Yetişkin köpek eğitimi verirken nelere dikkat etmeliyiz? Genç bir köpeği eğitmek çoğunlukla kolaydır çünkü onlar eğitilirken aslında hayatı da öğrendiklerini düşünürler. Bu sayede eğitime katılmaya daha istekli olurlar. Yetişkin köpeklerin ise değiştirilmesi zor bazı kötü alışkanlıkları olur. Merak etmeyin köpeğiniz hala sizi memnun etmek için istekli.
Yetişkin Köpek Eğitimi Verilme Aşamaları
Öncelikle yetişkin köpeğinize hangi alanda eğitim vereceğinize kara verin. Yemek, temizlik, dışarı çıkma, sevgi gösterme köpeğinizi eğitebileceğiniz alanlardan bir kaçıdır.
Yetişkin köpekleri eğitmek için ilk yapmanız gereken onun önce ki kalıplarını bozmaktır. Mama kabını her zaman dolduruyor musunuz bu önemli değil bunun yerine belli periyotlarla mama verin ve bu rutinlere yada kurallara sıkı sıkıya bağlı kalın. Ona her zaman yapma! Hayır! Gibi ifadeler kullanıp ve sıkı sıkı tembihleyip, uyarıyor musunuz eğitime geçmeden önce uyarılarınızı tamamen kesin. Hatta bir süre aranıza tamamen mesafe koyun. İletişimi kesin ve köpeğiniz neler olduğunu merak edecek. Eğer sofranıza çıkmaya alıştıysa proaktif olun o daha anlamadan ortamdan çıkarın.
Birkaç günde sizinle yemek yemesinin uygun olmadığını anlayacak. Uyurken size sarılıp sizi kısıtlaması sizi rahatsız ediyorsa yatak odanızdan çıkarın. Ona hiçbir açıklama yapmak zorunda değilsiniz. Köpekler söz konusu olduğunda onlar tamamen fırsatçılık felsefesiyle yaşar. Siz ondan ilgiyi kestiğindeyse hem size yaklaşmak için gerekli fırsatı bulamaz hem de bu boşluk sizin eğitiminiz için gerekli altyapıyı oluşturur.
Köpeğinizle aranıza yeteri kadar mesafe koyduğunuzu nasıl anlarsınız. Köpeğiniz artık ondan umudunuzu kestiğinizi düşünüp ve sizden hiçbir şey istemez. Hatta evin içinde hayalet gibi görünmez oldu. Göz göze gelseniz de önemi yok onu övüp, ilgilenmeyin yeter. Tamamen kendi dünyasına çekilir. Merak etmeyin köpeğiniz hala sizinle ve güvende. Onun için üzülmenize gerek yok ileride düzelteceği davranışlarla bunun üstesinden gelirsiniz. Şimdi onu eğitmeye başlayabilirsiniz.
Yetişkin Köpeklerde Olumlu Pekiştirme ile Eğitim
Belki de bu zamana kadar köpeğiniz her şeye bedavaya ve sınırsızca sahip oldu. Onu sık sık sevip kucakladınız, en güzel mamalarla, oyuncaklarla şımarttınız. Bu kadar masraf köpeğinize iyi davranışlar kazandırmadığı için nerede hata yaptığınızı düşünün. Merak etmeyin siz yanlış bir şey yapmadınız sadece her köpeğin hayali olan her şeyin bedava olduğu sınırsız ödüllerle dolu bir dünyanın kapılarını açtınız. Köpeğiniz eğitimden ne kadar geride olursa olsun hatta belki size evinizde misafir olduğunuzu düşündürüyor olsa da bu yazıda hepsinin çözümü var.
Köpeğinize Eğitim Verdiğiniz Ortamın Dağınıklığını Engelleyin
Köpeğinize her oyuncağı ortada bırakırsanız bunlardan sıkılıp evde ki eşyaları keşfetmeye başlar. Köpeğiniz oyuncaklarının özel olduğunu ve onlara istediği zaman ulaşamayacağını düşünmelidir. Ona yalnızca bir tane oyuncak çıkarın ve bu oyuncağı cazip hale getirin. Örneğin bir çiğneme oyuncağını lezzetli bir parça kuru etli ödül mamasıyla pekiştirin. Böylece oyuncağıyla her oynadığında bunun bir parça pastırma kazanmak için iyi olduğunu düşünür. Başka bir gün ona bir top verdiğinizde bir parça ıslak ödül mamasıyla pekiştirin böylece top ve ödülü pekiştirecek. Topla oynamanın iyi olduğunu düşünür. Bu şekilde evdeki terlik, halı, minder gibi eşyalarınızın köpeğiniz tarafından kemirilmesini engelleyebilirsiniz.
Okuma Önerisi: “Köpeklerin Eşyalara Zarar Vermesini Nasıl Önleyebilirim?”
Yetişkin Köpeklerde Tuvalet Eğitimi
Köpeklerde en zor eğitimlerden birisi tuvalet eğitimidir. Köpek tuvaleti alıştırma kafesleri köpeğinizin hareketini kısıtlar ve etrafa pislemesini önler. Kafesi onun rahatça yatıp ayakta durabileceği ölçüde ayarlayın. Köpeğiniz kendi alanı olduğunda titiz davranacaktır. Bir süre sonra tuvalet ihtiyacı geldiğinde bunu size belli eder. Onu kafesten çıkarıp tuvalet pedine götürün. İlk zamanlar köpeğiniz yerini şaşırabileceğinden tuvalet pedini aynı yerde tutmaya özen gösterin.
Yetişkin Köpeklerde Tasmalı Yürüyüş Eğitimi
Yetişkin ve büyük bir köpeği dışarıda kontrol etmek zordur. Aniden yola fırlayabilir. Etrafa zarar verebilir. Elinizden kaçmaya çalışır. Bunun için üretilmiş şok cihazlı özel tasmaları kullanmayın.
Bu tasmalar bir eğitim aracı olmadıkları gibi kolayca köpeğinize kalıcı hasar vermenize neden olur.