Köpeklerde atopik dermatit aslında cildin belli uyaranlara karşı gösterdiği bir alerjik cilt reaksiyonudur. Atopik ciltlerin genel anlamda dış etkenlere bağlı şekilde tepki gösteren ve alerjik reaksiyon oluşturan ciltler olduğunu söylemek mümkündür. Bu durumda da köpekler atopik bir cilde sahipse dış etkenlere bağlı şekilde ciltlerinde alerji durumu görülmesi olasıdır. Pek çok farklı dış etkene bağlı olarak köpeklerde atopik dermatit oluşumu görülebilir ve bu atopik dermatitin ortadan kaldırılması için öncelikli olarak çevrede yer alan dış etkenlerin ortadan kaldırılması gerekmektedir. Peki, köpeklerde atopik dermatit nedenleri, belirtileri ve tedavileri nedir?
Köpeklerde görülen atopik dermatit durumu, dış etkenlerin köpeklerin cildinde alerjik reaksiyona neden olması rahatsızlığıdır ve insanlarda da görülebilen bir durum olduğu için aslında belirtilerine ve tedavi yöntemlerine aşina olmak mümkündür. Köpeklerde görüldüğü zaman atopik dermatit tüy dökülmeleri ve aşırı kaşınmalar ile kendini göstermektedir.
Köpeklerde Atopik Dermatitin Nedenleri Nelerdir?
Köpeklerde atopik dermatit hem temasa hem de solunuma bağlı olabilir. Polenler, bazı kimyasallar, alkol içeren ürünler, toz, tüy, temizlik malzemeleri gibi farklı dış etkenlerden kaynaklı şekilde köpeklerde atopik dermatit görülmesi olasıdır. Bu durumda da köpeklerin öncelikli olarak bu tür alerjenlerden uzak tutulması gereklidir. Bu alerjenlerden uzak kalan köpeklerde herhangi bir alerji durumu görülmesi de mümkün olmayacaktır.
Köpeklerde atopik dermatit gibi farklı cilt sorunları yaşamaması için köpek sahiplerinin evlerini temizlerken kullandıkları malzemelere dikkat etmesi gereklidir. Örneğin çamaşır suyu ve benzeri ürünler ile temizlik yaparken köpeklerin bu ürünlerden uzak durmasını sağlamak gerekir. Bunun yanı sıra ev temizliği sırasında kimyasallar kullanılırken bu ürünlerin seyreltilerek kullanılması gerekir ve köpeklerin ulaşamayacağı alanlarda bu ürünleri saklamak gereklidir.
Köpeklerin atopik dermatit yaşamasına neden olan farklı dış etkenlerinde de köpeklerden uzak tutulması önemlidir. Örneğin polenlerden, toz ve tüy gibi farklı etkenlerden uzak kalmak köpeklerin atopik dermatit geliştirmesini önler.
Köpeklerde Atopik Dermatitin Belirtileri Nelerdir?
Köpeklerde atopik dermatit; vücudun genelinde görülen kaşınma ve sürtünme isteği ile kendini ortaya koyar. Bunun yanı sıra ciltte görülen kızarıklıklar, cildi dişleme, yalama, tüylerde görülen kayıplar ve bölgesel döküntüler, kabuklanmalar ve belli bölgelerde yaralarda kanama, kulak enfeksiyonları, ciltteki kepeli görünüm, koku ve ciltte renk değişimleri gözlemlenebilir. Tüm bu değişimlere bakıldığı zaman köpeklerin vücutlarında aslında atopik dermatite bağlı şekilde pek çok farklı belirtinin meydana geldiğini söylemek mümkündür. Bu belirtiler takip edilerek köpeklerdeki mevcut cilt hastalıkları kolayca anlaşılabilmektedir.
Köpeklerde görüle cilt hastalıkları genellikle kaşınma ve tüy dökülmesi ile kendini belli edeceği için bu tür durumlar görüldüğü zaman bir sağlık sorunu olabileceği unutulmamalıdır. Köpeklerde meydana gelen tüy dökülmeleri mevsimlere bağlı da olabilir ancak yine de çeşitli cilt sorunlarının da bir habercisi olabilir. Bu sebeple de düzenli şekilde temizlenen ve bakımı yapılan köpeklerin ciltlerinde meydana gelen değişimler takip edilmelidir.
Köpeklerde Atopik Dermatitin Tedavisi
Köpeklerde atopik dermatitin tedavisi için farklı yöntemler kullanılması mümkündür. Köpeklerin alerjisi ileri seviyede değilse ortamdaki alerjenlerin kaldırılması da aslında tedavi için iyi bir başlangıç olacaktır. Bazı durumlarda köpeklerin alerjenlerden uzaklaştırılması, atopik dermatitin de tamamen görülmemesine neden olacaktır. Bazı durumlarda ise antibiyotikler, medikal şampuanlar ve farklı ürünler devreye girebilir. Bu şekilde de aslında hızlı şekilde tedavi sağlanabilir ve köpeklerin atopik dermatit rahatsızlığı kısa sürede iyileşebilir. Köpeklerin cildinde meydana gelen yaralar, döküntü ve benzeri durumlar kremler ve merhemler ile iyileştirilebilir ve ayrıca kullanılacak olan temizlik ve bakım ürünleri bu dönemde cildi yıpratmayacak içeriğe sahip olmalıdır.