Köpeğinizle bebeğinizin ilk tanışması sırasında dikkat etmeniz gereken bazı noktalar vardır. Köpeklerinizle geçirdiğiniz anlamlı ve mutlu yaşamınıza biraz daha karışık, uykusuz ve yeni heyecanların olduğu zamanlar için gün mü sayıyorsunuz. Birçok heyecanı ve tatlı telaşları birlikte yaşarken eminiz ki yapacağınız şeylerin listesi oldukça fazladır.
Bu yeni duruma yapılan hazırlık için köpeğinize sıra geldiyse üzerine düşünülecek ve yapılacak bazı şeyler var. Köpeğinizin nasıl bir karakteri var ya da köpeğinizi nasıl yetiştirdiniz. Bebeğinizin gelmesi köpeğiniz içinde yeni bir hayata başlamak olacaktır. Belli bir yaşa gelince ayrılmaz ikili ve birbirlerine en iyi dost arkadaş olmadan önce ki dönemeçte biraz dikkat gerekir.
Köpeğinizle Bebeğinizin İlk Tanışması: Bebek Gelmeden Önce Onu Alıştırın
Köpeğinizi nasıl bir hayata alıştırdınız? Bu soru bebek sonrasındaki hayat için oldukça ipucu verecektir bizim için. Köpeğinizi hayatla tanıştırırken yeterince sosyalleştirdiniz mi? Eğer cevap hayır ise bu bizi bir adım geriye taşıyabilir. İnsanlarla yeterince sosyalleşmiş köpeklerde gelişen duygular paylaşım ve daha çok sevgi paylaşımı olur. Bunun sonucunda yeni gelecek bebeğe de daha rahat alışırlar.
Köpeğinize ev içinde alıştırdığınız durumlardan biri de uyku konusu. Köpeğiniz sizinle mi uyuyor? Pati dostlarının uyku ve yatak için önerilen her zaman sizden ayrı uyuması aynı yatağı paylaşmamanızdır. Bunun ilk sebeplerinden biri otorite kavramının geçerliliğini sürmesidir. Bebeğin olması durumunda köpeğinizin psikolojik sağlığı için böyle bir durum varsa bebek gelmeden köpeğinize mutlu olabileceği bir yatma köşesi oluşturmanız iyi olacaktır. Buna alışması için de çaba göstermelisiniz.
Bebeğiniz için hazırladığınız odaya girip çıkmasına odanın kokusuna alışmasına da izin verin. Bebekten önce ve sonra sergileyeceğiniz şüpheli davranışlar emin olun pati dostunuzun dikkatinden kaçmayacaktır. Neler olduğu konusunda düşüncelere gidecektir.
Köpeğinizin Bebekten Sonra Alışma ve Uyum Süreci
Köpekler eve gelen kişilere her zaman merak ve sizin sergilediğiniz davranışlar sonucu saygı duyması gerektiğini bilir. Elbette fakat bebekle yapacağı ilk tanışma oldukça önemli olacaktır. Hava da ki sevgi duygusunu yoğun hisseden köpeğiniz belki çekinik olabilir.
Koklamasına ve merakını gidermesi için sessizliği sağlayın, heyecanlanması durumunda ona karşı tutumunuz oldukça önemli olacaktır. Sesiniz ilk başlarda herhangi bir şekilde yükseltmeyin ya da cezalandırma ve uzaklaştırma gibi tutumlar içerisine girmeyiniz.
Uzun bir süre köpeğinizle bebeğinizi yalnız bırakmak istemeyebilirsiniz. Birbirlerine tamamen uyumlanana kadar ve bebeğiniz büyüyene kadar dikkatlerinizi ikisinin üstünde tutmalısınız.
Köpekler Bebekleri Kendi Yavruları Gibi Görürler
Köpekler için bebeğiniz yavru konumundadır. Bazı köpekler koruma içgüdüsüne bürünebilir. Fakat bazıları başka, yabancı bir yavru olarak algılayacağı için size ters olacak davranışlar sergileyebilir. Bebeğinizi bu durumlara karşı korurken köpeğinize dışlanmış hissettirecek ikinci plana atılmış hissini verecek davranışlar sergilememelisiniz.
Ona verdiğiniz ilginin ve alakanın devam ettiğini göstermeniz için yürüyüşlerinizi bakımını ve yemesine içmesinde herhangi bir aksaklık yapmanız. Ona bebekten kaynaklı düşüncesini düşündürtecektir.
Aynı zaman da sadece bebeğiniz uyurken onunla ilgilenmeniz de köpeğiniz de bebeğin yokluğunda onunla ilgilenildiği düşüncesinden kaynaklı bir mücadele psikolojisine sürükleyecektir.
Köpeğiniz ilk geldiğinde bebeğin ne olduğunu daha kavrayamadığı için ona nasıl yaklaşması gerektiğini siz belirleyeceksiniz. Bebek ilk geldiğinde de bildiğiniz komutlarla tanıştırmanız bunu bilmesini sağlayacaktır. Örneğin; bebeği göstermeden önce sakin ve huzurlu bir anında olduğundan emin olun. Komut vererek oturmasını ve beklemesini söyleyin. Daha sonra bebeğin daha yakınına gelmesi için komut verin ve yeterince yaklaştıktan sonra bekle diyebilirsiniz. Daha sonra köpeğinizin davranışlarını gözlemleyebilirsiniz.