Hareketli köpeğin sakinleşmesi, yaşadığı ev ortamında biraz zordur. Köpekler doğası gereği hareketli canlılardır. Köpeğin yaşam yeri evde değildir. Evde bakılan köpekler, enerjisini atmak için evin içinde sürekli gezinirler. Bu yüzden sahiplerine karşı çok hareketli davranırlar. Hareketli köpekleri sakinleştirmek için yapılması gerekenler şunlardır:
- Köpeğinize enerjisini atacak egzersizler yaptırın.
- Köpeğinizin beslenmesine dikkat edin.
- Köpeğinize sevdiği tarz müzik dinletin.
- Köpeğin yanında kahkaha atmak hareketli köpeği sakinleşmesini sağlar.
- Köpeğinizle olumlu bir üslupla konuşun.
- Doktor kontrolünde araba yolculuklarında, kısa seyahatlerde hareketli köpeği sakinleştirmek için köpeğe yatıştırıcılar verilir.
- Köpeğinize masaj yapın.
- Köpeğinizi yeni yerler, yeni insanlar ve hem cinsleriyle tanıştırın.
- Köpeğe görev verin.
Köpekler Neden Çok Hareketli Olur?
Hareketli köpekler bazen sahibiyle oyun oynamak, gezmek için aşırı tepkiler gösterir. Köpeğin hareketlenmesi bazen köpeğin bir şey hissedip sahibini uyarmasından kaynaklanır. Köpeklerin hareketli olmasının nedenleri şunlardır:
- Köpek ilk beş ay çok hareketli olur
- Köpek huzursuzlandığında ya da huzurlu hissettiğinde çok hareketli olur
- Egzersiz yapmayan köpek çok hareketli olur.
- Hava almak isteyen köpek çok hareketli olur.
- Canı sıkılan köpek çok hareketli olur
- Bedensel rahatsızlığı bulunan köpekler çok hareketli olur
- Köpek tepkisel olarak hiperaktifse çok hareketli olur.
- Köpeğin beslenme şekli düzgün değilse köpek çok hareketli olur.
- Sevdiği bir insan yaşadığı yere geldiğinde çok hareketli olur.
Hareketli Köpekler Nasıl Tepkiler Verir?
Özellikle hareketli köpeğin tepkileri hemen hemen her köpek türünde aynıdır. Hareketli köpeğin verdiği tepkiler şunlardır:
- Nefesleri sıklaşır
- Kendi etrafında döner
- Yerinde duramaz
- Göz bebekleri büyüyüp küçülür.
- Durduğu yerde koşar geri gelir.
- Heyecanlanır.
- Dili dışardadır.
- Havlar
- Kulaklarını diker
- Kuyruğu sallanır
- Etrafı ve sahibini koklar
- Köpeğin sahibini rahat bırakmaması
- Sahibi uyurken köpeğin sahibini uyandırması
- Sahibine sürtünür
- Köpek patisini verir
Hareketli Köpekler Nasıl Tepkiler Vermez?
Hiperaktif köpeğin tepkilerini ilk gördüğünüzde anlarsınız. Köpekler hareketli olsa da bazı davranışları onun dikkat çekmek için yaptığını gösterir. Hareketli köpekler şu tepkileri vermez:
- Köpeğin esnemesi
- Gözlerini kaçırır
- Kulakları aşağıdadır
- Başını yana çevirir
- İç çekme
- Nesneleri çiğneme isteği
- Yalama istediği
- Sırt üstü yatar
Köpeğim Eskisi Gibi Hareketli Değil Neden?
Köpeğinizin eskisi gibi hareketli olmamasının birçok nedeni vardır. Köpeğinizin eskisi kadar hareketli olmamasının nedenleri şunlardır:
- Köpeğinizin tembel olması
- Köpeğinizin yaşlanması
- Köpeğinizin halsiz olması,
- Köpeğinizin kaygılı olması
- Köpeğinizin kalp hastası olması
- Köpeğin iklim değişimlerinden etkilenmesi
- Köpeğinizin hamilelik ve emzirme döneminden geçmesi
- Köpeğin ölümünün yaklaşması
Hareketli Köpekler Oyuncu Olur Mu?
Hareketli köpeklerin hepsi oyuncu olmaz. Köpekler yaşına girmeden önceki zamanlarda çok hareketli olur. Evde bakılan köpek, ev sahiplerince ilgi aldığı için oyuncu olur. Hareketli köpeklerin oyuncu olması köpeğin karakterine de bağlıdır. Sahibine karşı oyuncu olan köpekler hareketli olmak zorunda değildir.
Hangi Cins Köpekler Hareketlidir?
Hareketli cins köpek diye bir şey yoktur. Her köpek kendince hareketlidir. Bazı köpek türleri küçükten büyüğe hiç yerinde duramazlar. Aşağıda hareketli cins köpekler şunlardır:
- Alman Kurdu
- Border Collie
- Cavalier King Charles
- Doberman
- Labrador Retriever
- Papillon
- Pomeranion
- Rottweiler
- Sibirya Kurdu
- Terrier
Hareketli Köpek Meraklı mı Olur?
Genellikle Hareketli köpeğin meraklı olması etrafına ve sahibine olan ilgisinden kaynaklanır. Hareketli olan her köpek meraklı değildir. Fakat evde sahibi yemek yaparken, ev tadilatında, banyo yaparken köpek sahibini inceler. Köpeğin meraklanması onda tepkisel yaklaşımlara sebebiyet verir. Köpek çok küçük yaşlarda çevresini keşfetmek adına çok meraklı olur ve çok hareketli tepkiler verir.
Hareketli Köpekler Enerjisini Atamayınca Sinirlenir mi?
Hareketli köpekler enerjisini atamayınca sinirlenir. Genellikle evcil köpekler enerjisini atamayınca sinirli olur. Enerjisini atamayan köpek evde bulduğu her şeyi parçalar, çiğner. Evde bakılan köpek enerjisini atamayınca sahibine havlar. Enerjisini atamayan köpek saldırmaya meyilli olur.
Hareketli Köpek Neden Bulunduğu Yeri Kazmak İster?
Hareketli köpeğin kazma isteği dürtüseldir. Köpek; yemeğini saklamak, topraktan yiyecek çıkarmak, uyumak için serin bir yer oluşturmak gibi içgüdüsel olarak kazma hareketinde yapar. Köpekler kazma hareketini yaparak patilerinden terlemesi sonucunda kokusunu bırakır. Köpekler yavruyken kaza hareketini daha çok yaparlar. Fakat Terrier cinsi köpekler hareketli oldukları zaman kazma eylemini sık yaparlar. Terrier cinsi için bu eylem tamamen DNA’sına kodlanmış bir alışkanlıktır.
Hareketli Köpekler Neden Hızlı Nefes Alır?
Çok hareketli köpeklerin hızlı nefes almasının nedeni solunum sistemini kontrol altına almak içindir. Hareketli köpekler heyecan duyduğu şeylerde hızlı nefes alıp verir. Köpeklerin hızlı nefes alıp vermesi vücut ısısını dengelemek içindir. Hareketli köpekler çabuk terler bu sebepten dolayı nefesini hızlı alıp verir. Hareketli köpeğin terlemesi sonucu sahibine, dokunduğu yerlere, gezdiği yerlere patisiyle koku bırakır.
Köpeklerin Hareketli Olması Hastalık Belirtisi mi?
Köpeğin hareketli olması hastalık belirtisi değildir. Özellikle köpeğin hareketli olması, sağlıklı bir köpek olduğunu gösterir. Köpeklerde aşırı hareketlilik, köpeğin mizacından kaynaklanır. Köpeğin aşırı hareketliliğinden rahatsız oluyorsanız bu konuda veteriner hekime köpeğinizi götürün.
Yazımızda hareketli köpeğin tepkilerini, nedenleri, köpeğin hareketli olmasında yatan bazı davranışlarını, hareketli köpek cinslerini, hareketli köpeği sakinleştirme yöntemlerini araştırıp yazımızda paylaştık.
Ayrıca Bakınız: Köpeğin Kaşıntısı Nasıl Geçer?