Yavru Köpeklerde İshal Ne Kadar Sürer

Yavru köpeklerde ishal görülmesi, köpek sahipleri için endişeli bir süreci beraberinde getirir. Çünkü köpeğiniz basit bir hazımsızlık da geçiriyor olabilir, ölümcül bir virüse de sahip olur. Yavru köpeklerde ishal hakkında araştırma yapan biri, birçok ciddi rahatsızlığın ishali bir semptom olarak listelediğini görür. Bu nedenle durumun ciddi olup olmadığını belirlemek bir hayli zor olacaktır.

Yavru köpeklerde ishal sıklıkla karşılaşın bir rahatsızlıktır. İshalin süresi, sıklığı ve yoğunluğu her köpekte farklılık göstermektedir. İshali tamamen önlemeyi başaramasanız bile bu durum hakkında yeterince bilgiye sahip olmanız sürecin daha kolay atlatılmasını sağlayacaktır. Köpeğinizdeki ishal ikramlarla ve yiyeceklerle basitçe tetiklense de ciddi birçok rahatsızlığın ilk belirtisi olarak karşınıza çıkar.

Yavru Köpeklerde İshal Nedenleri

  • Köpeğiniz stres altında olur. Yeni bir ev ve insanlar köpeğiniz için heyecan verici ve önemli bir değişikliktir. Bu nedenle stres yaşar ve sindirim sistemleri tepki göstererek ishal olmalarına neden olur. Yavru köpeğinizin stresini azaltmak için yeni evine alışmasını sağlamalısınız. Fazla ilgiden rahatsız olmaları mümkün olduğu için misafir sayısını azaltmalı ve bunalmasını önlemelisiniz. Onlara sessiz ve sakin bir alan oluşturarak dinlenmelerini sağlamalısınız.
  • Köpeğinizin yeni beslenme düzeni ishal olmasına neden olur. Köpeğiniz sütten yeni kesildiğinde yeni bir diyet değişikliği sindirim sistemini etkileyecektir. Kullandığınız mamayı değiştirmeniz sindirim sistemi rahatsızlıklarına neden olur. Mama değişim sürecini uzatmalı ve vücudunun alışmasına izin vermelisiniz.
  • Yavru köpekler etrafı keşfetmeye bayılırlar. Merak ettikleri her şeyi ağızlarına atabilirler. Dikkatle takip edilmeyen köpekler ev bitkileri, çöp, toz ve hatta böcek yiyebilirler. Bu durum mide rahatsızlıklarına neden olduğu gibi bağırsak tıkanmalarına da yol açar.
  • Yavru köpeğiniz parazite maruz kalmış olur. Dikkatsiz beslenme sonucu ve anneden geçen parazitler köpeğinizin ishal olmasına neden olur.
  • Yavru köpeğiniz içgüdülerine yenik düşerek böcek yer. Böcekler çeşitli enfeksiyonlar taşır ve köpeğinize bulaşıcı hastalıklar geçirir. İshal ile birlikte köpeğiniz karın ağrısı, huzursuzluk, halsizlik ve ateş belirtileri gösterir.
  • Köpeğinizin tükettiği sudaki değişiklikler çeşitli mide sorunlarına neden olur. Köpeğinizin her zaman taze ve temiz su içmesini sağlamalısınız.

Yavru Köpeklerde İshal Tedavisi

Köpeklerde ishal tedavisinde ilk birkaç gün yumuşak beslenmeleri önerilir. Haşlanmış beyaz pirinç öğünleri köpeğiniz için ideal olur. Süreç olumlu ilerlerse bir diğer öğününe haşlanmış tavuk ekleyin. Bu diyet sayesinde midesi yerleşir ve dışkıları birkaç gün içinde normal kıvama döner. Fakat yavru köpeğinizin durumu daha kötüye gidiyorsa, en kısa sürede veteriner hekiminizi ziyaret etmelisiniz.

Veteriner hekiminiz ishali önlemeye yardımcı ilaçlar önerir. Veteriner hekim tavsiyesi olmayan hiçbir ilacı bilinçsizce kullanmamalısınız. Düzenli ishal yaşayan yavru kediler için özel üretilen diyet mamaları tercih edebilirsiniz. Duyarlı sindirim ve sindirim sistemini destekleyici yavru kedi mamaları özel besin kombinasyonları içermektedir. Mamaların içerisinde genellikle dışkı kalitesini destekleyen bentonit ve yumurta akı gibi bileşenler bulunur. Bu sayede sindirim süreçleri kolaylaşır.

Yavru Köpeklerde İshali Önlemek

Köpeğinizin ishal olmasını önlemek için stres faktörlerini azaltmalı ve yeni mamaya geçişi yavaş yavaş sağlamalısınız. Yavru köpeğinizin her zaman kontrol altında olduğundan emin olmalısınız. Gözünüzü yavru köpeğinizden ayırmayarak tehlikeli maddeler tüketmesini ve genel sağlık problemleri yaşamasını engellemelisiniz.

Yavru köpeklerde ishalin birçok nedeni bulunur. Bu nedenle köpeğinizin ishal olduğunu fark ettiğinizde vakit kaybetmeden veteriner hekiminize götürmelisiniz. Proaktif bir sağlık planı için veteriner hekiminiz ile yardımlaşmalısınız. Yavru köpeğinizi eve getirdiğinizde birkaç gün içerisinde kapsamlı bir muayene için veteriner hekime başvurmalısınız. Böylece veteriner hekim köpeğinizi muayene ederek bir paraziter hastalığı olup olmadığını kontrol edebilir ve sağlık bakımı için önerilerde bulunur.

Exit mobile version