<strong>Köpeklerin Hızlı Nefes Alma Nedenleri Nelerdir?</strong>

Köpeklerin hızlı nefes alma nedenleri, birçok köpek sahibini endişelendiren bir konudur. Aslında köpeklerde hızlı nefes alma normal şartlarda endişe edilecek bir sorun teşkil etmez. Çünkü bu durum köpeklerin doğasında vardır ve normaldir.

Köpekler genellikle havalar çok sıcak olduğu zamanlarda, fazla enerji harcadıklarında ya da heyecanlandıklarında bu durum meydana gelir.

Fakat köpeklerin hızlı nefes alıp vermesi hastalık gibi durumlarda normal karşılanmaz. Köpeklerin hızlı nefes alma sebebinin ne ile alakalı olduğu ancak veteriner hekim tarafından belirlenir.

Hızlı nefes alıp verme ile alakalı bir şüphe duyuluyorsa, mutlaka bir veteriner kliniği ziyaret edilmeli ve konunun teşhis edilmesi için uzman veteriner hekimlerden destek alınması gerekir.

Köpekler Neden Hızlı Nefes Alıp Verirler?

Köpeklerin neden hızlı nefes alıp verdiği, köpek davranışlarıyla anlaşılabilecek bir durumdur. Köpeklerin hızlı nefes alıp vermesinin nedenleri şu şekilde açıklanır;

Stres: Köpekler de insanlar ve kediler gibi strese giren duygusal hayvanlardır. Köpekler birçok nedenden dolayı strese, korkuya ve endişeye yol açabilecek durumlarla karşı karşıya kalırlar. Bir köpek birçok şeyden dolayı nefes nefese kalabilir. Sahiplerinden ayrılma korkusu, hızlı bir araba yolculuğu, ya da yüksek sesler bunlardan bazılarıdır. Bu durumlar köpeklerde strese sebep olur Köpeklerde görülen hızlı nefes alıp vermenin strese bağlı olup olmadığı beden dillerinden anlaşılır. Bunu en iyi sahipleri anlar. Köpeklerin neler karşısında korku sergiledikleri bilinirse, bu durumu tetikleyen kişi ve durumlardan uzak durmaları sağlanır.

Ağrı ve Huzursuzluk: Köpekler ağrı ve huzursuzluklarını çok iyi saklarlar. Fakat bu durum dayanılmaz bir noktaya geldiğinde hızlı nefes alıp vererek bu durumun anlaşılmasını sağlarlar. Hızlı nefes alıp vermenin yanında kusma, ishal, topallama, iştahta azalma ya da kesilme ve buna benzer farklı davranışlar sergiliyorsa, bu durum hastalık kaynaklıdır.

Kronik Hastalıklar: Köpeklerde hızlı nefes alıp verme kalp yetmezliği ve solunum sistemi bozuklukları ile de alakalı olabilir. Bu hastalıklar kronik hastalıklardır ve bu hastalıkların yaşanması sonucunda; nefes alıp verirken zorlanma, enerjide düşüş ve öksürme gibi belirtiler meydana gelir.

Sıcak Çarpması: Sıcak çarpması genellikle yaz aylarında görülür.  Bu nedenden dolayı köpeklerde hızlı nefes alıp verme meydana gelir. Çok sıcak havalarda köpeklerin serin yerlerde tutulması ve fazla enerji harcamamaları, nefes alıp vermelerini kontrol altında tutmaya fayda sağlar.

Kansızlık: Köpeklerdeki kansızlık durumu, kırmızı kan hücrelerinin azalması ile alakalıdır. Kanda bulunan bu kan hücrelerinin azalması, vücuda oksijenin gitmesini engeller. Vücudunda oksijen miktarı azalan köpekler hızlı nefes alıp verir.

Obezite: Köpeklerde obezite hayati önem taşır. Kilosu fazla olan köpekler solunum sıkıntısı yaşar ve hızlı nefes alıp verir. Bundan dolayı beslenmelerine ve egzersizlerine dikkat edilmesi gerekir.

Irk Durumu: Bazı köpek ırklarında hızlı nefes alıp verme doğuştandır ve çok normal karşılanır. Bunun sebebi ise yüz hatlarının yapısıdır. Yüzleri düz ve basıktır. Bu da zor nefes alıp vermeyi sağlar.

Oyuna Davet: Köpeklerdeki oyuna davet isteği, en masum olan sebeptir. Köpekler hızlı nefes alıp vererek sahiplerini oyuna çağırır. Sahibi evde yokken tüm gün biriktirdiği tüm enerjiyi, o geldikten sonra birlikte oyun oynayarak atmak ister.

Köpeklerde Görülen Solunum Sistemi Hastalıkları Nelerdir?

Köpeklerde görülen solunum sistemi hastalıkları, şu şekilde sıralanır;

  • Alerji
  • Burun akarları
  • Rinit ve sinüzit
  • Pnomoni
  • Grip
  • Tümör ya da kistler
  • Bronşit gibi hastalıklar köpeklerde görülen solunum sistemi hastalıklarıdır.

Köpeklerdeki Solunum Sistemi Hastalıklarının Belirtileri Nelerdir?

Köpeklerde görülen solunum sistemi hastalıklarının belirtileri, şu şekildedir;

  • Burunda akıntı
  • Aksırma ve öksürme
  • Sesli ve zor bir şekilde nefes alıp verme
  • Ses tonu değişimi ya da ses kaybı
  • Göğüsten gelen hırıltı ve değişik sesler bu belirtilerden en çok görülenlerdir.

Bu nedenlerden biri görüldüğü taktirde, köpeklerde hızlı nefes alma endişe yaratıyorsa mutlaka bir veteriner kliniği ziyaret edilmeli ve veteriner hekimden konuyla ilgili yardım istenmelidir. Veteriner hekim tetkikler yaparak doğru teşhisi koyacak ve gerekli tedavi yöntemlerini önerecektir.

Köpeklerde Solunum Sistemi Hastalıkları Tedavisi Nasıldır?

Köpeklerde solunum sistemi hastalıkları tedavisi, hastalığın çeşidi ve evresine göre değişiklik gösterir. Köpeklerde solunum yolu hastalıkları tıbbi müdahale gerektirir. Bu hastalıklarda ayrıca oksijen tedavisine de ihtiyaç olabilir.

Köpeklerin iştahlarının kesilmesi, yemek yememeleri ya da su içmemeleri durumunda serum tedavileri kullanılır.

Solunum yolu hastalıklarında herhangi bir enfeksiyon söz konusuysa antibiyotik tedavisine başlanır. Solunum yolu hastalıkları orta derecede görülüyorsa bunun için hafif ilaçlar kullanılır. Bu ilaçlarla nefes alıp verme güçlüğü azaltılır ve köpeğin solunumunun normale dönmesi sağlanır.

Bazı durumlarda ilaç tedavileri yetersiz kalır. Bu gibi durumlar karşısında veteriner hekim, cerrahi müdahalelerde bulunur. Bu şekilde köpeklerdeki solunum sistemi hastalıklarının tedavisi amaçlanır. Tedavi süresi boyunca doktor tarafından reçete edilen ilaçlar, bunun yanı sıra varsa vitamin ve takviyeler eksiksiz ve düzenli bir şekilde kullanılmalıdır.

Solunum Yolu Hastalıkları Olan Köpekler İçin Alınması Gereken Önlemler Nelerdir?

Solunum yolu hastalıkları olan köpekler için, dikkat edilmesi gereken bazı önemli faktörler vardır. Bunlar şu şekildedir;

  • Veteriner hekimin yazdığı ilaçlar düzenli kullanılmalıdır.
  • Köpeklerin bulunduğu ortamda sigara içilmemelidir.
  • Köpeklerin bulunmuş olduğu ortamdaki hava sürekli olarak temizlenmelidir.
  • Köpekler dışarıdan eve girdikleri zaman, solunum sıkıntılarına sebep olabilecek şeylerin eve yayılmaması adına, köpeklerin tüyleri nemli bir bez yardımıyla temizlenmelidir.
  • Ortamda bulunan halı ve koltuklar, düzenli bir şekilde temizlenmelidir.
  • Köpeklerin bulunduğu ortamda tütsü, mum ve buna benzer şeyler yakılmamalıdır.

Bu şekilde solunum yolu hastalıkları önlenir ve hastalık kaynaklı olan köpeklerde hızlı nefes alma son bulur.

Ayrıca Bakınız: Köpeklerde Safra Kesesi Hastalıkları

Exit mobile version