Köpeklerin uluması cinsinden, yaşından ya da karakterinden bağımsız olarak meydana gelebilir. Bazı köpekler sık sık bazıları ise az uluyabilirler. Köpek uluması çeşitli nedenlere bağlı gelişebilir ve genellikle bir iletişim yolu olduğu düşünülür.
Köpeklerin Uluması: Köpekler Neden Ulur?
İnsanları tehlikeye karşı uyarmak ya da dikkatlerini çekmek için de olabilir. Bu noktada köpekler iletişime geçmek amacıyla ya da yüksek perdeli seslere reaksiyon göstermek için uluyabilir. Bütün bunlar potansiyel nedenlerdir. Genellikle spesifik durumlarda etki gösterirler. Bazı durumlarda ise ulumanın kronik hale gelmesi rahatsızlık ve endişe kaynağına dönüşebilir. Köpeklerin uluması yaşadıkları bazı problemlerin belirtisi de olabilir. Köpeğinizin bir problemi olup olmadığını anlamak için uluma nedenlerini bilmelisiniz.
Köpek Uluması Ne Anlama Gelir?
- Köpeklerde Bölge Korumacılığı: Uluma davranışı içgüdüsel bir iletişim yoludur. Çoğu köpek bulundukları bölgenin sahibi olduklarını duyurmak için uluyabilir. Hem bölgedeki yabancılara karşı hem de diğer canlılara uyarı niteliği taşıyan uluma davranışı ile tehlikeleri savuşturmak isterler.
- Köpeklerde Ayrılık Kaygısı: Köpekler insanlar ile güçlü bağlar kurarlar ve özellikle sahiplerini dünyalarının merkezine koyarlar. Güçlü bağ kurdukları insanlar evden ayrıldığında ayrılık kaygısı yaşarlar ve çeşitli davranış bozuklukları gösterebilirler. Uluma davranışı da bunlardan biridir. Uluyan köpekler ile insanlar bir araya geldiğinde uluma davranışı son bulur.
- Köpeklerde İlgi Çekme İsteği: Köpekler ilgi istediklerinde uluyarak bunu belli edebilirler. İnsanların yüksek sesli ulumaya tepki gösterdiklerini keşfetmeleri bu davranışın alışkanlık haline gelmesine neden olur. Köpekler uluduğunda onlara gülmek ve ilgilenmek olumlu tepki almalarına neden olur. Bu sayede amaçlarına ulaşmayı hedeflerler.
- Köpeklerde Sağlık Sorunları: Köpekler herhangi bir neden yokken ve hatta insanlar tarafından ilgi görürken dahi uluyabilirler. Muhtemelen sebepsiz gerçekleşen ulumalar sağlık problemlerinin habercisi olabilir. Ağrı çeken ve canı yanan köpekler uluyarak durumlarını ifade edebilirler.
- Yüksek Seslere Tepki: En sık uluma nedenlerinden biridir. Köpeklerin duyuları çok gelişmiştir. Bu nedenle ambulans, siren ve yüksek sesli müzik çalınması onları tetikler. Yüksek seslere reaksiyon olarak uluma ortaya çıkar ve tetikleyici ses ortadan kalkarsa uluma da geçer.
Yavru Köpeklerin Uluması
Köpeklerin uluması sadece yetişkin köpeklere özgü bir davranış değildir. Yavru köpeklerinde sıklıkla uluduğuna şahit olabilirsiniz. Yavrular acıktıklarında, yalnız kaldıklarında, tuvalet ihtiyaçları olduğunda, susadığında ya da ilgi istediklerinde uluma davranışı gösterebilirler. Yavru köpekler ihtiyaçlarını anlatmak için uludukları zaman ihtiyaçlarının fark edilmesi ve giderilmesi ile ulumalarının sonlanması beklenmelidir. Uludukları zaman pozitif bir yaklaşım sergilemeniz bu davranışın kalıcı olmasına neden olabilir.
Köpek sahiplerinin, köpeklerinin neden uluduğu sorusuna yanıt ararken gündeme gelen bir diğer konu da köpeklerin ezan okunurken neden uluduğudur. Bu soruya özel bir cevap vermek maalesef ki mümkün değildir. Köpeklerin yüksek seslere tepki veren hayvanlar olduğu bilinmektedir. Ezan okunduğunda yüksek perdeli sesler duydukları ve uluyarak tetiklendikleri düşünülmektedir.
Köpeklerin Uluması Nasıl Önlenir?
Köpeklerin uluması rahatsız edici bir boyuta ulaştığında hem çevredeki kişiler hem de onlarla yaşayanlar olumsuz etkilenebilir. Köpeklerde ulumanın önlenmesi için öncelikle neden uluduklarının yanıtını bulmak gerekir. Her köpek aynı sebeple ulumaz ve bu nedenle ne zaman, hangi durumlarda ya da ne kadar süre uluduklarının gözlemlenmesi gerekmektedir. Köpeklerde uluma yüksek ses sebebiyle tetikleniyorsa ses kaynağının ortadan kaldırılması gerekir.
Belirli sesleri duyduklarında ulumamaları için o sese duyarsızlaştırılmaları gerekir. Duyarsızlaştırma yöntemi için sesin düşük gürültülü hali köpeğe dinletilmeli ve şiddeti her seansta arttırılmalıdır. Sabırla devam ederek duyarsızlaştırma egzersizlerini sonlandırabilirsiniz. Köpeğiniz sese alışabilir ve sonucunda uluma davranışından vazgeçebilir. Ayrılık nedeniyle uluyan köpekler için ayrılık kaygısının ortadan kaldırılması gerekir. Bu noktada güvenli bağlar kurulması önemlidir.