Bloodhound köpek ırkı olarak bilinen köpek cinsleri, kulakları büyük ve sarkık olan ve büyük köpek cinsleri olarak bilinen köpekler arasında yer alırlar. Tarih öncesi dönemlerden beri varlığı bilinen köpekler arasındadırlar. Geç erginleşen köpek cinslerinden biridir. Yetişkinlikleri genellikle 2 yaşlarına girmelerinden sonra olur. 2 yaşlarına kadar yavru sayılmalarından dolayı da büyümeleri ve gelişmeleri de 2 yaşlarına kadar devam eder. Yetişkin sayılmalarından sonra ise yükseklikleri ile kilolarında çok fazla değişmez. Hareket etme ihtiyaçları kendileri ile aynı boyutta olan köpeklere göre daha azdır. Bundan dolayı da hareket etmedikleri veya sahipleri tarafından gezdirilmedikleri zamanlarda hızlıca tembelliğe alışırlar. Tembelliğe alışmalarından sonra günün büyük bir kısmını uyuyarak geçirebilirler ve bu durum obezite dışında kendileri için bir sağlık sorunu oluşturmaz.
Bloodhound Köpek Irkı Özellikleri Nelerdir?
Bloodhound’ın özellikleri, genel olarak şöyle sıralanmıştır:
- Bloodhound cinsi köpekler, ilk defa Belçika’da doğmuşlardır. Bundan dolayı da anavatanları Belçika olarak bilinir. Ancak günümüzde Fransa, İskoçya ve İngiltere ülkelerinde de oldukça fazla yetiştirilen köpek cinsleri arasında yer alır.
- Bu cins köpeklerin dişileri köpeklerinden daha küçük olma eyilimi gösterirler. Dişileri en fazla 60 cm ve 45 kg boyutlarında olurken, erkekleri 70 cm ve 55 kg civarında olabilirler. Ancak hem dişiler hem de erkekleri kaslı ve güçlü bir yapıya sahiptir.
- Kürklerinde bulunan tüyler kısadır. Derilerinde bir hastalık meydana gelmediği sürece tüy dökme gibi bir sorunları mevcut olmaz.
- Kürk renkleri ise genellikle kırmızı, siyah ve kahverengi karışımlarından oluşur.
- Koku alma duyuları diğer köpeklere göre çok daha kuvvetlidir. Bundan dolayı da genellikle av ve arama kurtarma köpekleri olarak kullanılan cinslere dahil edilmişlerdir.
- Gözleri düşük, yüzlerinde yer alan deri ise kırışık yapılıdır. Kulaklarının da büyük olması sebebiyle göz ve kulak temizliklerine dikkat edilmesi gereken canlılardır. Özellikle kulaklarından kolaylıkla bakteri kapma riski taşırlar.
- Yanak yapıları da gözleri gibi düşüktür. Bu durum salyalarının sürekli olarak akmasına neden olur.
- Bakımları ev için uygun köpekler arasında yer almazlar. Sürekli gezdirilmese de özgür ve bağımsız olma isteklerinden dolayı açık alanda ya da doğada daha kolay ve mutlu bir şekilde barınabilirler.
Bloodhound’ın Karakteri Nasıldır?
Bloodhound ırkının karakteristik yapısında en dikkat çeken yönleri, inatçı ve bağımsız köpekler olmasıdır. Keyiflerine biraz düşkün olmalarından dolayı kolaylıkla bir sahibin himayesi altına girmek Bloodhound’ın karakteri için uygun görülen durumlardan biri değildir. Bununla beraber, kendilerine öğretilmek istenen şeyler için de genellikle inatçılık tepkisi gösterirler. Eğitimlerinin verilmeleri zordur. Ancak bunların dışında pek agresif yapıları yoktur ve sakinlerdir. Sürekli sahiplerinden ilgi beklemez ve onlarla oyun oynayıp zaman geçirmek istemezler. Özellikle 2 yaşlarından sonra kısırlaştırılmaları ile beraber kendilerine ait olan alana çekilerek dinlenme istekleri artacaktır. Sabırlı köpekler olarak bilinirler. Kendilerine zarar gelmediği durumlarda dış etmenleri o kadar da umursamazlar.
Bloodhound’ın Bakımı Nasıl Olmalıdır?
Bloodhound cinsinin bakımı, pek çok köpek cinsine kıyasla sabır isteyen durumlar arasında yer alır. Özellikle dışarıda bu köpek ile geçirilen zaman esnasında mutlaka ona öğretilmiş olan ödül sistemi ile hareket edilmesi gerekecektir. Yeri geldiği zaman sahiplerini bile dinlemeyebilirler. Bloodhound’ın bakımı için bunun dışında dikkat edilmesi gereken iki unsur vardır. Bunlardan biri, Bloodhodund cinsinin beslenmesidir. Eğer beslenme durumlarına dikkat edilmezse bu cins köpeklerde sıklıkla obezite ile karşılaşılabilir. Bu nedenle de köpeğin yaşına ve durumuna bakılarak kendisi için en uygun beslenme durumunun tespit edilmesi gereklidir. İkinci husus ise köpeğin derisi ve tüy sağlığıdır. Fazla tüy dökme durumları olmayan bu canlıların haftada bir kez taranarak deri sağlıkları kolaylıkla sağlanabilir. Sürekli olarak yıkanmalarına gerek görülmez ancak eğer köpek dışarıda yatıyorsa mutlaka parazit aşıları ile beraber kulak bakımlarının düzenli yapılması ve haftada bir ıslak bir bez ile silinmesi, temiz kalmalarını sağlayacaklardır. Bu durum dışında köpeklerin tırnaklarına dikkat edilmesi gereklidir. Fazla uzamaları durumunda patilerine batabilir ve kişilerin canlarını fazlaca yakabilir.
Bloodhound Nasıl Beslenir?
Bloodhound’ın beslenmesi konusunda birçok veteriner, köpeğin kilo almamasına yönelik beslenme planı uygulanmasını uygun görür. Fazla yemek yemeleri, hızlıca kilo almalarına neden olacaktır. Bu da yaşları çok büyümese de köpeklerin kısa süre içinde obez olmalarını, bundan dolayı da ömürlerinin kısalmasına neden olacaktır. Her gün ne kadar yemek yemeleri genellikle köpeklerin yaşlarına göre belirlenir. Yedikleri yemeklerin mama olmasına öze gösterilmelidir. Mama dışında sürekli yemek yemeleri bağırsak yapılarını etkileyebilir.
Bloodhound’ın Hangi Köpeklerden Oluşmuştur?
Tarih öncesinden beri var olduğu bilinen Bloodhound’ın ırkı, Akdeniz ülkelerinde yaşamış olan köpeklerden geldiği bilinir. Tam olarak hangi köpek türlerinin melezlenmesi ile bir araya geldiği bilinmemektedir. Günümüzde hala safkan olarak bulunan köpekler arasında yer almasından dolayı, yapay bir melezleme ile elde edilme ihtiyacı mevcut değildir.
Bloodhound Köpek Irkı Eğitimi Nasıl Verilir?
Bloodhound ırkına mensup olan köpekler, eğitimi verilmesi en zor cinsler arasında yer alırlar. Bağımsızlıkları ile beraber kimseyi dinlemeden kendi başlarına hareket etme arzularından dolayı Bloodhound’ın eğitimi esnasında çeşitli zorluklar ile karşılaşılması muhtemeldir. Bloodhound cinsine eğitim verebilmek için kişilerin sabırlı olmaları gereklidir. Bunun yanında, bu türe verilmek istenen eğitimlerde köpeklerin dikkatlerini çekecek ve kendilerini cesaretlendirecek cümleler kullanılması gerekir. Eğitim verecek olan kişilerin istikrarsız ve isteksiz olması durumlarında köpekler de kendilerine söylenen şeyleri ciddiye almayacaklardır. Bu cins, genellikle eğitimi esnasında profesyonel yardım alınan köpek cinsleri arasında yer alır.
Safkan Bloodhound Nasıl Anlaşılır?
Bir Bloodhound köpeğinin safkanlığı, genellikle fiziksek özelliklerine bakılarak anlaşılır. Yüz yapısı, patileri ve kuyruğuna dikkat edilmesi ile beraber Bloodhound’ın safkan olup olmadığı aslında kolaylıkla anlaşılabilir. Bir Bloodhound’un safkan olabilmesi için gözlerinin düşük, yanaklarının sarkık, kulaklarının yanaklarından uzun ve yüzünde olan derinin vücuduna kıyasla daha kırışık olması gereklidir. Yüzündeki deri gergin olan Bloodhound köpeklerinin safkan olmadığı genellikle tespit edilen durumlar arasında yer alır. Bununla beraber Boodhound köpeklerin derileri de özellikle yavru iken kırışık durur. Bundan dolayı da henüz yavru bir Bloodhound sahiplenecek olan kişilerin vücutlarının derilerinin kırışık olduğuna dikkat etmeleri gereklidir. Patilerinde olan derilerin tümü, vücutlarının aksine gergin yapılıdır. Buna dikkat edilerek de Bloodhound cinsinin safkan olma durumu tespit edilebilir.
Bloodhound’ın Ne Kadar Yaşar?
Bloodhound cinsi köpeklerin genellikle 10 ile 13 yıl arasında yaşadığı bilinir. Fiziki olarak sağlam köpekler grubuna mensup olan Bloodhound köpek ırkı ömrü, diğer köpek cinslerinde olduğu gibi bakımlarının iyi yapıldığı müddetçe 13 yıl civarında olacaktır. Evde bakılmaya pek uygun olmayan bir köpek oluşu, Bloodhound cinsini doğada barınmaya mecbur kılar. Doğada yani korunaksız bir ortamda mikroplardan kaçınılabilmesi için Bloodhound cinsi köpeklerin bakımlarına çok dikkat edilmelidir. Bunun yanında, beslenme düzenlerinin olmaması veya tüketmeleri gereken besinlerden fazla yemek yemeleri durumunda obez olmaları, ömürlerinin kısalmasına sebep olur. Bundan dolayı da bu cins köpeklerin sahiplenilmesinden sonra mutlaka bakımlarına dikkat edilmelidir.
Ayrıca Bakınız: Bernese Dağ Köpeği Irkı Özellikleri, Karakteri, Bakımı ve Beslenmesi