Köpeklerde Kornea Hastalıkları, Belirtileri

Köpeklerde kornea hastalıkları sıklıkla rastlamak mümkündür. Bu hastalıklara çeşitli cisimlerin, steril olmayan ürünlerin, otların, yabancı maddelerin, tehlikeli temizlik ürünleri ve kimyasalların neden olması olasıdır. Bunların yanı sıra toz ve benzeri ürünler de korneada meydana gelen pek çok hastalığın bir nedeni olabilmektedir.

Köpeklerde bu tür rahatsızlıkları birbirlerinden alabilir. Çevrelerindeki çeşitli etkenlerden alabilir, enfeksiyonlara sahip olabilir ya da farklı rahatsızlıklar bu tür kornea hastalıklarının ortaya çıkmasında etkili olabilir. Bu durumlarda vakit kaybetmeden veteriner desteği almak önemlidir çünkü köpeklerde korneada meydana gelen rahatsızlıklara bağlı olarak görme bozukluklarının ve görme kaybının meydana gelmesi mümkündür. Peki, köpeklerde kornea hastalıkları nelerdir?

Köpeklerde Kornea Hastalıkları Nedenleri Nelerdir?

Köpeklerde görülen kornea hastalıklarının genel nedenleri virüsler ve bakterilerdir. Yani aslında viral ve bakteriyel durumlardan kaynaklı şekilde göz hastalıklarının meydana gelebilmesinin mümkün olduğunu söylemek mümkündür. Bunun yanı sıra alerjik etkenler, bazı durumlarda steril olmayan ürünlerin kullanımı, toz ve benzeri maddeler ve kimyasallar dahi korneada meydana gelen hastalıkların bir nedeni olabilmektedir. Ayrıca özellikle de diyabet rahatsızlığının göz hastalıklarında büyük ölçüde etkili olabileceği unutulmamalıdır.

Köpeklerde Kornea Hastalıkları Belirtileri Nelerdir?

Köpeklerde görülen kornea hastalıklarının belirtileri genellikle gözlerde sulanmaya, kızarıklıklara, gözyaşında artmaya, gözyaşı bezlerinde şişmeye, gözlerin kapanmasına ve şişmesine ve daha pek çok belirtiye neden olabilmektedir. Bu durumlar köpekleri yalnızca rahatsız etmekle kalmaz, aynı zamanda da köpeklerin görme sorunlarına sahip olmasına neden olacağı için tedavi edilmediği takdirde kalıcı bozuklukları meydana getirebilir.

Köpeklerin gözlerin akıntıların meydana gelmesi, gözlerde sulanmanın olması, kızarıklığın yanı sıra gözlerin ışığa fazla duyarlı hale gelebilmesi, baş ve göz ağrıları, görme problemleri oluşabilir. Ayrıca eğer görülen hastalık enfeksiyonlara bağlı ya da mikrobik bir durumsa genellikle iltihaplanma olması da olasıdır. İltihaplanma olduğu zaman köpeklerin görmelerinde ciddi problemler meydana gelebilir ve baş ağrıları ile göz ağrıları da daha yoğun şekilde görülebilir.

Bazı durumlarda gözde yer alan saydam tabaka ışık geçirme özelliğini zamanla kaybeder ve dolayısıyla körlük durumu da meydana gelebilir ve aslında ışığa ya da nesnelere karşı olan duyarlılıkta da azalma gözlemlenebilir. Buna bağlı olarak gözlerde damarlanma, kızarıklık ve saydamlığın kaybolması dışarıdan görülebilecek bir hal alabilir. Bu durumlarda zaten köpeklerin gözlerinde meydana gelen problemlerin kısa sürede tedavisinin sağlanması pek mümkün olmaz.

Köpeklerin gözlerinde bir mikrop kapma durumuna bağlı şekilde iltihaplanmalar da meydana gelebilmektedir ve ayrıca bu durumlarda çapaklanma olasılığı yüksektir. Köpeğinizin gözlerinde koyu sarı veya yeşil renkli çapaklanmaları sıklıkla görmeye başladığınız zaman bir rahatsızlığı olduğunu anlayabilirsiniz.

Tüm bu belirtiler köpeklerde kısa sürede kendini gösterebilen kornea hastalıklarının birer belirtileridir ve eğer gözlerinde bir problem olduğunu düşünüyorsanız köpeğinizi veterinere götürmenizde fayda vardır çünkü köpeklerin gözlerinde görülen hastalıklar genellikle görme bozukluklarına ve dolayısıyla görme kayıplarına da neden olabilmektedir. Bunlardan uzak kalmanın en iyi yolu ise kısa sürede tedavinin başlamasını sağlamak olacaktır.

Köpeklerde Kornea Hastalıkları Tedavi Yöntemleri

Köpeklerde görülen kornea hastalıklarının tedavilerinde aslında hastalığa bağlı şekilde farklı yöntemler uygulanması olasıdır. Örneğin bazı durumlarda lokal göz ilaçlar, göz damlaları ve farklı göz temizleyicileri kullanılabilse de antibiyotikler ile de bazı hastalıkların tedavisi yürütülebilmektedir. Bu tedaviler sırasında köpeklerin gözlerinde meydana gelen akıntıların ve çapaklanmaların steril ürünler ile temiz bir ortamda temizlenmesi gereklidir. Bunun yanı sıra köpeklerin genel bakım ve temizliklerinin de yapılması gerekir çünkü genel temizliği sağlanmayan köpeklerde göz hastalıklarının da görülme oranı oldukça yüksektir.

Ayrıca bknz: Köpeklerde Göz Akması Nedeni ve Tedavisi

Exit mobile version