Köpeklerde mantar belirtileri köpeğinizin hastalığa verdiği tepkilere göre değişir. Evcil hayvanınızın derisinde mantar enfeksiyonunun olup olmadığını anlamak için verdiği şu tepkilere dikkat etmelisiniz:
- Mantarın görüldüğü alandaki tüyler zamanla dökülüyorsa,
- Köpeğiniz daha agresif ve depresif bir hale geldiyse
- Deride mantar görülen bölge hassas ve kuru olduğu için köpeğiniz o bölgeyi sürekli olarak yalıyorsa,
- Köpeğinizin derisi kötü kokuyorsa,
- Köpeğinizin derisinde açık yara ve belli noktalarında kızarıklıklar oluştuysa muhtemelen derisinde mantar enfeksiyonu bulunmaktadır.
Köpeklerde Mantar
Köpeklerde mantar evcil hayvanınızın sağlıklı gelişimi için muhakkak tedavi edilmesi gereken önemli bir hastalıktır. Bu doğrultuda evcil hayvanınızın sağlıklı gelişimi için hastalığın doğru teşhis ve tedavi edilmesi gerekir. Bunun için mantar belirtilerinin ne olduğu, hastalığın nasıl tedavi edilmesi gerektiği konusunda alanında uzman bir veteriner hekime başvurmalısınız. Köpeklerde mantar hastalığı belirli yaşlarda ve dönemlerde ortaya çıkar. Köpeğinizin pek çok farklı bölgelerinde ortaya çıkabilen mantar enfeksiyonu hakkında detaylı bilgi sahibi olarak hastalığı erken tedavi edebilir; hastalığın farklı bölgelere sıçramasının önüne geçebilirsiniz.
Köpeklerde Mantar Hastalığının Türleri Nelerdir?
Köpeklerde mantar hastalığının türleri şunlardır:
Microsporum Gypseum
Microsporum Gypseum 5-7 yıl boyunca hayatta kalan kuru zeminlerde ortaya çıkan tehlikeli oldukça riskli bir mantar türüdür. Bu sebeple köpeğinizin bulunduğu ortamı hijyenlik hale getirerek evcil hayvanınızı bu virüsten üstten uzak tutmalısınız.
Mikrosporum Canis
Mikrosporum Canis yaygın olarak kedilerde görülen önemli bir mantar çeşididir. Köpeklerde de görülebilen bu mantar, hayvan dersine ulaştıktan sonra köklerinde hızlı bir şekilde çoğalır.
Trichopton Mentagrophytes
Trichopton Mentagrophytes evcil hayvanlarda sıkça rastlanan önemli bir mantar türüdür. Köpeğinizin tüylerini ciltten koparak dökülmesi şeklinde kendini gösterir. Ayrıca mucor, aspergillus, alternaria, rhzopur, peni çillium da köpeklerde görülen önemli mantar çeşitleri arasında yer alır.
Köpeklerde Mantar Hastalığı Nedenleri Nelerdir?
Köpeklerde mantar hastalığı nedenleri şunlardır:
- Köpeğinizin beslenme alışkanlıklarının düzensiz olması
- Şeker hastalığı
- Çeşitli mamalara karşı evcil hayvanınızın alerjik reaksiyonlar göstermesi
Köpeklerde mantar hastalığı köpeğinizin sağlığı üzerinde her zaman risk oluşturan, özellikle sonbahar aylarında yaygın şekilde görülen önemli bir cilt hastalığıdır. Köpeğinizin cildinin tahriş olması derisinde parazitlerin giderek artış göstermesi, parazitlere karşı alerjik reaksiyonlar göstermesi mantar oluşumuna neden olan önemli faktörler arasında yer alır. Köpeğinizin sağlığını korumak için bakımı konusunda özellikle hassasiyet göstermeniz gerekir. Evcil hayvanınızın cildini temiz tutarak çeşitli enfeksiyon ve bakterilere karşı koruyabilirsiniz. Köpeğinizin hormonsal bozuklukları da köpeklerde mantar belirtileri, semptomları arasında gösterilir. Evinizin temizliğine, hayvanınızın bakımına dikkat etmeli, köpeğiniz küçükken muhakkak mantar aşısını yaptırmanız gerekir. İlaç ve tedavi yöntemleri hastalığın ortaya çıkmasında ve gelişiminin önlenmesi konusunda oldukça etkilidir.
Köpeklerde Mantar Hastalığı Nasıl Oluşur?
Köpeklerde mantar hastalığının oluşumu pek çok nedene bağlı olarak ortaya çıkabilir. Hastalık ilk olarak deriye ulaşarak gelişimini bu alanda sürdürür. Deriye ulaşan virüs, kıl köklerine ulaşarak burada çoğalmaya başlar. Mantar bölgesindeki tüyler oldukça hızlı şekilde dökülmektedir. Mantar tabakasının görüldüğü tüyler kimi zaman kendiliğinden dökülse de kendiniz çekseniz bile kolay şekilde elinizde kalarak dökülür. Hastalık aşamasında görülen lezyonlar genellikle dairesel yapıdadır. Bu noktada unutulmaması gereken bir diğer nokta mantar ile temas eden her köpeğin mantar hastalığına yakalanmayacağı gerçeğidir.
Mantar zoonoz hastalıkları arasında yer alan köpek başta olmak üzere pek çok canlı ile etkileşimde bulunan insanlara bulaşabilir. Hastalığın bu şekilde yayılması düşük bir ihtimaldir. Köpeğinizde ortaya çıkan mantarın belirtileri farklı şekillerde ortaya çıkabilir. Mantarlar genellikle köpeklerin kafalarının bazı alanlarında, bacak bölümlerinde, kuyruklarında ve kulak kısımlarında görülür. Köpeklerde mantar oluşumunun hissedilmesi erken dönemde belirgin olarak fark edilmeyebilir. Zamanla mantar belirtileri ve hastalığın şiddeti yüksek oranda artacaktır.
Köpeklerde Ağız İçinde Görülen Mantar Belirtileri
Köpeklerde ağız içinde görülen mantar belirtileri şunlardır:
- Evcil hayvanınızın ağız içinde pamukçuklar görülüyorsa,
- Aağzında Kötü kokular gelmeye başladıysa,
- Köpeğiniz eskisi kadar çok yemek yemiyorsa,
- Salya akıtma sıklığı arttıysa,
- Ağrıları olduğuna dair belirtiler gösteriyorsa
Yukarıda belirtilen ağız içi mantar enfeksiyonuna bağlı olarak gelişen pek çok faktör mantarın ayrıca vücudun diğer bölümlerine yayılma olasılığını artırır. Bu nedenle ağız içi mantarların erken tedavi edilmesi, hastalığın tüm vücuda yayılmasını önlemede oldukça etkilidir.
Köpeklerin İdrar Yollarında Ortaya Çıkan Mantar Belirtileri
Köpeklerin idrar yollarında ortaya çıkan mantar belirtileri şunlardır:
- Köpeğinizin idrarının kötü kokması
- Daha az idrar yapması ya da kanlı idrar yapması
- Köpeğinizin kusması
- Yemek yeme alışkanlıklarının değişerek daha az yemek yemesi
- Köpeğinizin sürekli uyuması
Yukarıda belirtilen, idrar yollarında ortaya çıkan faktörler enfeksiyona bağlı olarak gelişen önemli faktörlerdir.
Köpeklerde Mantar Tedavisi
Köpeklerde mantar tedavisi muhakkak veteriner hekim gözetiminde yapılmalıdır. Uzman hekiminiz köpeğinizde oluşan mantar, enfeksiyon türüne göre en uygun tedavi yöntemini belirleyecektir. Mantar enfeksiyonunun çeşidi görüldüğü bölgeye bağlı olarak değişir. Çeşitli krem, merhem ve ağız yoluyla alınabilecek ilaç tedavileri uygulanır. Köpeklerde mantar hastalığı çok hızlı ilerleyebilen önemli bir hastalıktır. Mantar hastalığı tedavi sürecinde evde başka bir hayvanınız varsa köpeğinizi muhakkak bu ortamdan uzak tutmalısınız. Aksa halde hastalık diğer hayvanlara hızlı bir şekilde yayılabilir. Köpeklerde mantar hastalığının hızlı şekilde tedavi altına alınması istenmeyen pek çok durumun oluşmasının önüne geçer. Köpeklerde mantar belirtileri gözlemliyorsanız muhakkak dermatoloji hizmeti veren kliniklere başvurarak alanında uzman bir veteriner hekime başvurmalısınız.
Ayrıca Bakınız: Köpeklerde Konjuktivitis Neden Olur?