Köpeklerde diş eti hastalığı sebepleri arasında şunlar yer almaktadır:
- Bakteriler köpeğin ağzında birikerek diğer mineraller ile birleşir. Birkaç gün sonra ise sertleşen plaklara dönüşürler. Köpeklerin bağışıklık sistemi ise bu bakteri birikimi ile savaşmaya başladığı zaman iltihaplı diş etleri ve hastalığın daha belirgin olan semptomları oluşur.
- Kötü beslenme ve diyet sonucunda diş eti hastalıklarına sebep olan plak ve bakterilerin gelişmesi söz konusu olabilir.
- Kötü bakım, dişlerin hizalanması, kirli oyuncaklar ve ağız hijyeni yapılmaması gibi çeşitli nedenler de köpeklerde diş eti hastalıklarına sebep olabilmektedir.
Köpeklerde Diş Eti Hastalığı Tedavisi Nasıl Yapılmaktadır?
Köpeklerde diş eti hastalığının tedavisi köpeğinizde var olan diş eti hastalığının evresine bağlı olacak şekilde değişiklik göstermektedir. Ancak genel olarak veteriner hekiminiz tarafından profesyonel diş temizliği yapılabilir. Diş eti rahatsızlıkları için uygulanan profesyonel diş temizliği adımları şu şekildedir:
- Plak ve dişlerde meydana gelen tartar problemini temizlemek,
- Dişlerin parlatılması,
- Tam ağız röntgeninin çekilmesi,
- Anormal cep oluşumunu kontrol altına almak için her dişin etrafını araştırmak da diş temizliği adımlarını oluşturur. Bu işlem genel anestezi ile yapılmaktadır. Bu adımlar ile veteriner hekiminiz her dişin hangi hastalık evresinde olduğunu anlayacaktır.
Köpeklerde Diş Eti Hastalığının Davranışsal Belirtileri Nelerdir?
Köpeklerde diş eti rahatsızlığının davranışsal semptomları şu şekildedir:
- Hastalık ilerledikçe köpeklerde bazı davranışlar gözlenebilir. Öncelikle ağrılı diş etlerinden dolayı köpeğiniz, dişlerinin fırçalanmasına izin vermeyebilir.
- Farklı çiğnemeye ya da ağzını şapırdatmaya başlar.
- Dişlerine bakmak için dudaklarını kaldırdığınız zaman agresif bir tepki verebilir.
- Daha içine kapanık ya da agresif davranışlar sergileyebilir.
- Çiğneme oyuncakları ile oynamaya isteksizdir.
- Şiddetli diş eti hastalığına sahip ise iştahsızlık görülebilmektedir.
Köpeklerde Diş Eti Hastalığının Risk Faktörleri Nelerdir?
Köpeklerde diş eti hastalığının risk unsurları aşağıdaki gibidir:
- Diş bakımının yetersiz yapılması,
- Yaş,
- Küçük köpeklerde özellikle de kısa ve basık burunlu olan köpeklerde dişlerin aşırı kalabalık olması durumu,
- Dişlerde kötü dizilim olması,
- Sert nesneleri çiğneme,
- Düşmeyen süt dişleri,
- Kronik böbrek yetmezliği,
- Diyabet gibi çeşitli kronik hastalıklar da diş eti hastalıklarını tetikleyebilir.
Köpeklerde Diş Eti Hastalıkları Nasıl Önlenir?
Köpeklerde diş eti rahatsızlıklarının önlenmesi için ilk olarak köpeğinizin diş bakımını doğru ve düzgün bir şekilde yapmanız gerekir. Aynı zamanda dişlerinin düzenli olarak fırçalanmasına dikkat etmelisiniz. Köpeğinizin dişinde tartar ve diş taşı gibi oluşumların meydana geldiğini fark ederseniz veteriner hekiminize başvurabilir, temizleme işlemini gerçekleştirebilirsiniz. Diş eti hastalığının tedavi ve iyileşmesi oldukça uzun bir süreçtir. Bu süreç içerisinde ise köpeğinizin ağız ve diş bakımını özenli ve düzenli şekilde yapmanız gerekir.
Köpeklerde Diş Eti Hastalığı Belirtileri Nelerdir?
Köpeklerde diş eti rahatsızlıklarının semptomları şu şekildedir:
- Diş Eti İltihaplanması: Diş eti hastalıklarındaki ilk belirti, diş eti iltihaplanmasıdır. Bu iltihaplanma sonucu ağızda kızarıklık ve şişme oluşur. Köpeğinizin diş etlerine yerleşen bakterilerin burada çoğalması, bu tarz belirtilere sebep olur.
- Diş Etlerinde Çekilme: Diş arasındaki bağlantıyı oluşturan diş etleri, zaman içerisinde diş yapısındaki etlerin çekilmesine sebep olur.
- Ağız Kokusu: Yalnızca hayvanlarda değil insanlarda da var olan ağız kokusu problemi, diş eti hastalıklarının en belirgin özelliklerindendir. Ağız kokusunun nedeni genellikle diş bakımının yeterli bir şekilde yapılmaması ve dişlerin çürümesi olarak bilinir.
- Diş Eti Kanamaları: Diş etlerinin yapısı bozulduğu zaman dişler daha da hassas bir hale gelir. Bu durumda diş etinde kanamalar görülebilir.
- Dişlerde Gevşeme: Normal durumlarda diş etleri ve çene kemikleri birbirlerine oldukça sıkı bir şekilde bağlıdır. Bu bağda herhangi bir problem olduğu zaman dişlerde gevşeme ve sallanma görülebilir.
Köpeklerde Diş Eti Hastalığı Tedavi Edilmezse Ne Olur?
Köpeklerde diş eti hastalıkları tedavisi yapılmazsa şu hasarlara sebep olabilir:
- Çene Kırıkları: İlerlemiş diş ve diş eti rahatsızlıkları, dişleri destekleyen kemiğin tahribatına sebep olacağı için çene kırıklarına sebep olabilmektedir. Dişlerin kökleri çene kemiklerinin kenarlarına oldukça yakın olduğundan bu risk, küçük ırk köpeklerde daha fazladır. Küçük ve oyuncak ırklar sadece periodontal hastalık geliştirmeye daha yatkın olurlar.
- Diş Apseleri: Diş ve diş eti hastalıkları, deriden koparak yanaklar ya da çenede kötü açık yaralar oluşturan diş kökü apselerine de sebep olabilmektedir.
- Oronazal Fistüller: Ağız ve burun geçişleri arasında geçen delikler olan oronazal fistüller, tedavisi olmayan diş ve diş eti hastalıklarının bir sonucu olarak ortaya çıkabilir. Dachshunds ırkı köpekler, bu duruma oldukça yatkın olurlar. Belirtiler ise kronik hapşırma ve burun akıntısı şeklindedir.
- Göz Problemleri: ağzın arka kısımlarında dişler gözün hemen alt kısmında bulunduğu için diş kökü enfeksiyonları, göz problemlerine sebebiyet verebilir. Bunun hızlı bir şekilde tedavi edilmediği durumlarda ise köpek görme kabiliyetini kaybedebilir.
- Ağız Kanserleri: Köpeklerde henüz bu tür bir araştırma yapılmasa da pek çok insanın çalışmaları, kronik diş ve diş eti problemine sahip olan insanlarda ağız kanseri riskinin arttığını savunmaktadır.
- Artan Organ Hasarı Riski: Köpeklerde diş ve diş eti hastalıklarının vücuttaki uzak organlar üzerinde bile olumsuz bir etkisi olabilmektedir. Bu hastalık, ağızdaki bakteriyel toksinlerin ve zararlı inflamatuar bileşiklerin kan dolaşımında olmasına ve vücudun geri kalan kısmında yayılım göstermesine sebep olabilir.
Ayrıca Bakınız: Köpekler Regl Olur Mu?