Köpek Eğitimi Aşamaları Nelerdir?

Köpek eğitiminin aşamalar eşliğinde ilerletilmesi verilen eğitimlerin kalıcı olması açısından önem taşıyan durumlardır. Köpek eğitiminde aşamalar eşliğinde ilerlemek, eğitimlerin başarı ile tamamlanmasına yardımcı olur. Köpeklere eğitim verirken doğru yöntemleri bilmek, sabırlı olmak, şefkatli olmak, ödül-ceza pekiştirmelerinden faydalanmak, aşamalar eşliğinde ilerlemek son derece önemli olan hususlardır.

Köpek eğitimi aşamaları 4 aşamada incelenebilir. Bu aşamalar şu şekildedir:

  • Köpek İle Bağ Kurmak: Köpek eğitimi esnasında gerçekleştirilmesi gereken ilk durum bağ kurmaktır. Köpekler, sahipleri olarak benimsedikleri kişilere son derece bağlı olurlar. Bu durum itaat eğitiminin gerçekleştirilebilmesi için çok önemlidir. Köpekler, bağ kurdukları kişilerin sözünü dinler ve onların istediklerini yaparlar. Bağ kurulamadığı takdirde eğitim vermek zor olabilir. Köpekle bağ kurmak için ona zaman ayırmak, kişisel alan tanımak gibi hususlar çok önemlidir.
  • İtaat Eğitimi Vermek: İtaat eğitiminin ilk aşamasında tasma kullanılmalıdır. İtaat eğitimi, köpeğin sahibinin sözünü dinlemesi ve komutları uygulamasını kapsar. Köpeklere temel itaat eğitimi takip komutu ile başlanarak verilir. Yani ilk olarak köpeğin, sahibi ile birlikte uyumlu bir şekilde yürümesi öğretilir. Bu şekilde köpeğin dikkatinin eğitim veren sahibinde olması sağlanır. Yürüyüş sırasında köpeğe bol bol ödül verilerek eğitime konsantre olması sağlanır. Daha sonra diğer temel itaat eğitimi komutları köpeklere öğretilmeye başlanır. Bu komutlar arasında dur, otur, bekle, yat ve kalk gibi emir ifadeleri bulunur. İtaat eğitiminin ileriki aşamalarında tasmasız eğitim verilmeye başlanır.
  • Köpeğin Özelliklerine Göre Eğitimi Çeşitlendirmek: Her köpeğin, eğitime ayak uydurabildiği farklı alanlar söz konusudur. İtaat eğitimi esnasında köpeğin yetenekleri belirlenerek yeteneklerine uygun eğitimler almasını sağlamak önemli bir durumdur.

Köpeğin Güveni Nasıl Kazanılır?

Köpeğin güvenini kazanmak ona eğitim vermek için önemli bir durumdur. Köpekler güvendikleri kişilerin sözünü dinler ve komutlarını uygular. Köpek ve insan arasındaki bağların derinliğinin hafife alınmaması gerekir. Köpek ve insan arasındaki karşılıklı sevgi ve güven bu türler arası ilişkinin en temel özelliklerindendir. Köpeğin güvenini kazanmak için sadece temel ihtiyaçlarını gidermek yeterli olmaz. Köpeklerin güvenini kazanmak için uygulanması gereken durumlar şu şekilde sıralanabilir:

  • Köpek eve yeni geldiği zaman ona zaman tanımak gerekir. Yeni ortama ayak uydurabilmesi için kendini güvende hissetmesi ve biraz zaman geçirmesi gerekir. Tanıdık olmayan ortamlar köpekler için tehdit edici unsurlar olarak algılanabilir. Ortama alışması için zaman tanımak ve güvenli alan oluşturmak oldukça önemli olan durumlardır.
  • Köpekler, göz temasını yeni karşılaştıkları kişiler için meydan okuma olarak algılarlar. Bundan dolayı eve yeni gelmiş olan köpekle göz temasından kaçınmak gerekir. Sürekli göz temasında bulunmak köpeğin kendini tehlikede hissetmesine neden olur.
  • Köpeğin olumlu davranışlarını ödüllendirmek, sahibine bağlanması ve güvenmesi açısından oldukça olumlu bir pekiştirme yöntemidir.
  • Köpeğe zaman ayırmak, ona uygun bir rutin plan oluşturmak gerekir. Tuvalet ihtiyaçlarının giderilmesi, beslenmelerinin tamamlanması ve diğer gereksinimlerinin karşılanması adına bir rutin oluşturmak ve bu rutine uyum sağlamak onun güvenini kazanmaya yardımcı olur.
  • Köpekler eğlenmeyi seven, meraklı hayvanlardır. Köpeklerle oyun oynamak bağlılıklarını arttırmak için oldukça etkili bir yöntemdir. Eğlenmeleri ve aynı zamanda sağlıklı kalmaları için egzersiz yapmaya ihtiyaçları vardır. Egzersizleri onların fazla enerjilerini atması için de önemlidir.
  • Köpeklerin zihnini meşgul etmek daha stabil bir psikolojiye sahip olmalarını sağlamak anlamına gelir. Ona basit uygulamalar eşliğinde bazı eğitimler vermek zihinlerini oyalayarak kendilerini güvende hissetmelerine yardımcı olur.

Köpek Eğitimi Seçilirken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Köpek eğitimi tercih edilirken köpeğin yetenekleri ve ilgi alanları göz önünde bulundurulması gereken durumlardır. Bununla birlikte köpeğin sahibinin ilgi alanı da köpeğin eğitim seçimlerinde belirleyici bir unsurdur. Köpeğe hangi komutlar öğretilmek isteniyor ya da hangi amaçlar belirlenmiş ise ona göre eğitim planlanabilir. Köpek eğitimi esnasında köpeğin ilgisi de takip edilmelidir.

Köpeklere Hangi Eğitimler Verilir?

Köpeklere verilen eğitimler oldukça çeşitlidir. Köpekler birçok aktiviteyi gerçekleştirebilen, uyum sağlayan ve hızlı öğrenen hayvanlardır. Bu nedenle köpekleri birçok konuda eğitmek mümkündür. Köpeklere verilen bazı eğitimler şu şekilde sıralanabilir:

  • Alan Koruma Eğitimi,
  • Şov Eğitimi,
  • Tuvalet Eğitimi,
  • İtaat Eğitimi,
  • Komut Eğitimi,
  • Aktörlük Eğitimi,
  • Arama Ve Kurtarma Eğitimi,
  • Kişi Koruma Eğitimi,
  • Narkotik Eğitimi,
  • Gelişmiş Düzeyde İtaat Eğitimi,
  • Sosyalleşme Eğitimi.

Bu eğitimler köpek sahiplerinin isteklerine, köpeklerin ırkına ya da ilgi alanlarına göre belirlenebilir.

Köpek Eğitimi Verebilen Kişiler Kimlerdir?

Köpek eğitebilen kişiler köpek eğitimi hakkında bilgi sahibi olan herkes olabilir. Köpek eğiticileri genellikle alanlarında uzmanlaşmış kişiler olarak bilinse de uygun yöntemleri uygulayan köpek sahipleri de birer köpek eğiticisi olarak tanımlanabilirler.

Köpek sahipleri köpek eğitimi hakkında bilgi sahibi olmadıkları durumlarda köpek eğitimi veren uzman kişilerden destek almak isterler. Bu durum köpeğin gelişimi açısından çok önemlidir. Sahibi tarafından kazandırılamayan bazı alışkanlıklar eğitimciler tarafından kazandırılabilir.

Köpek Eğitimlerinde Kullanılan Yöntemler Nelerdir?

Köpek eğitiminde kullanılan metotlar genel hatları ile 3 tanedir. Bu yöntemlerin kullanım amaçları köpeğin daha hızlı şekilde kavraması ve eğitiminde gelişmeler yaşanmasını sağlamaktır. Köpek eğitimi için kullanılmakta olan metotlar şu şekilde sıralanabilir:

  • Ödül Yöntemi: Köpek eğitiminde ödül yöntemi, köpeğin istenen bir davranışı sergilemesi sonrasında ona mama ya da herhangi bir ödül verilmesi yolu ile uygulanır. Bu durum köpeğin aynı davranışı tekrarlamasına yardımcı olur.
  • Ceza Yöntemi: Köpek eğitimde ceza yöntemi, ödülün tam karşıtı olarak istenmeyen davranışlar sonucunda köpeklerin sevdikleri bir objeden ya da bir durumdan uzaklaştırılmalarının sağlanması olarak uygulanır. Ceza yöntemi aynı zamanda ‘mahrum bırakma’ olarak da adlandırılır.

Ayrıca Bakınız: Köpeğin Sağlıklı Olduğu Nasıl Anlaşılır?

Exit mobile version