Köpekler Grip, Nezle Olur mu?

Köpeklerde grip görülebilen bir hastalıktır. Köpek gribi, Canina Influenza olarak da bilinmektedir. Bu hastalık, köpekleri enfekte ettiği bilinen özel Tip A influenza virüslerinin sebep olduğu köpeklerde bulaşıcı bir solunum rahatsızlığıdır. Köpek gribi ile hiçbir insan enfeksiyonu bilgisi bulunmamaktadır. Köpek influenza virüsü yani CIV, esas anlamda iki influenzanın sonucudur. At kaynaklı olan H3N8 ve kuş kaynaklı olan H3N2 suşlarından kaynaklandığı bilinir. Köpek influenza virüsleri, insanlarda yıllık olarak yayılan mevsimsel influenzadan oldukça farklıdır.

Köpeklerde Grip Nasıl Yayılmaktadır?

Köpeklerde gribin yayılması insan grip formlarında olduğu gibi hava yolu ile gerçekleşmektedir. Solunum salgıları öksürme, havlama ya da hapşırma yolu ile çevreye saçılan virüsler, daha sonradan başka bir köpek tarafından solunur. Köpek gribi aynı zamanda su kapları, yemek kapları, tasmalar ve köpek kulübelerinin yüzeyleri gibi kontamine nesneler ve ortamlar yolu ile ya da enfekte olan bir köpek ile direkt temas edilmesi yolu ile yayılmaktadır. Köpek kulübeleri, kuaförler, kreşler ve köpek parkları gibi kalabalık yerler, köpek gribinin üreme alanları arasında yer almaktadır. Köpeklerin ne kadar yakın durduğu, havlayan, öksüren ya da hapşıran bir köpeğin etrafında ne kadar köpek olduğu gibi kriterler ile grip bulaşıcı olmaktadır. Bu durum, köpeklerin grip belirtileri göstermeye başlamadan önce kuluçka döneminde en bulaşıcı olduğu gerçeği ile çok daha tehlikelidir.

Köpek Gribinin Belirtileri Ne Zaman Ortaya Çıkmaktadır?

Köpek gribi semptomlarının kuluçka süresi virüse ilk maruz kaldıktan sonra yaklaşık olarak 2 – 4 gün aralığında değişmektedir. Viral bulaşma, 4.gün itibari ile azalmaya başlamaktadır. Fakat H3N8’li köpekler, virüse maruz kaldıktan 10 gün sonraya kadar bulaşıcı kalabilirler. H3N2’li köpekler ise 26 güne kadar bulaşıcı olabilir. Hastalık ile teması olan tüm köpekler, grip olurlar. Fakat enfekte olmuş tüm köpekler, virüs semptomlarını göstermeyebilirler. Enfekte olan köpeklerin ortalama %20 – 25’i belirti göstermez ama yine de bu köpekler hastalığı yayabilirler. Köpeklerden birisi gribe yakalanır fakat diğeri etkilenmemiş gibi görünürse hala virüs taşıdığını unutmamanız gerekmektedir.

Köpeklerde Görülen Grip Nasıl Teşhis Edilmektedir?

Köpek gribinin teşhis edilmesi veteriner hekiminiz tarafından yapılmaktadır. Diğer solunum yolu enfeksiyonlarına benzemesi sebebi ile köpek gribi, tek başına klinik belirtiler ile tespit edilemeyebilir. Veteriner hekiminiz, klinik belirtilerin başlamasından sonraki birkaç günde şüphelenirse, bir PCR testi talep edebilir. PCR testi eğer ki pozitif çıkarsa köpek muhtemelen köpek gribine yakalanmış demektir. 4 günlük hastalık evresinden sonra PCR sonuçlarının doğru olma ihtimali daha düşük olur. Bu durumda köpek gribi antikorları için kan testi yapılır. Seroloji olarak isimlendirilen bu test, 2 – 3 hafta ara ile antikor seviyeleri karşılaştırılır. Köpeklerde antikor seviyeleri, bu süre içinde önemli miktarlarda yükselmişse aktif köpek gribi enfeksiyonunun varlığını gösterir. Veteriner hekiminiz aynı zamanda enfeksiyonun ciddiyetini değerlendirmek amacı ile kan çalışması ve radyografiler gibi diğer teşhis yöntemlerini de yapabilir.

Köpeklerde Gribin Belirtileri Nelerdir?

Köpeklerde grip hastalığının semptomları genel anlamda insanlardaki grip ile benzerdir. Köpek gribi virüsüne maruz kalan köpeklerin ortalama % 20’sinin herhangi bir belirti göstermediği söylenebilir. Bundan dolayı köpek gribi, köpeklerde her zaman fark edilebilen bir sağlık problemi değildir. Köpeklerde grip belirtileri şu şekildedir:

  • Burun akıntısı,
  • Hapşırma,
  • Öksürme,
  • Ateş de köpeklerde görülen gribin semptomları arasında yer almaktadır. Bu belirtilere ek olarak köpek gribinin belirtileri şiddetlenebilir. Hastalığın tedavisi yapılmazsa zatürre gibi daha şiddetli hastalıklara dönüşebilir. Bundan dolayı köpeğinizi iyi bir şekilde takip ederek veteriner hekiminize danışmanız oldukça önemlidir.

Köpeklerde Grip Tedavisi Nasıl Yapılır?

Köpeklerde grip hastalığının tedavisi aynı insanlarda olduğu gibi bol sıvı tüketip dinlenerek gerçekleştirilmektedir. Köpeklerin bu dönemde dinlenebilmeleri için konforlu ve sessiz bir alana ihtiyaçları olur. Aynı zamanda grip virüsü ile beraber köpekte herhangi bir bakteriyel enfeksiyonun gelişmesi durumunda veteriner hekiminiz tarafından antibiyotik de verilebilir. Köpeklerde grip, kendi kendine geçebilen ya da kolay bir şekilde tedavisi yapılan bir sağlık problemidir. Ancak köpeğin yaşı, bağışıklık sisteminin durumu ve genel sağlık durumu oldukça önemlidir. Geç kalınmadan veteriner hekiminize başvurmanız gerekir.

Köpeklerde Soğuk Algınlığı Belirtileri Nelerdir?

Köpeklerde soğuk algınlığı probleminin semptomları şunlardır:

  • Burun akıntısı,
  • Gözde yaşarma, akıntı,
  • Burun tıkanıklığı,
  • Öksürük,
  • Hapşırma,
  • Vücut ağrısı,
  • Baş ağrısı,
  • Halsizlik de köpeklerde görülen soğuk algınlığı hastalığının semptomları arasında bulunmaktadır.

Köpeklerde Soğuk Algınlığının Tedavisi Nasıl Yapılmaktadır?

Köpeklerde soğuk algınlığının tedavisi belirtilerin şiddetine göre değişiklik göstermektedir. Nezle olan köpeğin iştahı varsa ve halsiz değilse tedavi evde yapılabilir. Köpeğin yeterli miktarda sıvı tüketmesi, sağlıklı beslenmesi ve dinlenmesi tedavinin temelini oluşturur. Köpeğin belirtileri şiddetlenirse mutlaka veteriner hekiminize danışmanız gerekmektedir. Köpek soğuk algınlığı ilacı olarak kesinlikte insanların kullandığı ilaçları kullanamaz. Bu ilaçlar, köpeklerde büyük problemlere sebep olabilir. Mutlaka veteriner hekiminiz tarafından önerilen ve köpeğe uygun olan ilaçların tedavi sırasında kullanılması gerekmektedir.

Köpekler Grip ve Nezleden Nasıl Korunur?

Köpekleri grip ve nezleden korumak için köpek gribi taşıyan diğer köpekler ile temasından kaçınmanız gerekir. Çünkü köpek gribi, insanlarda olduğu gibi bulaşıcıdır. Bu sebeple köpeğinizi grip belirtileri gösterdiği zaman diğer köpekler ile temas etmemesine özen göstermeniz gerekmektedir. Ardından veteriner hekiminize danışabilirsiniz.

Ayrıca Bakınız: Köpek Eklemi Nasıl Güçlendirilir?

Exit mobile version