatından sonra kısa süreli ve kendiliğinden geçen bazı yan etkiler görülebilir.
Kısırlaştırma ameliyatının yan etkileri şöyle sıralanabilir;
- Ameliyattan sonra köpeklerde titreme görülebilir.
- Ameliyattan sonra anestezi etkisinde köpeğin uzandığı yerden idrar yaptığı görülebilir. Bu durum köpek bilinçsizken gerçekleşen bir durumdur.
- Ameliyattan sonra kusma görülebilir. Kusmanın nedeni çoğunlukla anestezinin mide bulantısına yol açmasıdır.
Köpeklerde Kısırlaştırma Ameliyatı Nerede Yapılır?
Köpeklerde kısırlaştırma ameliyatı özel veteriner kliniklerinde ve geçici bakımevlerinde yapılabilir. Geçici bakımevleri sokakta beslenen köpekler için birçok hizmet veren kurumlardır. Sokakta beslediğiniz herhangi bir köpeği randevu alarak bakımevine götürebilirsiniz. Burada kısırlaştırma işlemi de yapılabilir. Köpekleri kısırlaştırmak için en çok tercih edilen yer özel veteriner klinikleridir. Veteriner hekimler ve veteriner asistanlar tarafından uygulanan ameliyatta tüm önlemler alınır.
Köpeklerde Kısırlaştırma Ameliyatı Yapılmazsa Ne Olur?
Köpeklerde kısırlaştırma ameliyatı yapılmazsa şunlar olabilir;
- Dişi köpeklerde düzenli olarak görülen regl dönemi, köpekleri besleyenler tarafından yorucu ve zorlayıcı olabilir.
- Kızgınlık dönemindeki köpeği kontrol altında tutmak zor olabileceği için istenmeyen çiftleşmeler ve doğumlar olabilir.
- Erkek köpeklerin testislerinde çeşitli sorunlar ve hastalıklar meydana gelebilir. İnsanlarda olduğu gibi köpeklerde de prostat hastalığı görülebilir.
- Dişi köpeklerde meme tümörlerinin görülme riski artar.
- Erkek köpekler azgınlık döneminde her noktaya idrar bırakarak dişi köpeklerin ilgisini çekmek isterler. Bu da evde beslenen köpeklerin zaman zaman evde farklı bölgelere idrar bırakmalarına neden olabilir.
- Kısırlaştırılmayan erkek köpeklerde idrar kaçırma ve idrarı tutmada zorlanma gibi sorunlar yaşanabilir. Bu durum evde idrar temizleme ve köpeği günde birçok kez dışarı çıkarma zorunluluğuna yol açabilir.
Köpeklerde Kısırlaştırma Ameliyatı Maliyeti Ne Kadar?
Köpeklerde kısırlaştırma ameliyatı maliyeti ameliyatın yapıldığı kliniğe göre belirlenir. Dişi ve erkek köpeklerde fiyat farkı olabilir. Her klinik ve her veteriner hekim ayrı bir fiyat verebilir. Bununla birlikte, köpeklerde kısırlaştırma ameliyatı geçici bakımevlerinde ücretsiz olarak yapılır. Sokakta beslediğiniz sokak köpekleri için bu hizmetten faydalanabilirsiniz.
Ayrıca Bakınız: Köpeklerde Süt Dişleri Ne Zaman Dökülür?