Küçük köpek ırklarında hidrosefali hastalığı, bir köpeğin omurilik sıvısının birikerek beyne baskı oluşturan nörolojik bir sağlık sorunudur. Bu sıvı beyinde basınca yol açarak şişmesine neden olur. Doğumdan itibaren ortaya çıkarak veya çeşitli hastalıkların bir komplikasyon sonucunda yetişkin köpekleri etkiler. Köpeklerde Hidrosefali belirtileri nelerdir? Köpeklerde Hidrosefali tedavisi var mı, daha yakından bakalım…
Küçük Köpek Irklarında Hidrosefali Hastalığı
Omurilik sıvısının akışı engellenirse ya da vücut çok fazla bu sıvıyı üretirse sıvı birikerek beyinde şişmeye yol açar. Hassas olan beyin dokusuna baskı yapan sıvının kafatasında büyük bir basınç meydana getirir. Basınç giderek arttıkça kafa içinde kalıcı, geri dönüşü olmayan beyin hasarına ve ölüme yol açabilir. Bu hastalık doğuştan yatkınlığı olan çoğu köpeği etkiler. Özellikle küçük ırk köpeklerde görülen hastalıklardır.
Hafif olan vakalarda ilaçla tedavi sağlanır. Ancak yavrular doğuştan böyle doğarlarsa ne yazık ki kısa sürede ölümle sonuçlanır. Chihuahua(Şivava), Boston Terrier, pomeranian boo, pug, Yorkie, Toy Poodle, Pekinez, İngiliz Bulldog cins köpeklerde genellikle 12 haftalık olduklarında ortaya çıkar.
Köpeklerde Hidrosefali ciddi bir rahatsızlık olup yaşamını tehdit edebilecek tehlikeler barındırır. Fakat ciddiyetine ve nedenine bağlı olarak başarılı bir şekilde tedavi yolları da vardır.
Köpeklerde Hidrosefali Belirtileri
Evcil hayvan sahiplerinin köpeklerdeki izlemesi gereken birçok hidrosefali belirtisi vardır. Bazı köpekler ne yazık ki hiçbir belirti göstermezler. Her ne kadar belirti göstermeseler de kafatasındaki sıvı birikimi artacağından dolayı köpekte ağrı meydana gelecektir. Hatta köpeğin kafasında sivri bir şişlik bile gözlemleyebilirsiniz. Bu belirtilerden birini görmeniz dahilinde derhal veteriner hekiminizle iletişime geçmelisiniz.
- Yuvarlak kafatası
- Geniş, büyümüş gözler
- Düzensiz-huzursuz davranışlar
- Görme kaybı
- Koordinasyon eksikliği
- Zayıf arka bacaklar
- Düzensiz nefes alıp verme
- Büyümede yavaşlık
- Letartji
- Halsizlik
- Yemek yeme zorluğu
Köpeklerde Hidrosefali Nedenleri
Köpeklerde görülen 2 ana tip hidrosefali vardır: Konjenital (Doğuştan) ve Edinilmiş hidrosefali. Her ikisi de kafatasında anormal bir şekilde sıvı birikmesine yol açar.
Köpeklerde Konjenital Hidrosefali
Doğuştan olan doğum anında kusurlu olarak doğan yavrularda görülür. Kafatası geniş ve yuvarlıktır. Yavruluk dönemlerinde teşhis etmek çok zordur. Köpek yürüyene kadar, kendin kendine bir şeyler yapmaya başladığında ancak teşhisi konulabilir.
Köpeklerde Edinilmiş Hidrosefali
Yaşlılık döneminde köpeklerde iltihaplanma, enfeksiyonlar veya tümörler büyüdüğünde ve omurilik sıvısının çıkışını engellediğinde ortaya çıkar. Köpeklerde A vitamini eksikliği, parainfluenza virüsü, intrakraniyal inflamatuar sağlık sorunları, beyinde şişme ya da başka bir enfeksiyondan kaynaklanır. En yaygın nedeni köpeklerde beyin tümörüdür.
Köpeklerde Hidrosefali Teşhisi
Genç yetişkin köpeklerde teşhis yapılırken veteriner hekiminiz klinik semptomlarına bakacaktır. Yavru köpeğin kafa şeklini kontrol edecektir. Köpeğin kafasının ultrason veya BT’sini çekmek isteyebilir. Kesin bir teşhis içinse Bt taraması veya MR gerekli olabilir.
Veteriner hekiminiz yaşlı köpeğiniz için Hidrosefali teşhis etmek için herhangi bir enfeksiyonun neden olabileceği kronik hastalıkları teşhis edebilmesi için birtakım kan testleri isteyecektir.
Köpeklerde Hidrosefali Tedavisi
Erken evrelerde teşhis edildiğinde iltihabı veya biriken omurilik sıvısı miktarını azaltmak için tedavi yapılır. Kortikosteroidler ilaçlar da yaygın olarak kullanılmaktadır. Şiddetli hidrosefali vakaları, gerektiğinde ve veterinerinizin reçete ettiği ilaçlar sayesinde veya omeprazol ile tedavi edilecektir.
Bazı durumlarda ilerleyen vakalar cerrahi ameliyat yapılmaktadır. Bu işlemi her veteriner hekim yapmamaktadır. Cerrahi işlemler yapan veteriner hekimlerin yapması gerekiyor. Öncelikle altta yatan duruma uygun bir tedavi planı oluşturulmalıdır. Bu tedaviler ilaç desteğinden, ameliyattan ve hatta radyasyon tedavisi olacaktır.
Hidrosefali Yatkın olan Köpek Cinsleri
- Boston Terrier,
- Chihuahualar,
- İngilizce Bulldoglar,
- Maltese Terrier,
- Pekinez,
- Pug,
- Pomeranian Boo,
- Yorkshire Terrier,
- Shih tzu,
- Boksör
Yukarıdaki küçük köpek ırkları doğuştan ya da sonradan bu hastalığa yakalanabilir.