Köpekler sahibini kıskanır mı? Bilim adamları köpeklerin kıskanıp kıskanmadıklarını araştırmış sonuç olarak köpeklerin kıskanmadıkları sadece rekabet ettikleri ortaya çıkmış? Kıskançlık ne demektir? Başkasında olanı isteme, başkasında olanın kendi hakkı olduğunu düşünme, başkasına verileni hazmedememe bütün bunlar bir şeyi gerekli kılar başkasının durumu ve kendi durumunun farkında olma. Kıskançlık bir köpek için fazla kirli bir duygudur. Hayvanlar ise rasyoneldir intikam, kin, haset nedir bilmezler.
Yani köpeğiniz kıskanmıyor sadece rekabet ediyor kendisini ortaya koymaya çalışıyor. Kıskançlıkta karşı tarafı yıkma, onun kötülüğünü isteme onu bertaraf etme gibi düşmanca tavırlar sergilenir rekabette ise kendini gösterme, öne çıkma, kendini fark ettirme gibi daha yapıcı davranışlar bulunur. Köpeklerinizi ve aile üyelerinizi eşit sevdiğiniz sürece bu rekabetin önüne geçmiş olursunuz.
Hayvanlar arasında ki rekabet kısa sürede çözülür. Kimin alfa olduğu ve kimin sürünün bir bireyi olduğu anlaşılır. Evcil hayvanlarınız kıskançlık yani rekabet ettiklerinde birkaç davranış sergilerler. Hayvanlarınızı gözlemleyerek rekabetçi olup olmadıklarını anlayabilirsiniz.
Köpekler Sahibini Kıskanır mı? Köpeklerde Kıskançlık Davranışlar
Evde Kaka Yapmak köpeğiniz kendini size ifade edemediğinde bir sorun olduğunu göstermek için bir yol arar. Tabi ki sizin dikkatinizi şimşek gibi çekecek bir yol. Kolay fark edip tepki vereceğiniz unutulmayacak türden bir ifade olarak kakalarını kullanabilirler. Bu uygunsuz hareketleri rakiplerinden korktuklarını, hoşlanmadıklarını ama ellerinden de bir şey gelmediğini gösterebilir.
Köpeklerde Saldırganlık: Köpeğiniz rakibini kemirip ısırıyor mu?
Köpeklerde Aşırı İlgi: Köpeğiniz sizinle hiç olmadığı kadar çok ilgilenmeye başladıysa bu rakibiyle rekabete girdiğini gösterir. Sizi sahiplendiğini, konumunu ona hissettirmek istiyor.
Köpeklerde saldırgan davranışlar genellikle sizin dikkatinizi çekmek için yapılır. Köpeğiniz hiç yapmadığı şeyleri yapmaya mı başladı. Çöpü karıştırıyor veya deviriyor, halının kenarlarını kemiriyor, eşyalarınızı ağzına alıp kaçıyor. Sizin dikkatinizi dağıtıp kendine çekmek için yapılan bu davranışlar rakibini elemek için yapılıyor gibi görünüyor.
Köpeklerim Yabancıları Tehdit etmesi: Eve bir misafiriniz geldiğinde köpeğiniz misafirleri istemediğini gösterebilir. Ne de olsa orası onun evi ve onu yabancılara karşı korumak zorunda.
Köpeğiniz Alanınızı İşgal Etmeye Çalışır: Köpekler ve kediler iyi bir numaracıdır eğer onunla ilgilenmediğinizi fark ederse ve rakipleri dişliyse sizin alanınızı işgal edip fazladan ilgi görmek isteyebilirler. Mesela ekranla aranıza girmek, TV izlerken önünüze geçmek gibi davranışlar sergilerler. Sahip gör beni!
Köpekler Neden Kıskanç Gibi Davranır? Çözümü Nedir?
Köpeğiniz kıskançlık yapmıyor muhtemelen ilginizi çekmeye çalışıyor ve sevgi görmek istiyor. Köpeklerde bizim gibi bazen güvensiz hissederler ve sakinleşmek için bize ihtiyaçları vardır. Onu sevmeniz, övmeniz, ödüllendirmeniz onun sakin kalmasını ve ekstra ilgi çekmek için bir şey yapmak zorunda kalmamasını sağlar.
Köpeğinizde ki güvensizlik duygusunu gidermeniz için diğer hayvanlarla eşit ilgi ve alaka gösterdiğinizden emin olun. Hayvanlarınızın yiyecekleri arasında adaletsizlik olmamasına dikkat edin.
Yemeklerini ayrı ayrı vermek iyi bir çözüm olabilir.
Bir hayvanı severken bunu diğeri pahasına yapmayın. Belki o an kendisi de ilgi bekliyor olabilir sevgili dostunuzun hayallerini yıkmayın.
Köpeklerinizi bir süre kendi sandıklarında tutabilirsiniz böylece kendini daha güvende hissettiği bir yerde dinlenme fırsatı bulurlar.
Köpeğiniz Dışarda ki Köpeklerle ilişkinizi hissediyor mu?
Bu soruya cevabımız %100 evet Köpeklerin koklama duyusu bizden 10.000 kat daha gelişmiş yani siz geldiğinizde onun aklında köpek senfoni orkestrası canlanıyor olabilir. Köpeğiniz bazen bu kokuları koklamaktan hoşnuttur ve dışarıyı getirdiğiniz için memnun olur, bazen de bundan nefret edebilir. Eğer köpeğiniz yabancı kokudan hoşlanmıyorsa eve gelmeden ellerinizi yıkayın.
Köpeğinizi bu davranışlardan vazgeçirmek için olumlu pekiştirmeyi deneyin. Bu davranışları yaptığında onunla teması kesin. Dokunmak, sevmek ve mamayla şımartmak yok. Doğru davranışlarını ödüllendirin mesela diğer arkadaşına nazik davrandığında onu ödüllendirip atıştırmalık verin, olumlu davranışlarıyla ödülü pekiştirin.