Bernese Dağ Köpeği Irkı Özellikleri, Karakteri, Bakımı ve Beslenmesi

Bernese dağ köpeği ırkı dost canlısı, sevimli, yapısı pırıl pırıl tüyleri ile dikkat çeker. Çok eski bir köpek ırkı olarak ilk kez İsviçre’de ortaya çıkmıştır. Adlarındaki Bern ifadesi İsviçre’nin Bern bölgesinden almaktadır. Çoban köpeği ve çiftlik eşlikçisi olarak anılan özel köpek İsviçre’de hala sürüleri koruma, sürü gütme gibi görevleriyle kullanılır. 19. yüzyılda yetiştiriciliği yapılmaya başlanan Bernese dağ köpeği çeşitli çalışmalar sonucunda gelişimi artırılarak melezlenmesi önlenmiştir. Özellikleri bozulmadan ırkı korunan Bernese dağ köpeği günümüzde hayvan severler tarafından popüler şekilde tercih edilmektedir.

Bernese Dağ Köpeğinin Özellikleri Nelerdir?

  • Ana vatanları İsviçre’nin Bern şehri olup adlarını bu şehirden almıştır.
  • Roma Mastiffleri’nin atası olduğu bilinmektedir.
  • Çok katmanlı tüyleri kahverengi, beyaz, siyah renkleri ile dikkat çeken çok güçlü gövdeye sahip özel bir ırktır.
  • Kıvrak zekâları sahibinin verdiği komutları kolayca öğrenip uygulamasını sağlar.
  • Egzersiz ihtiyaçları yüksek olan köpekler özellikle akşam saatlerinde dinlenmeyi sever.
  • Bekçi ve çoban köpeği özelliği göstererek sürü, yuvalara iyi bekçilik yaparlar.
  • Özgür doğaları, egzersiz ihtiyaçları ve ideal boyutları apartman dairelerinde yaşamak için pek ideal değildir.

Bernese Dağ Köpeği Irkı Karakteri Nasıldır?

Özellikle Bernese dağ köpeğinin karakteri sakin, dost canlısı, uyumlu, bağımsızlıklarına düşkün özellikleri ile ön plana çıkar. Yalnız kalmaktan pek hoşlanmayan köpek cinsi,   ailesine, yuvasına karşı oldukça bağlıdır. Yabancılara karşı ilk etapta temkinli yaklaşsalar da zamanla uyum sağlayabilirler. Diğer köpek ırkları ile anlaşması zordur. Çok miktarda tüy döktükleri için bakımının düzenli olarak yapılması gerekir. Ortalama yaşam süreleri 10 yıl olan,  çok fazla havladıkları bilinen Bernese dişi  dağ köpeklerinin   bir doğumda 8 – 14 yavru dünyaya getirdiği bilinmektedir.

Bernese Dağ Köpeği’nin Bakımı Nasıl Olmalıdır?

Bernese dağ köpeğinin bakımı için köpek eğitim ürünlerini kullanabilirsiniz. Bu sayede onun oyun ihtiyacını gidererek keskin, kıvrak zekâsını geliştirmesine yardım edebilirsiniz. Becerikli olduğu kadar itaatkâr yapısıyla da ön plana çıkan Bernese dağ köpekleri iri boyutlu yapısı,  çok havlaması nedeniyle apartman yaşamına pek uyum sağlayamaz. Bu nedenle köpeğinizin bakımını geniş alanlarda yapmanız gerekir.  İdeal yaşam alanları geniş bahçeli ev ve çiftlikler olup gün boyu kendisine verdiğiniz görevleri kolay ve hızlı şekilde yapmaktadır. Geceleri sıcak yuvasında sahiplerinin yanında uyumak isteyen dağ köpeklerinin tüylerini tarayarak tüy dökülme problemlerinin önüne geçebilirsiniz.

Tüy tarama işlemi köpeğinizin tüylerinin oldukça sağlıklı, gür ve bakımlı şekilde görünmesini sağlar. Köpeğinizi düzenli olarak banyo yaptırarak ağız ve diş sağlığını korumak için dişlerini fırçalayarak bakımını sağlıklı, hijyenik, sorunsuz, güvenli şekilde gerçekleştirebilirsiniz. Çok iyi huylu, uysal ve zeki köpekler oldukları için bakımı oldukça kolay ve pratiktir.  Çok fazla tüy dökme potansiyeli gösteren Bernese dağ köpeklerini haftada en az 3 ya da 4 kez taramanız gerekir. Tüy bakımı yapmanız zorunludur.  Dışarıda yaşadıkları, kolay şekilde kirlendikleri için onu temiz tutmalısınız. Soğuk hava şartlarına karşı dayanıklılık gösteren özel dağ köpeği yılda iki kez yıkanmalıdır.

Bernese Dağ Köpeği Nasıl Beslenir?

Bernese dağ köpeğinin beslenmesi için doyurucu, besleyici, doğru, protein ve vitamin değerleri yüksek olan mamaları tercih edebilirsiniz. İlk iki hafta boyunca yavru köpeğinize yetiştiricilerin sunduğu yemeğin porsiyon boyutlarını değiştirmeden, herhangi bir şey eklemeden vermeniz tavsiye edilir. Kemireceği tüm eşyaları kaldırmanız gerekir. Yavru Bernese dağ köpeklerinin büyüyen dişleri kaşıntılı yapıdadır. Bu yüzden nesnelere zarar vermesini önlemek için beslenme sürecinde eşyaları kaldırmanız önerilir. Bir buçuk aydan 4-5 aya kadar sabahları suya batırılan kuru yiyecekleri vermeniz tavsiye edilir. Öğle yemeğinde suda pirinç ve karabuğday lapası, kabak, havuç, az yağlı çiğ deniz balığı ve eti içeren mama verilmelidir. Kalsiyum değeri yüksek peyni, rendelenmiş sebze et parçası, tavukgöğsü, çiğ sakatat verilmesi önerilir. 5 ay ve üstü Bernese dağ köpekleri için günde 3 öğüne geçmeniz idealdir.

Köpek 1 yaşına gelene kadar beslenmesine süzme peynirle devam etmelisiniz. Köpeklerinize masanızdan yağlı, kızarmış, baharatlı yiyecekleri vermemeye özen göstermelisiniz. Köpeğinizin kemik, kas gelişimini hızlandıran vücut bütünlüğünü koruyan geliştirici, besleyici protein, mineral ve vitamin değerleri yüksek mamaları tercih edebilirsiniz. Köpeğinizin su ihtiyacını karşılamak için düzenli ve periyodik olarak temiz ve sağlıklı su vermeye özen göstermelisiniz. Beslenme sürecinde mısır gevreği, et, balık ürünlerinin yanı sıra mama ve kuru gıda takviyesi de onun sağlıklı gelişimi için oldukça önem taşır. Kuru beslenmeye ne zaman geçileceği, sağlıklı beslenme süreci ve diyet programı için uzman bir veterinere danışabilir; köpeğinizi onun gözetiminde sağlıklı, doğru, bilinçli bir şekilde besleyebilirsiniz.

Bernese Dağ Köpeği Irkı Hangi Köpeklerden Oluşmuştur?

Bernese dağ köpeğinin ırkı çok eskilere dayanmakta olup kökleri İsviçre’de doğmuştur. Ataları Roma mastifleri olduğu düşünülen özel ırk, Sennendhund köpek sınıfındandır. Çoban ve çiftlik köpeği olarak bilinen İsviçre’den bugüne halen sürüleri koruyarak gütme görevi üstlenen Bernese dağ köpeği 19. yüzyılda yetiştirilmeye başlanmıştır. Günümüzde hayvan severler tarafından oldukça yoğun ilgi gören köpekler, büyük ırk köpeklerin en favori gösterilen cinsidir. Güçlü, çevik gövdeleri, kıvrak zekaları ve sevecen tavırları ile dikkat çeken Bernese dağ köpekleri özellikle bahçe ve dış alanlar için idealdir.

Bernese Dağ Köpeği Eğitimi Nasıl Verilir?

Genellikle Bernese dağ köpeğinin eğitimi sabırlı, özverili, şekilde verilmelidir. İtaat eğitimleri konusunda oldukça başarı gösteren özel ırk, kıvrak zekası sayesinde verdiğiniz tüm eğitimleri kısa sürede rahatlıkla alır. Eğitimi başarılı ve verimli şekilde sonlandıran özel dağ köpekleri verdiğiniz tüm komutları pratik, hızlı şekilde gerçekleştirir. Eğitim sürecinde sabırlı davranarak köpeğiniz saldırgan yapıya sahipse daha nazik, çevresi ile uyumlu hale getirebilirsiniz. Ev içinde olmaktansa dışarıda olmaktan haz alan Bernese dağ köpeklerini özellikle bahçe ve dış alanlarda eğitmelisiniz. Bakımı, beslenmesi ve eğitim süreci çeşitli maddi ve manevi sorumluluklar yükleyecektir. Köpeğinizi sık sık veterinere götürerek kontrollerini düzenli ve eksiksiz şekilde yaptırarak gelişimini hızlandırabilirsiniz. Köpeğinizi erken eğitime tabi tutmanız önerilir. Özellikle yavru oldukları dönemde eğitim vermeniz pek çok olumlu, ılımlı, uysal davranışlar kazanmasında etkili olacaktır.

Safkan Bernese Dağ Köpeği Nasıl Anlaşılır?

Bernese köpeğinin safkan olup olmadığı DNA testi sonucu ortaya çıkar. Aşıları tam olan dağ köpekleri safkan özelliğe sahiptir. Aşıları tam, DNA testi kökleri ile uyumlu olan enerji düzeyi, koruma özelliği, çocuklarla anlaşma, başka köpeklerle geçinme, oyunculuk, egzersiz ihtiyacı yüksek, eğitilebilirlik seviyesi yüksek olan safkan Bernese dağ köpeklerini tercih etmelisiniz. Geniş omuzları,  göğüs yapısı, kare vücudu ve heybetli duruşu ile ön plana çıkan Bernese dağ köpekleri en fazla 12 yıla kadar yaşar. İsviçre alplerinden gelen Sennenhund tipi köpek türlerinden olan dağ köpeklerine gerekli bakım, besleme ve eğitim şartları sağlandığında çevresiyle uyumluluk gösteren sosyal, başarılı, uysal ve oldukça dinamik özellik kazandıkları görülmüştür.

Bernese Dağ Köpeği Ne Kadar Yaşar?

Bernese dağ köpeği ırkı ömrü 6-8 yıldır. Köpeğinizi doğru, sağlıklı, kaliteli beslenme, eğitim, bakım sürecinden geçirerek ömrünü uzatabilir;  vücut bütünlüğünü koruyabilirsiniz. Kalça, dirsek displazisi, şişkinlik, kanser gibi pek çok yaygın görülen hastalıklardan korunmak için köpeğinizi düzenli olarak uzman bir hekim kontrolünde muayene ettirmeniz gerekir. Onun verdiği ilaç, egzersiz, beslenme ve bakım programını eksiksiz doğru şekilde uygulayarak köpeğinizin sağlıklı gelişimine katkıda bulunabilirsiniz.

Ayrıca Bakınız: Basenji Köpek Irkı Özellikleri, Karakteri, Bakımı ve Beslenmesi

Exit mobile version