Golden Retriever köpek ırkı, bulunduğu her ortamda sevimliliği ve cana yakınlığı ile ilgi odağı olmayı başarmaktadır. Orta ırk kategorisinde yer alan bu sevimli köpekler, insanlar ve diğer tüm hayvanlar ile iyi anlaşmaktadır. İlgi görmeye ve ilgi göstermeye oldukça meraklılardır. Yumuşak tüyleri ve oldukça etkileyici bakışları ile herkesin kendilerini sevmesini sağlamaktadırlar. Kendilerine zarar verilmediği sürece hiçbir tehlike arz etmemektedirler. Özellikle çocuklar ile araları oldukça iyidir. Atletik bir vücuda sahip olan Golden Retriever’lar, yüzme konusunda da başarılıdır. Genel olarak suyu oldukça çok severler ve avlanma yetenekleri gelişmiştir.
Golden Retriever Köpek Irkı Özellikleri Nelerdir?
Golden Retriever’lar sevimlilikleri ve sıcak kanlılıkları ile ün yapmış bir ırktır. Aileler tarafından sıklıkla tercih edilen bu ırk, evcil hayvan olarak rahatlıkla bakılabilir. Bahçeli bir alana sahip olan evlerde rahatlıkla yaşayabilen Golden Retriever’lar, apartman dairelerine de hızlı bir şekilde adapte olabilir ve mutlu bir yaşam sürebilirler. Her köpek ırkının kendine ait özellikleri olduğu gibi Golden Retriever’ların da belli başlı özellikleri bulunmaktadır. Golden Retriever’ların özellikleri şu şekilde sıralanabilir;
- Erkek Golden Retriever’lar, dişi Golden Retriever’lara göre daha iri bir fiziğe sahiptir.
- Genel olarak Golden Retriever’ların kiloları, 30-35 kg arasında değişkenlik gösterebilmektedir. Bu durum daha fazla olabileceği gibi daha düşükte olabilmektedir.
- Erkek Golden Retriever’ların yükseklikleri, 56 cm ile 61 cm arasında değişiklik gösterirken, dişi Golden Retriever’ların yükseklikleri ise, 51 cm ile 56 cm arasında değişmektedir.
- Golden Retriever’lar, parlak, krem tonları ve altın rengi kürklere sahip olabilmektedir.
- Kanada, Amerikan ve İngiliz olmak üzere üç farklı cinse sahip olan Golden Retriever’lar, fiziksel ve karakter olarak aynı özelliklere sahiptir. Bu cinsler arasında değişiklik gösteren durum sadece tüylerinin renkleri ve uzunluklarıdır.
- Golden Retriever’ların tüyleri, düz olabildiği gibi kıvırcık bir yapıda da olabilmektedir.
- Kas yapıları oldukça gelişmiş ve güçlü bir forma sahiptir.
- Düşük kulak yapılarına ve düz burunlara sahip olan Golden Retriever’lar, geniş bir kafa yapısına sahiptir.
Golden Retriever’ın Karakteri Nasıldır?
Golden Retriever’ın karakteri, oldukça eğlencelidir. Golden Retriever’lar, insanlara fazlası ile düşkün köpeklerdir. İnsanlar tarafından sevilmeyi ve insanlar ile vakit geçirmeyi çok severler. Sosyal olarak aktif olan Golden Retriever’lar, sadık ve güvenilir köpeklerdir. Oldukça enerjik olan bu ırk, düzenli olarak egzersiz yapmaktan hoşlanmaktadır. Tüm canlılar ile iyi anlaşmasından dolayı, koruma sağlaması biraz zordur. Ancak, yabancıların yaşam alanına gelmesi durumunda havlayarak bilgi vermektedir. Bu özelliği ile iyi bir bekçi köpeği olabilmektedir. Ancak, insan sever karakteri bu görevi de yerine getirmesini engelleyebilmektedir. Tüm bunların yanı sıra Golden Retriever’lar, tam bir av köpeğidir. Özellikle kuşları avlama konusunda özel yeteneklere sahiptir. Suda yüzme yetenekleri de oldukça gelişmiş olan Golden Retriever’lar, oldukça zeki hayvanlarıdır ve kolaylıkla eğitilebilirler.
Golden Retriever’ın Bakımı Nasıl Olmalıdır?
Golden Retriever’ın bakımı, kişilerin vakit ayırmasını gerektiren bir konudur. Golden Retriever’ların tüylerinin hemen her gün taranması gerekmektedir. Yüksek bir enerjiye sahip olan bu ırk, günlük olarak iki ya da üç kez, yaklaşık olarak birer saat dolaştırılmalıdır. Bunun yanı sıra, dış alanlarda oyun oynatılarak egzersiz yapması, kilo kontrolünün sağlanması açısından da oldukça önemlidir. Golden Retriever’lar, her türlü yemeği yiyebilmektedir. Bu nedenle düzenli ve sağlıklı beslenmeleri gerekmektedir. Düzenli olarak kulak bakımlarının ve kulak içi temizliklerinin yapılması, kulak enfeksiyonlarının önlenmesini sağlamaktadır. Patilerinin kontrol edilerek, tırnaklarının kesilmesi de sağlıklı bir şekilde yürüyebilmesi için önemlidir. Haftalık olarak, tüylerinin ve cilt yüzeyinin kontrol edilmesi gerekmektedir. Gözlerinin de sıklıkla meydana gelen çapakların temizlenmesi, göz sağlıklarının korunması adına önem taşıyan bir durumdur. Genel temizliğinin gerçekleştirilmesi için ise ayda bir kez banyo yaptırılması gerekmektedir.
Golden Retriever Nasıl Beslenir?
Golden Retriever’ların beslenmesi, bu köpeklerin yaşına ve kilosuna göre değişiklik göstermektedir. Golden Retriever’lar, ne kadar çok yemek bulursa hepsini yiyebilme kapasitesine sahiptir. Bu özellikleri de Golden Retriever’ın kolay bir şekilde kilo almasına ve obezite başta olmak üzere fazla kilo kaynaklı rahatsızlıklara yakalanmasına neden olmaktadır. Günlük öğünlerinin dozları kesinlikle köpeklerin sahipleri tarafından, uzman veteriner hekimlerin tavsiye ettiği şekilde belirlenmesi gerekmektedir. Aksi halde Golden Retriever’lar kesinlikle doymaz ve tüm gıdayı tüketebilirler. Kilo almaya müsait bir yapıya sahip oldukları için günlük egzersizleri de büyük bir öneme sahiptir.
Golden Retriever Hangi Köpeklerden Oluşmuştur?
Golden Retriever ırkı, on dokuzuncu yüzyılda ortaya çıkmıştır. Golden Retriever cinsi, genellikle Lord Tweedmouth olarak anılan, Sir Dudley Majoribanks tarafından geliştirilmiş bir ırktır. İskoçya’da yaşayan Lord Tweedmouth, Golden Retriever ırkını yaratan kişi olarak tanınmaktadır. Lord Tweedmounth farklı ırklara mensup hayvanlar büyütmüştür ve bu hayvanlar üzerinde ırklarını geliştirmek amacıyla deneyler yapmıştır. 1868-1872 yılları arasında, Majoribanks sarı tüyleri olan Nous isimli köpeği ile şu an nesli tükenmiş olan Belle adını verdiği Tweed Water Spaniel ırkı bir köpeği çiftleştirmiştir. Bu çiftleşmeden meydana gelen dört adet yavruda farklı ırklar ile çiftleştirilmiştir. Uzun yıllar süren çalışmalar sonunda; avlanma yeteneği gelişmiş, suyu seven, sadık bir karaktere sahip ve evde yaşayabilecek sarı tüyleri olan bir köpek ırkı elde edilmiştir. Golden Retriever adı verilen bu ırk, 1920 yılında The Kennel Club of England tarafından resmen kabul edilmiştir.
Golden Retriever Eğitimi Nasıl Verilir?
Golden Retriever’ların eğitimi, bu ırkın uysal ve zeki olmasından dolayı oldukça kolaydır. Golden Retriever eğitimi verecek olan kişinin, özgüvenli ve otoriter olması gerekmektedir. Köpeklerin eğitim süreçleri, tek bir kişi tarafından yürütülmelidir. Sonrasında, verilen eğitime ait komutlar, diğer aile bireyleri tarafından da kullanılabilir. Golden Retriever eğitimlerinin kolaydan zora doğru sıralanması gerekmektedir. Aynı şekilde basitten karmaşığa doğru ilerleyen bir programa sahip olmalıdır. Golden Retriever’lar zeki köpeklerdir ve sahiplerine oldukça düşkündür. Bu nedenle, sahiplerinin verdiği eğitimleri kolay bir şekilde kavrayabilirler. Tuvalet eğitiminden başlayarak, temek itaat eğitimine ve ileri itaat eğitimine kadar tüm eğitimlere açıklarıdır. Çoğunlukla arama kurtarma görevleri için eğitim alan Golden Retriever’lar aynı zamanda, çocuk bakımı içinde oldukça yeteneklidirler. Eğitim sürelerinin kısa tutulması ve verilen komutları yerine getirdiklerinde ödüllendirilmeleri, bu ırkın eğitimi daha hızlı bir şekilde tamamlamasına yardım edecektir.
Safkan Golden Retriever Nasıl Anlaşılır?
Golden Retriever’ın safkan olup olmadığını anlamak için öncelikle fiziksel özelliklerinin bilinmesi gerekmektedir. Golden Retriever ırkına ait köpekler tek bir renge sahiptir. Göğüs bölgesinde yer alan tüyler, vücudundaki tüylere göre daha uzundur. Ayak yapılarının perdeli olması da safkan Golden Retriever ırkının belirgin özelliklerinden birisidir. Aynı zamanda, patileri oldukça büyük ve belirgindir Safkan Golden Retriever ırkında, burun yapısı dışında siyah bir renk bulunmamaktadır. Bu ırka ait göz rengi, siyah ve kahverengi karışımıdır. Tüm bu fiziksel özelliklerin kontrol edilmesi ile bu ırkın safkan olup olmadığı anlaşılabilinmektedir.
Golden Retriever Ne Kadar Yaşar?
Sağlıklı bir Golden Retriever köpek ırkı ömrü yaklaşık olarak 10 ile 15 yıl arasındadır. Bu süreden daha fazla yaşayan Golden Retriever’lar da bulunmaktadır. Köpeklerin sağlıklı bir yaşama sahip olması ve düzenli olarak bakımlarının yapılması, ömürlerinin uzun olmasını etkileyen faktörlerdir.
Ayrıca Bakınız: Danua Köpek Irkı Özellikleri, Karakteri, Bakımı ve Beslenmesi