Maltese terrier beslenmesi son derece özenle hazırlanmış ve kaliteli köpek mamaları ile planlanan diyet sunulmalıdır. Maltese köpek ırkı çok küçüktür. 2-3 kiloya kadar ulaşırlar. Sevgi dolu ve uysaldır. Bu da onları evcil hayvan sahiplenmek isteyenler için mükemmel bir seçim haline getirir. Eğer sizde büyümeyen köpek sahiplenmek istiyorsanız
satılık maltese terrier ilanlarına bakarak bu sevimlik tüy yumaklarını sahiplenebilirsiniz. Malta köpekleri de genellikle diğer köpekler gibi beslenirler. Kuru mama, konserve yaş mamalar, evde yapılan köpekler için özel mama ve köpek ödül mamaları ile beslenirler.
Maltese köpek ırkının da her yiyeceği yiyemediğini söylememiz gerekiyor. Onları nasıl beslenmeniz gerektiğini, neyin sağlıklı olduğunu ve neyin olmadığını, ne yiyip ne yiyemeyeceklerini bilmeniz çok önemli.
Satılık maltese terrier ilanlarına bakarken bir yandan da sahipleneceğiniz köpeğin nasıl beslenmesi gerektiğini bilmeniz için size birkaç önemli bilgiler sunduk. Satılık maltese terrier ilanlarına bakarken ayrıca köpeğin güvenilir üreticilerden almanız ve hiçbir hastalığı olmadığına dair veteriner onayı almayı unutmayınız.
Maltese Terrier Beslenmesi: Maltese Terrier Ne Yer?
Büyük bir iştaha sahip olan malta köpeklerinin her şeyi yememesi için öncelikle dikkat etmelisiniz. Sorumlu bir ebeveyn olarak köpeklerde obezite ve diğer sağlık sorunlarına yol açacağından köpeğin her şeyden çok fazla yemesine engel olunmalıdır. Köpeğin günlük ne kadar kaloriye ihtiyaç duyduğu ve ne kadar porsiyon mama tüketmesi gerektiğini ayarlamalısınız. Günlük aktivite düzeyine göre porsiyon sınırlaması yapmalısınız.
Maltese Terrier Günde Ne Kadar Mama Tüketmeli
Küçük köpek ırkı sınıfından olduğu için, genellikle vücut ağırlığının kilogram başına 40 kaloriye ihtiyaç duyar. Bir Terrier Maltese köpek yavrusu, ilk 18 ayına kadar sadece 300 – 500 kalori tüketmelidir. Yetişkin maltese terrier beslenmesi ise günde 200 ila 300 kalori mama tüketmesi yeterli olacaktır.
Köpeğin beslenmesini günde iki öğüne düşürmeden önce, ilk altı ay boyunca yavru köpeğinizi günde dört öğün besleyebilirsiniz. Köpeğinizin yeterli protein, yağ, vitamin ve mineral almasını sağlayın. Karbonhidratlar da minimumda tutulduğu sürece sorun olmayacaktır. Maltese terrier köpeğinizin her zaman mutlu ve sağlıklı tutmak için yüksek kaliteli bir kuru köpek maması tercih edin. Veteriner hekiminizden bu konuda yardım almanızı da tavsiye ederiz.
Maltese Terrier Kuru Mama Dışında Ne Yer?
Uzmanlara göre ev yapımı mamalar, katkı maddesi içermediği ve ev yapımı olduğu için zararlı bakteri veya enfeksiyon içerme olasılığı daha düşük olduğu için daha faydalıdır. Malta köpeğiniz için evde hazırlayabileceğiniz besinler:
- Kemiksiz haşlanmış tavuk göğsü,
- Kemiksiz haşlama hindi eti,
- Süzme peynir,
- Makarna(tam buğday olursa daha iyi),
Malta köpeğinizin diyetinin %30’unu oluşturmak için çeşitli sebzeler seçin. Maltalılarınızın yiyebileceği sebzelere örnek olarak kabak, yeşil fasulye, tatlı patates vb. verilebilir. Köpeklerin sindirim sistemi hassas olduğundan ve onları sindiremedikleri için soğan, domates, kırmızı pancar, ıspanak ve lahana gibi diğer sebzeleri vermekten kesinlikle kaçının.
Köpekler peynir yiyebilir mi? Süzme peynir, kalsiyum ve fosfor başta olmak üzere çeşitli vitaminleri içermesi ile Malta köpeklerinin beslenmesine katkı sağlar. Yetersiz beslenirse kolayca hipoglisemik olabilen veya aşırı beslendiğinde diyabetik ve obez olabilen Maltalılar için mükemmel olan kilo kaybının yanı sıra kas geliştirme için de harikadır.
Süzme peyniri bir vitamin takviyesi ve biraz doğranmış haşlanmış yumuşak havuçla karıştırarak köpeğinize öğün oluşturabilirsiniz. Peynirin, ishali önlemek için günlük süt alımının yüzde 10’undan fazlasını oluşturmaması gerektiğini unutmayın.
Maltese Terrier Kuru Mama İle Beslenmesi
Köpekler çoğunlukla ıslak köpek mamasını kuru mamaya tercih eder. Ancak ıslak mamalar genellikle onlar için en iyi seçim değildir. Kuru mamalar köpeklerin diş sağlığı için daha iyidir. Köpeğinizin mamasına biraz ıslak mama, tercihen kuru mamayla aynı marka ya da biraz düşük sodyumlu et suyu ekleyebilirsiniz.
Maltese Terrier köpeğiniz 3-4 yaşlarında dengeli kilosundaysa eğer ve dejeneratif sağlık durumu yoksa ekstra bir takviyeye ihtiyacı yoktur. Eğer ideal kilosunun altındaysa ya da bağışıklığı düşük bir köpeğiniz varsa alması gereken takviyeler:
- Omega-3 balık yağı
- Probiyotikler
- Günlük vitamin ve mineral takviyeleri
- Yüksek kalorili besin takviyeleri
Maltese Terrier Obeziteye Eğilimi Var
Yaklaşık 1,5 -3 kg ağırlığında küçük boyutlara sahip bir köpektir. Bu küçücük boyut nedeniyle, fazla kilolu olmaları çok fazla zaman almaz. Bu yüzden de obezite riskini yönetmek için kalori alımını ve kilosunu takip etmeniz önerilir. Bazı Malta köpekleri, obeziteye yatkınlığı olduğu için köpeklerde artrit gibi eklem sorunları geliştirir. Bu tür sorunları önlemek için kondroitin ve glukozamin içeren besin takviyeleri vermeniz daha iyi olacaktır.
Maltese Terrier Yememesi Gereken Yiyecekler
Köpeğinizin her şeyi yememesi gerektiğini yukarıda da bahsettik. Siz yemek yerken tabağınıza göz diken bir köpeğiniz varsa masum bakışlarına aldanmayın. Çünkü tabağınızdaki her şey onun için uygun değildir. Maya, soğan,sarımsak,çikolata,kahve,çay, asitli içecekler,çiğ yumurta, ceviz, sakızlar, şekerli yiyecekler….