Köpeğin Titreme Nedenleri Nelerdir?

Köpekte titremenin sebepleri arasında kurulanma, dikkat çekme, hastalık gibi pek çok madde bulunmaktadır. Köpeğin titreme nedenleri öğrenilerek bu titremelerin önüne geçilebilmektedir. Hasta olan köpeklerin titrememesi için hastalıklarına çözüm bulabilir, dikkat çekmek isteyen köpeklerin titremesine engel olmak için ise köpekleriniz ile ilgilenebilirsiniz.

Köpeklerde Kurulanırken Titreme

Kurulama sonucu titreme köpeklerde en sık karşılaşılan titreme nedenidir. Bu titremede köpekler genel olarak ıslaktır. Bu nedenle fazla suyun silkelenmesi içim titreme davranışında bulunulabilmektedir. Suyun vücut yüzeyinden uzaklaştırılabilmesi için titreme hareketi büyük bir öneme sahiptir. Soğuk suyun kürk tarafından deri altına geçmemesi için hipotermiden de kaçınılmalıdır. Köpeklerin titreme ile kürklerindeki suyun büyük bir bölümünü atabildikleri bilinmektedir.

Köpeklerde Dikkat Çekmek İçin Titreme

Dikkat çekmek amaçlı titreme farklı cins ve tüy cinsine sahip köpeklerde sık görülen bir özelliktir. Son derece zeki olan bu hayvanlar insanlar tarafından dikkat çekebilmek için bazı hareketlere başvurmaktadır. Köpekler titreme sonucu sahiplerinin dikkatini çektiğini düşünür ise bu hareketlerine uzun süre devam edebilmektedir. Sevgi görme durumuna göre titreme devamlılığı artacaktır. Köpeklerin yaptıkları bu davranış ilk aşamalarda zararsız görünebilmektedir. Ancak titremenin tekrarlanması tercih edilecek bir davranış değildir.

Heyecan Nedeni ile Köpeklerin Titremesi

Köpeklerin heyecandan dolayı titremesi iyi huylu bir titreme nedeni olarak sayılabilmektedir. Köpeğin titreme nedenleri heyecan ise bu durum bir olaydan ya da histen kaynaklı meydana gelmiş olabilmektedir. Köpeğinizin heyecanlanması durumunda titremesi sizleri korkutmamalıdır.

Bazı köpekler ailelerini gördüklerinde heyecanlanmaktadır. Heyecan sonucu köpeklerin kuyruklarını salladığı görülmektedir. Köpeklerin çeşitli nedenler ile aynı hareketi yapması mümkündür. Köpeklerin mama saatinin gelmesi ya da sevdiği bir oyuncağını görmesi durumunda heyecandan titrediği görülmektedir.

Heyecan nedeni ile titreme durumunda endişe edilecek bir şey yoktur. Ancak titremeler yaşı ilerleyen köpeklerde sık görülmeye başladı ise bu durum endişe verici olabilmektedir. Titremelerin artması durumunda en yakın veteriner hekime gidilmelidir.

Ciddi Sorunlarla Titreme

Köpeklerde ciddi sorunlar sonucu titreme dendiği zaman akla ilk olarak yaşlılık gelmektedir. Köpeklerde cins fark etmeksizin yaşın ilerlemesi durumunda vücudun dengesinde bazı bozulmalar meydana gelebilmektedir. Bu durum da zaman içerisinde titremelere neden olabilmektedir. Pek çok durumda titremelerin kasların bozulmasına bir yan etki olarak seyrettiği görülebilmektedir. Ancak farklı bir nedenden dolayı da oluşma ihtimali bulunan titremelerin var olduğu bilinmeli ve buna göre dikkatli davranılmalıdır.

Köpeklerin ciddi sorunlar ile titremesi aşağıda yer alan maddeler ile açıklanabilmektedir:

  • Spesifik bir semptomla bir arada ortaya çıkan titremeler bazı durumlarda daha ciddi sorunların habercisi olabilmektedir.
  • Ciddi sorunlar, dikkatli köpek sahiplerinin temkinli davranarak aşabileceği türden olabilmektedir.
  • Bazı sorunlar köpeklerin yapısının iyi tanınmamasından kaynaklıdır. Daha iyi tanıma sorumluluğu köpek sahiplerine aittir.
  • Köpeklerdeki bazı titremelerin nedeni viral hastalıklardır. Bu hastalıklar bir belirti ya da sonuç olabilmektedir.
  • Hasta olan köpeğe bol miktarda su verilmeli ve tıbbi destek uygulanmalıdır. Bu sayede köpeklerin kendi başlarına savaştığı görülebilmektedir.

Korkudan Kaynaklı Köpeklerde Titreme

Korkan köpeklerin titremesi son derece olasıdır. Özellikle daha küçük yaşlı olan köpeklerde sık sık korkudan titreme görülmektedir. Bu durum köpeklerin fiziksel olarak herhangi bir şeyden korku ve endişe duyduğunu göstermektedir. Dolayısı ile köpeklerin titremelerinin önüne geçebilmek için bu korku ve endişenin baskılanması gerekmektedir.

Köpeklerin korku duyduğu kaynağın belirlenmesi en temel adımdır. Kaynak bazı durumlarda bir gök gürültüsü iken bazı durumlarda ise veteriner hekime ziyaret olabilmektedir. Bu ve bu gibi durumlar köpeği strese sokabilmektedir. Bu duruma çözüm bulabilmek için köpek ile bir arada kısa bir yürüyüşe çıkılabilmektedir.

Tehdidin ortadan kaldırılması durumunda doğal olarak köpeklerin iyileşme süreci de başlamaktadır. Bu gibi bir durumda rahatlatıcı olmak, köpeklerin sakinleşmesine yardımcı olmak ve köpek ile yapılan hafif egzersizler titremelerin önüne geçecektir.

Köpeklerde basit bir şekilde oluşan kaygılar bile zaman içerisinde büyüyerek köpeklerin titremesine neden olabilmektedir. Altta yatan zihinsel bozukluklar ya da köpeklerin zihinlerine kazınan travmalar da titremelere neden olabilmektedir. Böyle bir durumda veteriner hekimden destek alınması ve tedavi sürecinin profesyonel olarak yönlendirilmesi son derece önemlidir.

Zehirlenme Nedeniyle Titreme

Zehirlenen köpeklerin titremesi gıdaların içerisindeki toksik etkilerden kaynaklı oluşabilmektedir. Evcil hayvanlar için zehirli pek çok gıda vardır. Bu gıdalara dikkat etmek köpeklerinizin zehirlenmesini engelleyecektir.

Köpeklerde zehirlenmelere neden olarak titreme oluşturabilecek bazı ürünler aşağıda yer almaktadır:

  • Asprin
  • Çikolata
  • Tuz
  • Kafein
  • Nikotin

Eğer ki köpeğiniz zehirli bir ürün yuttu ise zaman kaybetmeden en yakın sağlık kuruma götürülmesi gerekmektedir. Veteriner hekime birkaç dakika da olsa erken gitmek, köpeklerin sağlığını korumaya yardımcıdır.

Enflemasyon Sonucu Köpekte Titreme

Enflemasyonu olan köpeklerin titremesi köpek beyninin serebellum isimli bölgesinden kaynaklı gerçekleşmektedir. Köpeğin titreme nedenleri arasında yer alan enflemasyon, teşhis edilmesi zor bir durumdur. Bu durum yaygın olarak küçük beyaz köpeklerde ortaya çıkmaktadır. Ancak diğer köpek cinslerinde de enflemasyon görülme olasılığı bulunmaktadır.

Yukarda yer alan bilgiler köpeklerin titremesine bazı örnekleri içermektedir. Ancak bu verilerin yeterli olmaması durumunda en yakın konumda yer alan veteriner hekimden de bilgi talep edilebilmektedir. Yukarda yer alan nedenlerden birinin titremeye neden olan madde içerisinde yer almaması da mümkündür. Böyle bir durumda da hekime gidilmelidir.

Ayrıca Bakınız: Erkek Köpeklerin Çiftleşmesi Ne Zamandır?

Exit mobile version