Köpekler Neden Saldırganlaşır: Her Köpek Saldırgan mı?

Köpekler neden saldırganlaşır? Köpekler evcilleşme sürecinde ataları olan kurtlardan pek çok davranışı taşırlar. Bunlar içinde iyi olanlar da var. Mesela, koku alma, iz sürme, avcılık yetenekleri, bekçilik gibi insanlar için yararlı oldular. Fakat saldırgan ve agresif davranışları da kalıtsal olarak kalmıştır. Köpek sahiplenme sonrası daha yavruyken köpeğinize diğer eğitimlerin yanında sosyalleşme ve pozitif eğimleri de vermelisiniz. Sevimli pati dostlarımızı bazı zamanlarda sert ve aksi tutumlar için de görebiliriz. Bu tutumu bazen hoşlanmadıkları davranışlar ve olaylar karşısında gösterirler. Ayrıca yapıları ve içgüdüleri gereği sahiplenme ve korumaya dayalı tutumlar sergilerler. Endişe korku ve koruma duygusu kaynaklıdır.

Saldırgan davranışı bazı durumlarda içgüdüsel olarak sergilemeleri normal karşılanır. Aşırı sık ve tutarlı olmayacak şekilde saldırganlık davranışı sergileyen pati dostunuzun durumu sizin içinde çevreniz içinde problem olur. Problem olma seviyesindeki saldırganlık davranışı köpeğinizin psikolojik sağlığı ve kendisi için zarar teşkil edecektir. En yakın zamanda eğitim ve rehabilite edilmeleri ona iyi gelecektir.

Köpekler Neden Saldırganlaşır? Saldırganlığın Kaynağı

Bizler gibi köpeklerimiz de bazı duygu yoğunluklarını kontrol edemez. Kendilerini aşırılık derecesinde bu duygulara maruz bırakır. Yüksek endişe bunlardan biri, köpeğiniz koruma içgüdüsü bulunduğu alanı sizi kendini tehdit altında hissetme korkusu ve endişesi dışarıya saldırganlık olarak yansıyacaktır. Bu bir nevi kendini baskı altında hissettiği için diyebiliriz ki bunlar sağlıklı durumlar değildir.

Negatif yönde olan korkunun yerini aşırı duygusallık kaynaklı endişeler de alır. Örneğin köpeğiniz terkedilmek, yeterince sevilmemek kaynaklı korkuları da dışarıya saldırganlık olarak yansır.

Avcılık içgüdüsü kaynaklı saldırganlık davranışları da sergiler. Bu tutumu koşmakta olan, bisiklet süren insanlara karşı, hareket halindeki araçlara kovalama ve peşinden koşmaya çalışarak kendini gösterecektir. Bu durumlarda koşmamak ve kaçmamak gerektiğini aksi halde köpeğin bu içgüdüsünün daha çok tetikleneceği belirtmekte fayda var.

Köpeklerimizin de bizler gibi sevildiğine ve şefkat görmeye her yaşında ihtiyacı vardır. Özellikle yavru iken annesinden erkenden ayrılan ya da kötü davranışlara maruz kalan köpekler de saldırganlık davranışı ile karşılaşabiliyoruz. Bu durumlarda ona sakin ve usulca yaklaşarak sevginizin koşulsuzluğunu hissettirmelisiniz.

Bazı köpek ırklarında koruma içgüdüsü özellikle belli bir alanı koruma içgüdüsü oldukça fazladır. Bu alanın sorumluluğu bende diyerek bu duyguyu yoğun yaşayabilirler. Bunun yansıması da saldırganlık ile sonuçlanabiliyor. Bu noktada alacağı eğitim oldukça önem taşıyacaktır.

Bu tutum ve davranışlar ileride sizlere ve çevresindeki diğer canlılara karşı zarar verecek konuma gelir. Bunun için köpeğinize rehabilite ve eğitim aldırmanız gerekir.

Köpeklerde Saldırganlık Belirtileri ve Eğitim Süreci

Yukarıda belirttiğimiz saldırganlığın kaynağı olan durumlarda köpeğiniz de gözlemlenen bariz belirtiler vardır. Bunlar hırlama, donuk durmaya başlaması, kıpırdamama ve kitlenme, kuyruğu yukarıya kaldırma ve hareketsiz yüz köpeğinizin belirtileri arasındadır.

Pati dostlarımız da görülen saldırganlık sorunu önlenebilir ve başa çıkılabilir durumdur. Sabır ve istikrarlı bir eğitim süresi ile sonlanabilir. Bu süreçte sergilememiz gereken ve dikkat etmemiz birkaç önerimiz var.

İlk olarak köpeklerimizle sürecek olan tüm birlikteliğimiz boyunca zaten cezalandırma göstermemiz gereken bir tutum ama saldırgan bir davranış gösterdiği için özellikle cezalandırmayınız.

Köpeğinizi sinir edecek onu tetikleyecek davranışlar sergilemeyiniz. Örneğin el şakaları yapmayınız bunu oyun haline getirmiş olabilirsiniz ama köpeğiniz bunu oyun olarak algılamadığını bilmelisiniz.

Bunlara ek olarak kısırlaştırma hayvan dostlarımızın bu tarz davranışlarını oldukça azaltacaktır. Dönemsel olarak biyolojik olarak salgıladıkları hormonlar ve bunlardaki aşırı artış köpeğinizi saldırgan tutumlara itmektedir.

Eğitim ve rehebilitasyon durumları için de bir uzmandan yardım almanız gerekecektir.

Exit mobile version