Swedish Vallhound Köpek Irkı Özellikleri, Karakteri, Bakımı ve Beslenmesi

Swedish Vallhound köpek ırkı, kısa bacaklara sahip olan ve kurt köpeği gibi görünen bir köpek cinsidir. Bu ırk için İsveç Çoban Köpeği de denir. Yüz, kulak ve kürk yapısı kurt köpeği ile büyük benzerlik taşır. En eski köpek ırklarından biri olduğu iddia edilir. Tüm dünya çapında tanınması 2007 yılında gerçekleşmiştir. Ufak bir boya sahip olmasına rağmen hayvanların emanet edildiği Swedish Vallhound daha çok geniş bahçesi bulunan evler ya da çiftlikler için tercih edilir. İsveç için ulusal bir köpek olma özelliği taşıması ile birlikte varlıkları tüm ülke tarafından korunur. Bu nedenle İsveç için bir sembol olma özelliğindedir.

Swedish Vallhound’un Özellikleri Nelerdir?

Swedish Vallhound’un özellikleri şu şekildedir:

Swedish Vallhound’un Karakteri Nasıldır?

Swedish Vallhound’un karakteri özgüveni yüksek, meraklı ve neşelidir. Ailesine sadakati yüksek olan bu ırk yabancı insanlara karşı temkinli ve mesafeli bir tavır takınır. En çok tehlike hissettiği an böyle davranan Swedish Vallhound gerek gördüğü zaman ailesini uyarır. Günlük egzersizleri karşılandığı sürece uysal bir tavır gösterir. Sahiplerini çok sevdiği için onlarla vakit geçirmek ister. Zeki bir hayvan olduğu için görev ve sorumluluklarının bilincindedir. Bunun yanında mizah anlayışına sahip olan bu ırk ile eğlenmek oldukça kolaydır. Oyuncakları ile kendi başına yeni oyunlar türetip oynayabilir.

Dikkatli bir köpek olduğu için bekçi olarak iyi bir iş çıkarır. Havlama eğiliminin yüksek olmasının en önemli nedeni konuşarak iletişim kurmak istemesidir. Bu nedenle bu köpeklere küçük yaşta sessiz olmasını öğreterek çevrede bulunan insanların rahatsız olmasını önlemek mümkündür. Dikkatli bir yapıya sahip olduğu için yüksek hızda hareket eden nesne ve canlılara karşı koşma eğilimi bulunur. İnsanlara karşı koşup pantolonlarını çekiştirme eğilimi olduğu için bu konuda eğitim verilmesi şarttır. Zeki bir hayvan olduğu için neler yapıp neleri yapmaması gerektiğini kısa bir süre içinde öğrenir.

Swedish Vallhound Köpek Irkı Bakımı Nasıl Olmalıdır?

Swedish Vallhound’un bakımı son derece kolaydır. Çift katmanlı bir kürkü bulunan bu köpekler için haftada 1 ya da 2 kere tarama yapmak yeterlidir. Ölü tüyler bu şekilde arınacağı için tüy bakımı büyük ölçüde yerine getirilmiş olur. Yüksek bir banyo ihtiyacı duymadığı için sadece tüyleri kirlendiği zaman yıkamak yeterli olur. Tüy bakımı dışında ağız hijyeni büyük bir önem taşır. Dişlerde tartar ve bakteri oluşumu yaşanmasına karşı haftada 2 ya da 3 kere fırçalamak ağız ve diş sağlığını büyük ölçüde korur. Acemi kişiler için ilk zamanlar bir uzmandan yardım almak ağız sağlığını sağlamak için gereklidir.

Tırnakları herhangi bir nedenden dolayı yıpranmıyorsa ayda 1 ya da 2 kere kesmek bölgede hijyen sağlamak için yeterlidir. Swedish Vallhound köpeklerinin tırnağı gereğinden fazla uzunsa genelde yere değdiğinde ses çıkarır. Böyle bir ses dikkat çekici hale geldiyse tırnaklarda kesim işleminin yapılması gerçekleştirilebilir. Pati sağlığı bu tür için fazlasıyla önemli olduğu için sık sık kontrol etmek önemlidir. Tırnak keserken dikkat edilmesi gereken bir nokta kanamaya sebep olmamaktır. Ayak bölgesinde kan damarları bulunduğu için kanatılması durumunda köpek müsaade etmez.

Swedish Vallhound Nasıl Beslenir?

Swedish Vallhound’un beslenmesi köpeğin yaşı, kilosu, egzersiz sıklığı ve metabolizması ile ilişkili bir durumdur. Buna rağmen bu cinse mensup yetişkin köpekler için ortalama sayılan bir beslenme şekli bulunur. Köpeğin besin ihtiyacına göre günde 1 ya da 1,5 ölçek mama hazırlamak ihtiyaç duyduğu besin değerini karşılar. Bu ölçekteki mamayı günde iki öğün olacak şekilde ayarlamak dengeli bir beslenme düzeni için çok önemlidir. Eğer köpek aşırı kiloluysa düzgün bir forma kavuşması için ölçek azaltması uygulanabilir. Fazla kilolu olması sağlığı açısından pek çok sorunu beraberinde getirir.

Swedish Vallhound Hangi Köpeklerden Oluşmuştur?

Swedish Vallhound’un ırkı 1000 yıl öncesinin Vikinglerine kadar uzanır. Çoban köpeği anlamı taşıyan “vallhound” kelimesi bölgeden gelen bir isimdir. O dönemde Swedish Vallhound için Vikingarnas Hund ya da Viking Dog adları kullanılmaktaydı. Swedish Vallhound ırkının ortaya çıkmasında Corgi ırkı ile melezlenmesinin yer aldığı düşünülmekteydi. Buna rağmen yapılan bilimsel çalışmalar sonucunda her iki ırk arasında bir benzerlik bulunamadı. Genetik olarak benzerlik bulunamadığı için soyu belirsiz olan Swedish Vallhound anavatanı olan İsveç dışındaki bölgelerde nadiren görülür.

Swedish Vallhound Eğitimi Nasıl Verilir?

Swedish Vallhound köpek ırkı eğitimi nispeten kolaydır. Bunun nedeni Swedish Vallhound cinsinin sahibi ile vakit geçirmekten hoşlanmasıdır. Eğitim sırasında pozitif almak iyi sonuç almak açısından büyük bir önem taşır. Ayrıca ödül sistemini eğitim sürecinin bir parçası haline getirmek Swedish Vallhound için gerekli bir durumdur. Bu sayede köpek verilen komutu net bir şekilde anlayacak ve buna göre karar alacaktır. Eğitim sırasında çeşitlilik sağlamak gerekir. Swedish Vallhound dikkati çok çabuk dağılan bir türdür. Bu nedenle eğitim çeşitliliği sayesinde sıkılmayan köpek için daha kolay sonuç alınır.

Safkan Swedish Vallhound Nasıl Anlaşılır?

Swedish Vallhound’un safkan olup olmadığı vücut yapısından anlaşılır. Yüz, kulak ve kürk yapısı nedeni ile kurt köpeği ile karıştırılabilir. Bu iki türün ayırt edici özelliği ise boylarıdır. Küçük bir boyu bulunan Swedish Vallhound, kurt köpeklerine nazaran çok daha küçüktür. Ayrıca bacak boyunun kısa olması nedeniyle de kolay bir şekilde ayırt edilebilir.

Swedish Vallhound Ne Kadar Yaşar?

Swedish Vallhound köpek ırkı ömrü ortalama 15 yıl olarak kabul edilir. Bu köpeklerin ömür uzunluğu bazı hastalıklara yakalanma ihtimali fazla olduğundan dolayı değişiklik gösterebilir. Kısa bacakları nedeni ile bazı eklem ve kemik hastalıklarına yakalanma eğilimleri yüksektir. Aynı nedenden dolayı kilo almaları ölümcül sonuçlara yol açabilir. Bu nedenle Swedish Vallhound köpeklerinin sağlığına dikkat etmek ömürleri üzerinde de değişikliğe yol açar.

Ayrıca Bakınız: Newfoundland Köpek Irkı Özellikleri, Karakteri, Bakımı ve Beslenmesi

Exit mobile version