Köpeklerde aşırı havlama çoğu zaman bir sebebe bağlı olarak ortaya çıkmaktadır. Havlamak, köpeklerin doğasının bir parçasıdır. Köpeklerin havlamamasını beklemek ile çocukların konuşmamasını beklemek arasında bir fark yoktur. Ancak köpeklerde aşırı havlama muhtemelen bir problemin varlığından ortaya çıkmaktadır.
Köpeğinizin neden çok fazla havladığını anlayabilirseniz çözümü de kısa sürede bulabilirsiniz. Köpek sahiplenme köpeklerde havlama, köpeklerin içinde bulunduğu ruh halini, duygu ve düşünceyi bir tepki ile dışarıya vurmasıdır. Fakat köpeklerde aşırı havlama içinden çıkılmaz bir hal aldıysa köpeğinizin neye tepki gösterdiğini ve ne için havladığını bir an önce tespit etmelisiniz. Köpeklerin en karakteristik özellikleri havlamalarıdır. Köpeklerin havlamalarının net bir sebebi olmasa da köpek havlamasını onların konuşması olarak algılayabilirsiniz.
Köpeklerde Aşırı Havlama Nedenleri
- Stres: Köpekler streslerini ya da endişelerini atabilmek için havlarlar. Aynı zamanda bir kişi ya da bir durumla ilgili olan endişesini ifade etmeyi de deniyor olabilirler.
- Can Sıkıntısı: Köpekler canları sıkıldığı zaman sahiplerinin dikkatini çekmek için havlayabilir.
- Hüsran: Köpeğiniz herhangi bir şey için üzülmüş olabilir ve duyduğu hüsranı ifade etmek için havlayabilir.
- Coşku: Bir uyarıcı ya da bir durum yüzünden heyecanlanan köpekler havlama eğiliminde olabilir.
- Hareketsizlik: Köpeklerin günlük olarak enerjilerini atabilmeleri gerekir. Köpeğin egzersiz eksikliği yaşaması ve enerjisini harcayamaması havlamasına neden olabilir.
- Yetersiz Eğitim: Köpeklerin aşırı havlamasının en yaygın nedeni eğitim eksikliğidir. Köpekler düzgün eğitim almadıkları ya da uygunsuz davranışlar göstermeye alıştıkları zaman havlarlar.
- Sağlık Sorunları: Çeşitli hastalıklar, duyma ya da görme sorunları köpeklerin havlamasına neden olabilir.
- Uyarı: Köpekler yüksek algı yetenekleri sayesinde tehlikenin varlığını daha kısa sürede tespit ederler. Sahiplerine tehlikeli bir durumu ya da tehdidi anlatabilmek için aşırı havlayabilirler.
- Sahip Olma İsteği: Köpekler uygun bir şekilde eğitilemedikleri zaman, sahiplerine veya diğer nesnelere karşı sahip olma isteği duyarlar.
- Ayrılık Kaygısı: Ayrılık kaygısı yaşayan köpekler yalnız kaldıklarında havlarlar. Beraberinde etrafa zarar verme, depresyon ve uygunsuz hareketler de yapılabilir.
- Koruyucu/Bölgeci: Köpekler kendilerine ait bir bölgeye başka bir hayvan ya da insan girdiğinde havlarlar. Köpek alarm durumunda olur ve bölgesini korumak için agresif tavırlar gösterir.
Köpeklerde Aşırı Havlama Nasıl Önlenir?
Köpek sahiplenme de daha az havlaması için zaman, pratik ve düzenli eğitim gerekmektedir. Bu problemin bir gece içerisinde çözülmesini beklememeniz gerekmektedir. Doğru zamanlama ve doğru eğitim yöntemleri ile kısa zamanda gelişme görebilirsiniz. Köpeğinize eğitim süresi boyunca bağırmamanız önemlidir. Aksi halde köpeğiniz de size bağırarak cevap verecektir.
Köpeğinizin havlamasını kontrol altında tutmak için her zaman sert, sakin ve bağırmadan konuşmanız gerekir. Yavru köpek sahiplenme küçükken sus komutu yerine, sessiz ol komutunu öğrenmeniz daha verimlidir. Sert ve sakin bir ses tonuyla sessiz ol komutunu verin ve havlamayı kesene kadar tepkisiz bekleyin. Ardından hemen onu takdir ederek ödül mamasını vermelisiniz. Havladığı esnada ödül mamasını vermemeniz önemlidir. Köpeğinizin gün içinde yeterince egzersiz yapması ve yorulması daha sessiz olmasını sağlayacaktır. Gün içerisinde uzun yürüyüşler yapmayı denemeli ve oyunlar oynamalısınız.
Köpekler için Havlama Tasması Kullanılmalı mı?
Havlamayı hızlı şekilde durdurduğu iddia edilen pek çok ürün bulunmaktadır. Bahsedilen tasmalar sesli ya da ultrasonik düzeltmeler verse de köpekler üzerinde etki göstermemektedir. Sadece citronella spreylenen tasmalar işe yaramaktadır ancak bazı köpekler koşarak spreyden kaçmaktadır. Bir diğer seçenek ise şok tasmalarıdır. Fakat şok tasmaları acı dolu bir elektrik ile köpeğinize zarar verecektir. Acı duyan köpek kısa süre içerisinde agresifleşir. Özellikle havladıkları şeyi acı ile eşleştirirler. Tasma olmayan diğer cihazlarda ise köpeğiniz özellikle bir bölgede havlıyorsa işe yarar. Havlama odaklı su spreyleri ya da ses çıkaran ürünler havlama duyunca aktifleşirler ve köpeğinize su atar. Bu ürünler bazen havlayan köpeği bir bölgede durdurabilir. Fakat havlamayı bırakınca ödül vermeniz köpeğiniz için daha etkili bir yöntemdir.