Hangi Cins Köpek Sahiplenmeliyim: Dişi Köpek Erkek Köpek mi?

Hangi cins köpek sahiplenmeliyim derken köpeğin ırkına karar verdiğinizde dişi mi erkek mi ikileminde kalabilirsiniz. Köpek sahiplenirken her iki cinsiyet arasında da farklılıklar vardır. Her iki cinsiyetin de kendine özgü olumlu ve olumsuz yönleri de bulunur. Dişi köpek mi, erkek köpek mi seçmeliyim konusunda karar veremiyorsanız her iki cinsiyetin de özelliklerine detaylı bir şekilde bakmak gerekir.

Hangi Cins Köpek Sahiplenmeliyim: Köpeklerde Cinsiyet Önemi

Sahibi ve köpek arasındaki uyumun diğer faktörlere bağlı olma olasılığı daha yüksektir. Köpeğin enerji seviyesi ve tavırları yaşam tarzınıza uyan bir arkadaş seçmeniz son derece önemlidir. Aşırı itaatkâr ve sakin bir erkek köpekle ya da dinlemeyen, gürültücü bir dişi köpekle karşılaşmanız mümkün. Erkek köpeklere çok hareketli ve laf dinlemez gözüyle bakılsa da aslında durum hiç öyle sandığınız gibi değil. Dişi köpeklerin de tıpkı erkek köpekler gibi tutarsız hareketler sergilemesi mümkün. Dişi köpek mi erkek köpek mi sahiplenmeliyim diye sorgulamanızı neden olan durumları gözden geçirmelisiniz. Erkek ve dişi köpek arasındaki farklara daha yakından bakalım.

Dişi ve Erkek Köpek Arasındaki Anatomik Farklılıklar

Erkek ve dişi köpeklerin farklı üreme ve genital sistemleri vardır. Köpeğinizi kısırlaştırma kararı aldığınızda erkek ve dişi köpeğin kısırlaştırma operasyonu farklıdır. Dişi köpek kısırlaştırma işleminde yumurtalıklarını ve diğer üreme organları çıkardığı ovariohisterektomi adı verilen prosedürle kısırlaştırma işlemi yapılır. Erkek köpek kısırlaştırma da ise orşiektomi olarak isimlendirilen bir işlemle erkek köpeğin testisti çıkarılarak kısırlaştırılır. Dişi ve erkek köpeğin kısırlaştırılması özellikle cinsel olgunluğa ulaştıklarında ve kızgınlığa geldiklerinde sahiplerinin onları korumasını kolaylaştırır. Kontrol edilemez çoğalmanın da önüne geçilmiş olur.

Dişi köpek yılda iki kez kızgınlığa girer. Dişi köpeklerde kızgınlık 2-3 hafta kadar sürer. Bu deneyime östrus denir. Bu dönemde dişi köpek çiftleşirse hamile kalarak yavru sahibi olabilir. Erkek köpekler kızgınlık döneminde karşı cinsten köpek gördüğünde saldırgan davranışlarda bulunur. Böyle bir durumun önüne geçmek için eğitimli köpek olması çok önemli. Erkek köpeklerin kızgınlık dönemi yıl boyunca her an olabilir. Erkek köpekler sürekli kızgınlığa girebilirler. Çiftleşmeye her zaman hazır durumdadırlar.

Erkek köpekler eğitilmezse eğer kızgınlığa geldiklerinde evin her bir köşesine idrarını püskürtmeye çalışır. Yumuşak nesnelere, insanlara, sürtünerek içgüdüsel çiftleşme hareketinde bulunurlar. Eğitim bu davranışların önüne geçmek, olası durumları engellemenin en iyi yoludur.

Dişi ve Erkek Köpeklerde Hormonal Farklılıklar

Kısırlaştırma köpeğin üreme yeteneğini ortadan kaldırır. Cinsiyete bağlı özelliklerin ve davranışların gelişimini tetikler. Böylece aşırı üremenin de önüne geçer. Kısırlaştırılmış dişilerin rahim enfeksiyonları veya meme kanseri gibi sağlık sorunları yaşama olasılığı daha düşüktür. Ayrıca, kısırlaştırılmış erkek köpeklerin testis kanseri ve iyi huylu prostat hiperplazisinden kaçınma olasılığı daha yüksektir.

Erkek ve Dişi Köpekte Davranış Farklılıkları

Bir köpeğin davranışı cinsiyete göre değişir. Her köpeğin kişiliğinin çoğu eğitimine ve öğrenilmiş davranışlara bağlı olduğu görülür. Erkek köpekler dişi köpeklere göre çoğunlukla daha saldırgan ve hareketli olur. Dişi köpeklerin ise sakin, daha yavaş hareket etmesi sahibine daha yakın olduğu düşünülür. Aslında köpeklerin mizacı genetiklerine ve nasıl bir aileye sahip olduğuna dayanır. Bu nedenle eğer ikinci sahibi siz olacaksanız ilk ailesinin nasıl olduğunu bilmeniz köpeğin davranışlarını anlamanıza yardımcı olur. Ve tabii ki, profesyonel bir köpek eğitimi yardımıyla istenmeyen davranışları engelleyebilirsiniz.

Erkek ve Dişi Köpekte Eğitim Süreci

Köpekleri cinsiyet konusunda incelerken bir diğer önemli nokta ise e eğitilebilirlik ve öğrenme yetenekleridir. Dişi köpeğin eğitilmesi erkek köpeğe göre daha mı kolay. Yoksa tam tersi midir? Köpeklerin kişiliği kritik öneme sahiptir. Çünkü dişi köpeklerin beyin yapıları erkek köpeklere göre farklıdır. Erkek köpekler, sosyalleşme ve mekansal bilgi edinme konusunda daha hızlı oldukları görülmüştür. Bu yüzden erkek köpekler, karşı cinsten daha etkili şekilde nesneleri bulabilir.

Dişi köpekler odaklanma konusunda daha iyidir. Bu da onların kolay eğitilmesini kolaylaştırır. Dişi köpeklere göre erkek köpekler aynı yaşta olsalar da daha geç olgunlaşırlar. Çoğu erkek köpek odaklanmada sorun yaşayarak eğitim sırasında her şeyi oyuna çevirip yaramazlık yapmaya çalışır. Sonuçta ki cinste öğrenmeye açıktır. Doğru zamanda doğru koşulları seçmek gerekir. Tek yapmanız gereken kötü davranışları sergilemeden eğitime erken başlamak ve bu süreçte oldukça sabırlı olmak gerekiyor.

Çocuklu Aileler İçin Köpek Cinsiyet Seçimi

Dişi köpeklerin genellikle kibar ve sakin oldukları düşünülür. Fakat erkek köpekler de son derece sevecenlerdir. Aralarında ufak tefek farklar olsa da küçük çocuklu ailelerin uysallığı daha yüksek olduğu için dişi köpek tercihinde bulunmaları doğru olacaktır.

Exit mobile version