Köpeklerde Soluk Diş Etleri Neden Olur?

Köpeklerde soluk diş etleri birçok farklı sebebe bağlı olarak gelişebilir. Sağlıklı bir köpeğin diş etlerinin pembe renge sahip olması gerekir. Köpeğe bağlı olarak bu renk yumuşak pembeden parlak pembeye kadar değişir. Pigmentasyon diş etlerinin siyah görünmesine neden olabilmektedir. Bu nedenle köpeğinizin diş etlerinde ya da dilin altındaki alanda daha açık lekeler arayabilirsiniz. Bu alanlar pembe renkli ve nemli olmalıdır. Parmağınız ile diş etlerinin pembe bir bölgesine bastırmalı ve birkaç saniye içerisinde beyazlaşması ile pembeye dönmesi gereklidir. Köpeklerde diş eti hastalığı kısa süre içerisinde nedeni bulunarak tedavi edilmesi gereken bir durumdur. Köpeğinizin diş etlerinin haricinde göz kapaklarının da soluklaştığını fark edebilirsiniz.

Köpeklerde Soluk Diş Eti Nedenleri

Köpeklerde soluk diş etleri kansızlığın bir işareti olur. Kan içerisinde dolaşan kırmızı kan hücreleri yeterli olmadığında anemi ortaya çıkmaktadır. Yeterli kan hücresi olmadığında hücreler okksijenden yoksun kalmaktadır. Anemi bir hastalık olarak değil, genellikle hastalığın belirtisi olarak görülüyor. Böbrek hastalıkları, bulaşıcı hastalıklar ve parazit enfeksiyonları bu hastalıklardan bazılarıdır. Ayrıca bazı ilaçlar ve toksinlerde kan hücrelerine zarar verebilmektedir.

  • Kan Kaybı: Köpeklerin herhangi bir sebepten kan kaybetmesi, vücutta dolaşan kan miktarını azaltır ve anemi meydana gelir. Bu nedenle mukoza zarlarında ki kan akışı azalarak soluk bir görünüm ortaya çıkar. Bu durum en kolay şekilde diş etlerinde görülür.
  • Azalmış Alyuvar Üretimi: Karaciğer ya da böbrek hastalıkları nedeniyle kırmızı kan hücreleri yeterli düzeyde üretilemez. Ayrıca azalan kırmızı kan hücrelerinin üretimi, beslenme dengesizlikleri, hipotiroidizm ve toksinlere maruz kalma ile ilişkili.
  • Köpeklerde Hemoliz: Kırmızı kan hücrelerinin parçalanması anemiye sebep olur. Hemoliz, kan parazitleri, otoimmün hastalıklar, kimyasal ya da toksinlere maruz kalındığında veya kanser ile meydana gelir.
  • Köpeklerde Şok: Vücuttaki kan akışının ani düşüşüne, organ ve doku sorunlarına neden olur. Köpeklerde şok, bir hastalık ya da travmadan meydana gelir. Ciddi bir durum olduğu için kısa süre içerisinde veteriner hekime götürülmesi gerekir.

Köpeklerde Farklı Diş Eti Renkleri

  • Beyaz: Anemi, babesiosis ve zehirlenme gibi durumlarda köpeklerin diş etleri beyaz rengini alır. Zamanında müdahale edilmesi ölümcül tehlikenin önüne geçmektedir.
  • Soluk: Köpeğinizin diş etleri normal renginden çok daha soluksa yaralanma, düşük tansiyon, iç kanama ya da başka bir rahatsız yaşadığını düşünebilirsiniz.
  • Koyu kırmızı: Köpeğinizin diş etleri koyu kırmızı renkte ise sıcak çarpması geçirdiğini düşünebilirsiniz. Kısa sürede müdahale ederek dehidrasyon geçirmesini engellemelisiniz.
  • Sarı: Köpeklerde sarılık, cildin rengini de sarıya çevirmektedir. Bu sebeple sarı diş etleri sarılık hastalığının bir belirtisi olarak görülür. Tehlikeli bir hastalık olarak görülmese de tedavisinin sağlanması önemlidir.
  • Mavi: Diş etlerinde görülen en tehlikeli renklerden biridir. Köpeğin kanında yeteri miktarda oksijen bulunmadığı anlamına gelmektedir. Vakit kaybetmeden veteriner hekime gitmeniz gerekir. Aksi halde köpeğiniz anevrizma geçirerek aniden felç geçirir.

Köpeklerde Diş Etlerinin Renk Farklılığını Ayırt Etme

  • Köpeğinizin diş etlerinin normal rengini bilmelisiniz. Her köpeğin kendine ait bir diş eti rengi bulunur. Bu durum kötü beslendiklerinde ya da hasta olduklarında değişebilmektedir. Köpeğinizin diş etlerinin kontrol etmek için hastalanmasını beklememelisiniz. Sağlıklıyken nasıl bir renge sahip olduğunu bilirseniz değiştiğinde fark etmeniz daha kolay olacaktır.
  • Köpeğinizin diş etlerinde lekeler olup olmadığına bakmalısınız. Bazı köpeklerin hem dillerinde hem de diş etlerinde kahverengi lekeler bulunmaktadır. Bu son derece normal olsa da eğer bu lekeler aniden ortaya çıktıysa endişelenmeniz gerekir.
  • Köpeğinizin diş etlerinde meydana gelen tüm renk değişimlerine önem vermelisiniz. Diş etlerinin tamamen beyazlamasını beklemenize gerek kalmadan renk değişimlerinin nedenini araştırmaya başlamalısınız.
  • Köpeğinizin diş etleri her zaman ıslak, nemli ve pürüzsüz olmalısınız. Sağlıksız diş etleri genel anlamda yapışkan ve kuru olarak görülebilir.
Exit mobile version