Köpeklere tuvalet eğitimi vermek evcil hayvan edinmek isteyenler için büyük bir sorundur. Tuvalet eğitimi almayan bir köpek idrar ya da dışkısını rastgele yapacağı için ev içinde büyük bir soruna neden olur. Bu nedenle köpek sahip edinmek isteyenler veya yeni doğan yavru bir köpeğe bakmak isteyenler tuvalet eğitimi vermeyi öğrenmelidir. Bu eğitim süreci pek kolay olmasa da köpekler akıllı hayvanlar olduğu için iyi bir öğretmenle kısa sürede başarılı olmak mümkündür. Köpek tuvalet eğitimi izlenmesi gereken bazı adımlara dayanır.
Köpeklerde Tuvalet Eğitiminde Hangi Adımlar İzlenir?
Köpeklerdeki tuvalet eğitiminin adımları başarılı bir sonuç almak için mutlaka takip edilmelidir. Bu köpeğin sahip olduğu sorunların yok olmasını sağlarken iyi bir tuvalet eğitimi almasını da sağlar. Bu adımları izleyen kişi köpeğin dışkı ya da idrarını tuvalet bölgesine yaptığını görür. Bu nedenle başka bir şey için endişelenmek zorunda kalmaz. Köpeklere verilecek tuvalet eğitimlerinde izlenecek adımlar şu şekildedir:
Sabırlı Olmak
Köpek sahiplendikten sonra tuvalet eğitimine en kısa sürede başlamak gerekir. Bu eğitime hemen başlanmazsa köpek idrar ya da dışkısını evin istediği her noktasında gerçekleştirebilir. Özellikle ilk kez köpek besleyecek kişiler için tuvalet eğitimi zorlu bir süreçtir. Köpekler, kedilerin aksine kendilerini temizlemezler. Aynı zamanda kediler gibi hijyene önem vermezler. Bu nedenle tuvalet eğitimi yatkın oldukları bir konu değildir. Tuvalet eğitimi konusunda sabırlı olmak ve köpekler ile vakit geçirmek ilk kuraldır.
Eğitime Erken Yaşta Başlamak
Eğitim için yeterince sabırlı olduktan sonra dikkat edilecek bir diğer husus köpeğin yaşıdır. Tuvalet eğitimi de öğrenmenin kolay olduğu diğer pek çok nokta gibi yavruyken verilmelidir. Bu sayede eğitim daha olumlu sonuçlanır. Yavru köpekleri eğitme konusunda en zor nokta daha önce talimat almaya alışık olmamalarıdır. Ayrıca yavru köpek daha önce başka bir yerde yaşadıysa oradaki tuvalet alışkanlığını olduğu gibi sürdürmek ister. Yetişkin köpekler her ne kadar daha itaatkâr olsa da yavru köpekler eğitilme konusunda çok daha iyi sonuç verir.
Tuvalet Alanı Hazırlamak
Köpeklerin tuvalet alanı olarak kullandığı noktalar genellikle kullanılmayan odalar, teras ile balkon ya da varsa ikinci banyo olur. Köpekler yeni geldikleri evde ilk olarak bu noktaları tuvalet bölgesine dönüştürmek ister. Eve ilk geldiği an yaşam bölgesini ilan etmek adına gözüne kestirdiği noktalardan birine idrar yapar. Bu nedenle eve yeni gelen köpek için hazırlanan tuvalet alanına onu götürmek gerekir. İdrarını yapana kadar bu tuvalet alanından çıkmasına izin vermemek çok önemlidir.
Tuvalet alanına alışması için ödül yöntemi kullanılabilir. İdrarını yaptıktan sonra ona sevdiği bir yiyeceği vermek ya da onu sevmek işe yarayan yöntemlerden biridir. Tuvalet alanında olması gereken eşyalardan bazıları gazete kâğıdı, köpek mumu ve köpek yastığıdır. Köpeğin bu eşyaları kullanması bir şekilde sağlanmalıdır. Aynı zamanda köpeğin kötü kokan şeyleri koklamasına mâni olmamak gerekir. İkinci kere tuvalet ihtiyacını görene kadar bu alan temizlenmemelidir. Böylece köpek bölgedeki kokudan buranın tuvalet olduğunu anlar.
Köpeği Gözlemlemek
Köpekler yeme ihtiyacını karşıladıktan sonra hemen tuvalete gitmek ister. Bu nedenle yeme içme zamanlarından sonra hızlı bir şekilde tuvalete götürmek önemlidir. Köpek doğru yerde tuvalet ihtiyacını giderdiyse ödül vermek motivasyonunu arttırır. Yanlış yerde giderdiği tuvalet ihtiyacı için asla cezalandırmamak gerekir. Sadece basit bir kınama yeterlidir. Köpeğin tuvalet eğitimi sırasında denetlenmesi alışkanlıkların içgüdüsel olarak gerçekleştiği için çok önemlidir. Köpekler aynı hareketleri yaptığı için bu hareketleri gözlemlemek tuvalet eğitiminde şarttır.
Köpeklerde Tuvalet Eğitiminde Hijyen Nasıl Olmalıdır?
Köpeklerde tuvalet eğitiminin hijyeni alışılmışın dışındadır. Tuvalet eğitimi gören bir köpek varsa tuvalet bölgesi dışında kalan tüm noktaları hijyenik hale getirmek gerekir. Tuvalet bölgesi ise müdahale edilmemesi gereken bir noktadır. Bunun nedeni köpeğin tuvalet ihtiyacı için koku alma duyusunu kullanmasıdır. Tuvalet bölgesindeki kokuyu takip eden köpek ihtiyaç zamanında yine aynı noktaya gelecektir. Kendi alanı dışındaki noktalar temiz olursa bu yerlere tuvalet yapma güdüsü hissetmez. Köpeklerde tuvalet eğitimi koku ile doğrudan ilişkilidir.
Köpeklerin Tuvalet Eğitimi Hangi Zamana Kadardır?
Köpeklerde tuvalet eğitiminin zamanı köpek 3 aylık olana kadar devam eder. Köpek yetişkin olduktan sonra tuvalet eğitimi vermek mümkün olsa da öğrenme süreci çok daha uzun sürer. Bu nedenle ilk 3 ay içinde alınan tuvalet eğitimi köpek öğrenme çağında olduğu için çok daha hızlı sonuç verir. Bu durum biraz da köpeğin ırkıyla ilgilidir. Bazı köpeklerin öğrenme süresi 3 aydan fazla olabilir. Yine de erken dönemlerde tuvalet eğitiminin verilmesi oldukça önemli bir konudur.
Köpeklerde Tuvalet Eğitiminin Önemli Noktaları Nelerdir?
Köpeklerdeki tuvalet eğitiminde noktalar sevgi ve hoşgörüdür. Özellikle yavru köpekler için öğrenme süreçlerinin kolay geçmesi adına sevgi göstermek son derece önemli bir konudur. Köpekler genel olarak sahibine bağlanma eğilimi hissettikleri için eğitim aşamasında sevgi görmeleri sürecin sağlıklı geçmesini kolaylaştırır. Öğrenmekte zorluk çeken köpeğe bağırmak ya da şiddet uygulamak köpeğin ruhsal sağlığı için olumsuz sonuçlar doğurur. Köpek ile anlaşmak her zaman işe yarar.
Köpeklere Dışarıda Tuvalet Eğitimi Nasıl Verilir?
Köpekleri dışarıda tuvalete eğitmek nispeten daha kolaydır. İlk kez dışarı çıkan köpek korktuğu için tuvalet ihtiyacını gidermeyebilir. Bu nedenle evde kullanılan pedlerden biri ile dışarı çıkmak tuvalet yapmasını kolaylaştırabilir. Dışarıda tuvalet ihtiyacını gidermesi için bazı anahtar kelimeler belirlemek olumlu sonuç verir. Aynı zamanda süreyi ayarlamak ve istikrarlı olmak şarttır. Örneğin yavru köpekler 2 saatte 1 tuvalet ihtiyacını gidermek için dışarıya çıkartılabilir. Köpeklerde tuvalet eğitimi bu şekilde daha sağlıklı olur.
Ayrıca Bakınız: Köpeklerde Siğil Neden Olur?