Köpekte Kene Nasıl Temizlenir?

Bulaşıcı parazitler arasında yer alan kene, köpeklerde sıklıkla karşılaşılan bir durumdur. Farklı nedenlerden dolayı meydana gelebilen kene, erken zamanda fark edilerek tedavi edilebilmektedir. Kenelerin geç fark edilmesi ise, köpeklerin tedavi süreçlerini zora sokabileceği gibi farklı sağlık komplikasyonlarının meydana gelmesine de neden olabilmektedir. Bu nedenle köpeklerin düzenli olarak taranması ve deri yüzeylerinin kontrol edilmesi oldukça önemlidir. Köpekte kene temizlenmesi için ilk olarak bir veteriner hekime başvurulması gerekmektedir. Veteriner hekimlerin yapacağı kontroller sonucunda, hekimler tarafından uygun görülen tedavi yöntemi tercih edilmelidir. Bu tedavi yöntemleri arasında kene şampuanları, antibiyotik ve anti parazit ilaçları sıklıkla kullanılmaktadır.

Bağışıklık sistemi bakımından hassasiyeti olan köpekler için steroid kullanımları da kenelerin temizlenmesinde kullanılmaktadır. Kenelerin köpeklerin üzerinden çıkartılması ise büyük bir dikkat gerektirmektedir. Farklı cisimler ile çıkartılmaya çalışılan kenelerin bir kısmı, köpeklerin derisinin altında kalarak ciddi sağlık sorunlarının yaşanmasına neden olabilmektedir. Genel olarak kenenin etrafına vazelin sürülmesi, kenenin daha rahat bir şekilde köpekten çıkartılmasını sağlamaktadır. Ancak, herhangi bir riski göze almadan bu işin bir uzman tarafından gerçekleştirilmesi en doğru tercih olmaktadır.

Köpeklere Kene Nasıl Bulaşır?

Konakçı bir canlı olan kene genel olarak çalılıklarda ve otluk alanlarda sıklıkla bulunmaktadır. Köpeklerin bu tarz alanlarda sıklıkla gezdirilmesi, köpeklere kene bulaşmasına neden olmaktadır. Bitkiler üzerinde sabit bir şekilde duran keneler, konakçılarını beklemektedir. Köpeklerin bu alanlar ile olan temasları neticesinde keneler, bitki üzerinden köpeklere tırmanarak ya da sürünerek geçiş sağlarlar. Kenelerin zıplayabilme gibi bir yetisi bulunmamaktadır. Keneler ağız kısımlarını köpeklerin derisine geçirerek, köpekler üzerinde tutunma sağlarlar. Köpeğe bağlanan keneler, köpeklerin kanı ile beslenerek yaşamlarını sürdürmektedir.

Köpeklere Bulaşan Kene Türleri Nelerdir?

Köpeklerdeki keneler iki farklı türe sahiptir. Köpeklerdeki kene türleri sert keneler ve yumuşak keneler olarak ikiye ayrılmaktadır. Sert keneler, sert bir yapıya ve yassı bir şekle sahiptir. Yumuşak keneler ise, adından da anlaşıldığı üzre yumuşak bir yapıya sahiptir. Köpeklerde sert kenelere göre daha az görülen yumuşak keneler de aynı şekilde ağız kısımlarını köpeklerin derilerine geçirerek, köpeklerin üzerinde yaşamaya devam etmektedir.

Kenelerin Neden Olduğu Hastalıklar Nelerdir?

Kan ile beslenen keneler, köpeklerin vücut sistemine doğrudan temas etmektedir. Kenelerde var olan virüsler, köpeklerin kan akışına hızlı bir şekilde dahil olmaktadır. Bunun neticesinde ise, köpeklerde farklı birçok hastalığın meydana gelmesine sebebiyet verebilmektedirler. Kenelerin neden olduğu hastalıklar, şu şekilde sıralanabilir;

  • Lyme hastalığı,
  • Ehrlichiosis hastalığı,
  • Anaplazma hastalığı,
  • Babesiosis hastalığı,
  • Hepatozoonosis hastalığı

Köpekte Kene Olduğunun Belirtileri Nelerdir?

Keneler her zaman hastalık taşımayabilmektedir. Ancak her türlü kene ısırığının ciddiye alınması ve fark edilmesi ile hızlı bir şekilde veteriner hekimlere başvurulması gerekmektedir. Hastalık taşımayan birçok keneye maruz kalan köpeklerde, kenelerin tükürük yapılarından dolayı kene felci olarak bilinen felç türünün meydana gelmesi ile karşılaşılabilir. Kenenin belirtileri, genel olarak bulaştırdıkları hastalığın belirtileri ile kendini göstermektedir. Farklı birçok hastalığa neden olabilen keneler, köpeklerin düzenli olarak kontrol edilmesi ile erken bir süreçte tespit edilebilir ve herhangi bir sağlık sorunu yaşanmadan tedavi gerçekleştirilebilir. Bunun yanı sıra köpeklerde meydana gelen kene ısırıkları şu vücut semptomlarına da neden olabilmektedir;

  • Ateş,
  • Eklem ağrısından dolayı köpeklerin hareket etmek istememesi,
  • İshal,
  • Kusma,
  • İştahsızlık,
  • Koyu idrar rengi,
  • Cilt üzerinde meydana gelen renk değişimleri,
  • Göz akıntılarının meydana gelmesi

Köpekler Kenelere Karşı Nasıl Korunmalıdır?

Kenelere karşı alınabilecek önlemler arasında ilk olarak, köpeklerin düzenli olarak dış parazit uygulamalarının yaptırılması yer almaktadır. Bunun yanı sıra, köpeklik ormanlık alanlarda gezdirilmemesine de dikkat edilmelidir. Ancak yaşanılan alandan dolayı farklı bir gezi yerinin olmadığı durumlarda, köpeklerin her yürüyüşten sonra düzenli olarak kontrol edilmesi gerekmektedir. Kulak arkaları, bacaklar, boyun ve göbek kısımları sıcak bölgeler olduğu için keneler tarafından ilk hedef haline gelmektedir. Köpeklerin düzenli olarak kontrol edilmesi, keneler için özel olarak üretilen tasmaların kullanılması ve bahçeli alanlar için ilaçlama yapılması da köpeklerin kenelere karşı korunmasında alınacak tedbirler arasında yer almaktadır.

Köpekte Kene Zararları Nelerdir?

Genellikle kırsal alanlarda gözlemlenen keneler, bilinenin aksine büyük şehirlerdeki açıklık alanlarda da bulunabilmektedir. Keneler sadece köpekler için değil insanlar için de büyük bir risktir. Isırma ve kan yolu ile beslenen keneler, köpeklere ve insanlara oldukça fazla virüs ve bakterinin bulaşmasına neden olabilmektedir. Tüm yıl boyunca keneler, köpekler için büyük tehdit oluşturmaktadır. Bu nedenle, köpeklerin rutin kontrollerinin ve sağlık kontrollerinin düzenli olarak yaptırılması büyük bir önem taşımaktadır. Kenenin zararları ise kısaca şu şekilde özetlenebilir;

  • Keneler tarafından ısırılan köpekler, ciddi sonuçlara neden olacak hastalıklara yakalanabilmektedir.
  • Kenelerin ısırması sonucu yaklaşık olarak kırk sekiz saat içerisinde köpeklerde bazı semptomların meydana gelmesi görülmektedir.
  • Köpeklerde meydana gelen birçok hastalık, keneler tarafından ısırılmaları sonucunda oluşmaktadır.

Ayrıca Bakınız: Köpekteki Bit Nasıl Temizlenir?

Exit mobile version