Yavru köpek sahiplenirken dikkat etmeniz noktalar vardır. Eğer sizde ailenizin yeni bir bireyi olarak köpek sahiplenme ve ona yeni bir yuva olmak için karar verdiyseniz yapmanız gerekenleri sizler için özetleyeceğiz.
Yavru Köpek Sahiplenirken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Öncelikle yavru köpek sahiplenme öncesinde bütün sorumluluğu alabileceğinizden kesinlikle emin olmalısınız, çünkü 6 aylık eğitim sürecine kadar bir yavruya bakmak ciddi bir sorumluluk getirmektedir. Çok fazla zamanınız yok ise bakım konusunda size yardımcı olabilecek birilerini bulmanızı şiddetle önermekteyiz. İlk etapta yavruların aşıları bitmeden dışarı çıkamayacağı için tuvalet ihtiyaçlarını evde yapacaklar. Tuvalet ihtiyaçları vb. ihtiyaçlarını aşağıda sizler için detaylı olarak açıklayacağız.
ALACAĞIM YAVRU KÖPEK SAĞLIKLI Mı?
Alacağınız yavru köpeğin hastalığa yakalanması sizi derinden üzecektir. Bu yüzden yavru köpek sahiplenme yaparken kesinlikle güvendiğiniz iyi bir veteriner hekim tarafından kontrol edilmesi gerekmektedir. Yavrunun iştah durumunun iyi olması sağlıklı olduğu yönünde ilk temel bulgudur. Bunun dışında elle muayene ederek ağız ve kulak çevresinden herhangi bir yara olup olmadığına bakılır. Gözle muayeneden sonra yapılması gereken işlemler test işlemleridir.
- Öncelikle yavrunun kanında herhangi bir sorun olup olmadığına bakmanız için kan testi yapmanız gerekmektedir. Kan testi yani hemogram kanda bulunan hücre sayısına ve mevcut oran durumunun tespit edilmesine yardımcı olmaktadır. Kanında herhangi bir olumsuzluk görülmesi hastalığın habercisidir. Kan testini yorumlayacak en iyi kişi veteriner hekimlerdir, test yapıldıktan sonra olumsuz bir sonucu kendilerine nedenlerini sorabilirsiniz.
- Köpek hızlı test kiti ile ileride meydana çıkabilecek viral hastalıkların sonucuna bakılmaktadır. Köpeğinizden alınan dışkı örneği ile test yapılır. Köpek parvo virüs antijeninin immüokromatografik analizi yapılarak sonuç öğrenilir. Bu test kiti ile herhangi bir viral hastalık taşıyıp taşımadığı öğrenebilmektesiniz. Bu test %100 doğru sonuç vermeyebilir fakat doğruya en yakın sonucu çıkarmaktadır.
- Vcheck bir cihazdır, bu cihazda köpeklerin birden fazla hastalıkları için test bakılabilmektedir. Antijen ve antikör reaktiflerine bakılmaktadır. Doğruya en yakın ulaşabileceğiniz testlerin başında gelmektedir.
YAVRU KÖPEK BAKIMI İÇİN HANGİ MALZEMELERİ ALMALIYIM
Yavru köpeğin bakımı tıpkı bir bebeğin bakımı gibi titizlik gerektiren bir konudur. Bu yüzden malzemeleri konusunda hassas davranmanız gerekmektedir. Hastalığa en kolay yakalanabileceği yaşlar yavruluk zamanlarıdır. Alacağınız malzemelerin bütçeniz dahilinde iyi seçimler olması gerekmektedir.
Öncelikle yavru bir köpek maması formülü seçmeniz gerekmektedir. Yavru ve yetişkin mamalar arasında içerik farkı mevcuttur. Kesinlikle yavru bir köpek maması tercih etmeniz gerekmektedir. Mama tanelerinin küçük olması 2 aylıklar için daha iyi olduğunu söyleyebiliriz, yeme konusunda herhangi bir zorluk yaşamazlar. Premium mamalar olan orijen, acana, n&d gibi mamaların tercihi her zaman daha iyi olacaktır. Biraz pahalı olan bu mamalar yavrunuzun bütün ihtiyaçlarını karşılayacağından emin olabilirsiniz.
Köpek çiti almanızı şiddet ile önermekteyiz, iş yapacağınız zaman veya evde olamayacağız zaman köpeğinizin bu çitin içinde kalması etrafı pisletmesini önleyecektir. Köpeğinizin boyutuna uygun bir çit ve çitin içinde kullanabileceğiniz hasta altı bezi almanız gerekmektedir.
Köpek konservesi alarak haftada 2 gün ona ödül olarak verebilirsiniz. Konserve dışında köpek ödülüde almanızı önermekteyiz. Bu gıdaları her zaman değil sadece ödül için verdiğinizi unutmayınız.
Köpek tarağı alarak haftada en az 3 kez onu tarar iseniz evinizin içinde herhangi bir şekilde tüy birikmeyecektir. Köpek tarakları vücutta olan ölü tüyleri temizlemenize yardımcı olacaktır.
Köpekler için kuru şampuanı almanızı önermekteyiz. Yavru köpekler yıkanırken hastalığa yakalanma riski olduğu için kuru şampuanı kullanmanızda fayda vardır. Hiç bir şekilde su ile yıkama gerektirmeyen bu madde köpeğinizin temizlenmesine yardımcı olacaktır.
Köpek göz temizleme ve kulak temizleme solüsyonlarını alarak haftalık olarak bu bakımlarını yapabilirsiniz. Köpeğinizin kulağında biriken kirler temizlenmez ise zaman içerisinde yaralara neden olur.