Erkek Köpeklerde Kızgınlık Dönemi Ne Zaman?

Erkek köpeklerde kızgınlık zamanı özellikle ilk defa köpek sahiplenen kişilerin mutlaka bilgi sahibi olması gereken bir konudur. Erkek köpeklerin kızgınlık dönemine girdiklerini gösteren bazı belirtiler vardır. Evcil hayvanınızın kızgınlığa geldiğini düşünüyorsanız bazı hareket ve davranışlarına bakarak onun bu dönemde olup olmadığını anlayabilirsiniz. Hormonlardaki değişimin zirve yaptığı bu dönemde dişi köpeklerde olduğu gibi erkek köpeklerde de önemli farklılıklar görülebilir. Genellikle erkek köpeklerin sinirli olduğu kızgınlık dönemi hakkında bakıcıların bilmesi gereken bazı detaylar vardır. Bu yazımızda erkek köpeklerde kızgınlık dönemi hakkında bilinmesi gereken tüm detayları bulabilirsiniz.

Erkek Köpeklerde Kızgınlık Dönemi

Erkek köpeklerin kızgınlığa gelmesi vücutlarında bazı üreme hormonlarının aktif olduğunu gösterir. Erkek köpek bakımını üstlenen kişilerin bu üreme dönemi hakkında önceden bilgi sahibi olmasında fayda vardır. Bu sayede köpek sahipleri kızgınlığa gelen köpeklerinin bakımında daha bilinçli ve doğru şekilde hareket edebilir. Erkek köpeklerde kızgınlık zamanı 6. aydan itibaren başlar. Erkek köpeklerin cinsel olgunluğa girmesiyle birlikte tüm yıl boyunca çiftleşmeye hazır oldukları bilinir. Köpeğinizin kızgınlık döneminde olup olmadığını anlamak için şu belirtileri gözlemlemenizde fayda vardır:

  • Köpeğin sık sık evden kaçmaya çalışması
  • Evin içinde farklı yerlere idrar yapma davranışı
  • Şaşkınlık ve sakarlık
  • Asabi davranışlarda artış görülmesi

Tıpkı dişi köpeklerde olduğu gibi erkek köpekler de 6. aydan itibaren üreme içgüdülerini takip eder. Köpeğin gelişim göstermesiyle birlikte vücudundaki üreme hormonu salgılanması artar. Bu nedenle köpek sahipleri 6 aylık olan yavru köpekleri için kızgınlık dönemlerine karşı hazırlıklı olması gerekir. Köpeğin ırkına ve bakım koşullarına bağlı olarak kızgınlık dönemi birkaç ay ileri sarkabilir.

Kızgınlığa Gelen Erkek Köpeklerin Bakımı

Kızgınlığa gelen erkek köpekle ilgilenmek açıkçası normal dönemlerden pek farklı değildir. Ancak ilk defa köpek sahibi olan kişilerin kızgınlık döneminde evcil hayvanlarına karşı daha sabırlı ve şefkatli yaklaşması gerekir. Köpeklerin üreme içgüdüsünün tavan yaptığı bu dönemde sürekli evde ve yalnız kalmaları onları depresif yapabilir. Erkek köpeklerde kızgınlık dönemi küçük ırklarda 12-18 aylık dönemde çiftleşmeyle sonuçlanmalıdır. Kızgınlık döneminde asabileşen evcil köpeklerin bakımında dikkat edilmesi gereken hususlar şunlardır:

  • Yavruluktan ergenliğe geçen köpeklerin kızgınlık dönemine girmesi normal bir süreçtir.
  • Köpekler çiftleşmek için mevsime bağlı kalmazlar.
  • Evde kaldıkları süre boyunca asabi davranışlar sergileyen kızgınlığa gelen köpeğe şefkatli yaklaşım benimsenmelidir.
  • Köpeklerin kontrollü bir şekilde çiftleşmesi sağlıklı şekilde üremeleri için çok önemlidir.
  • Köpekler kızgınlığa gelse bile fiziksel veya mental olgunluğa erişmeden çiftleştirilmemelidir.
  • Küçük ırklar 12-18 aylık, orta ırklar 15-18 aylık ve büyük ırklar 18-24 aylık oldukları dönemde sağlıklı ve güvenli bir şekilde çiftleşebilirler.
  • Köpeklerin planlı bir şekilde çiftleştirilmesinde kapsamlı bir sağlık muayenesinden geçmeleri tavsiye edilir.

Erkek Köpeklerde Kızgınlık Ne Kadar Sürer?

Erkek köpeklerde kızgınlık süresi köpek sahiplerinin en çok merak ettiği konular arasında yer alır. Genellikle dişi köpeklerde olduğu gibi erkek köpekler de kızgınlık dönemine 6. aylık olduklarında girerler. Köpeklerde çiftleşme arzusunun yoğun bir şekilde arttığı bu dönem 6-8 aylık periyotlarla gerçekleşir. Erkek köpeklerin kızgınlığa gelmesi ve karşı cinse aşırı bir ilgi göstermesiyle devam eden bu süreç yaklaşık 18 gün sürer. Fakat dişi köpeklerde çiftleşme isteği ortalama 10 günde biter. Dolayısıyla kızgınlık dönemindeki köpeklerin bakımında erkek köpek sahiplerinin biraz daha zorluklarla karşılaşması mümkündür.

Erkek Köpeklerde İlk Çiftleşmede Bilinmesi Gerekenler

Erkek köpeklerin ilk kez çiftleşmesi sürecinde planlı ve kontrollü aşamalar gerçekleştirilmelidir. Erkek köpekler kızgınlık döneminde dikkat edilmediği zaman sokağa çıktıklarında evden çok uzak yerlere kadar gidebilirler. Bu dönemde kızgınlığa gelen erkek köpekleri kışkırtan ayrıntılardan biri kızgınlık döneminde koku salgılayan dişi köpeklerdir. Dişi köpeklerin peşinden kontrolsüzce gitmek yerine erkek köpeğin planlı bir şekilde çiftleştirilmesi tavsiye edilir.

Erkek köpeklerin ilk çiftleşme yaşı, genellikle ırka bağlı olarak değişiklik gösterir. Uzmanlara göre ilk kez çiftleşecek erkek köpeklerin 15 ila 19 aylık olması önemlidir. Planlı çiftleşme süreci için en ideal yaş aralığı bu şekilde belirlenmiştir. Erkek köpeklerin çiftleşme dönemlerinde başka köpeklere yaklaşımında sağlık koşulları son derece önem arz eder. Çünkü köpekler arasında cinsel temasta hastalık aktarımı yaşanabilir. Bit ve parazit gibi kontroller dişi ve erkek köpekler için tam olarak yapılmalıdır.

Çiftleşme Öncesi ve Sonrası Bilinmesi Gerekenler

Köpeklerde çiftleşme öncesi ve sonrası tamamen planlı bazı aşamalara uyarak gerçekleştirilmelidir. Bu yüzden erkek köpeklerin çiftleşmeden önce dişi köpekle birkaç kez buluşturulup tanıştırılması tavsiye edilir. Çiftleşecek dişi köpeğin ovulasyon döneminde olması yavrular için ciddi bir engel oluşturur. Bu dönemde erkek köpek dişiyi ilişkiye zorlarsa aralarında kavga çıkabilir. Erkeğin dişi üzerinde baskı kurmaya çalışması engellenmeli ve çiftleşmenin uygun koşullarda gerçekleştirilmesi sağlanmalıdır. Çiftleşme sonrasında ise 1 hafta 10 günlük süreçte erkek dişisini aramaya devam ettiği için huzursuz davranışlarda bulunabilir. Erkek köpeklerde kızgınlık dönemi ve çiftleşme süreci hakkında detaylı bilgileri uzman veteriner hekimden alabilirsiniz.

Ayrıca Bakınız: Yavru Köpeklerin Annesinden Ayrılma Zamanı

Exit mobile version