Yavru köpeklerde kabızlık vücudun su ihtiyacının giderilmesi ile geçer. Özellikle Yavru köpeklerde kabızlık sık rastlanan ve köpeğin hem sağlık hem de psikolojik durumunu kötü etkileyen bir rahatsızlıktır.
Yavru köpeklerde kuru mama yeme ve vücudun susuz kalması gibi sorunlardan dolayı kabızlık oluşur. Kabızlığı geçirmek için öncelikle buna neden olan risk faktörleri tespit edilmelidir. Sebebi anlaşıldıktan sonra tedaviye başlanır.
Yapılan tedavi vücuttaki eksikliği giderme veya fazlalığı ortadan kaldırma gibi tekniklerle gideriliyor. Bazen yavru köpeğin uzun süre hareketsiz kalmasından kaynaklı olarak da kabızlık görülür.
Bu durumlarda köpek uzun yürüyüşlere çıkarılarak sindirim sisteminin hareket etmesi sağlanır. Bu şekilde köpeğin kabızlıktan kurtulmasına yardım edilir.
Köpeklerde Kabızlık Nedir?
Kabızlık köpeklerde oluşan kuru ve sert dışkıların az veya zor bir şekilde boşaltılmasına denir. Yavru köpeklerde sıklıkla karşılaşılan bir rahatsızlıktır. Sık karşılaşılan bir durum olsa da tedavisi kısa ve zorlayıcı değildir.
Kalın bağırsağın su emilimi işlevinin tam olarak yerine getirilememesinden kaynaklanır. Bu durumda dışkı kuru bir hal alır ve geçiş yavaşlar. Bu durum köpekte kabızlık olmasına neden olur.
Yavru Köpeklerde Kabızlık Oluşma Nedenleri
Kabızlık oluşumu kalın bağırsağın işlevinde aksama olmasından kaynaklanır. Beslenmeden kaynaklı sorunlar da kabızlık oluşturur. Beslenmeye bağlı nedenler:
- Düzensiz ve hep aynı tür yemek yenmesi
- Yeteri kadar lif içermeyen besin tüketimi
- Kuru gıdalar
- Tek yönlü yemek yenmesi
- Yeteri kadar sıvı alımının olmaması
- Yem niteliği taşımayan maddeler
- Kemik, saç ve oyuncak gibi yabancı cisimlerin tüketimi sonucunda da kabızlık oluşur.
Çevresel Nedenler:
- Egzersiz ve hareket eksikliği
- Aşırı kilolu olma durumu
- Uzun süre yatar pozisyonda kalmak
- Yatar pozisyonda uzun tedaviler almak
- Yeni bir ortama girildiğinde adaptasyon kaynaklı kabızlık da sık görülür.
Kabızlığa Neden olan En Yaygın Sorunlar:
- Kalın bağırsak hastalıkları
- Kabızlık yapan ilaç kullanımı
- Korku ve endişe anlarına bağırsak hareketlerinin bozulması
- Yetersiz hareket ve yetersiz egzersiz
- Yabancı cisim yutmaya bağlı bağırsak tıkanması
- Hormon kaynaklı hastalıklar
- Genişlemiş kolon (megakolon)
- Nörolojik rahatsızlıklar
- Osteoartritin neden olduğu rahatsızlıklar
- Pelvis yaralanmaları
- Anal kese hastalıkları
- Kalın bağırsakta oluşan tümör ve kitleler kabızlığın en büyük nedenleridir.
Yavru Köpeklerde Kabızlık Belirtileri
Kabızlık belirtileri yavru köpeklerde huzursuzlukla kendini gösterir. Köpek 24 saatten daha uzun bir süre dışkılamada sorun yaşıyorsa kabızlık belirtisi var demektir. Genel belirtiler:
- Dışkıya az çıkma veya hiç çıkmama
- Köpeğin sert ve kuru dışkı dışkılaması
- Dışkıda taze kan görülmesi
- Kusma ve iştah eksikliği
- Huzursuzluk, halsizlik ve bitkinlik
- Ikınma esnasında ağrı olması
- Karın bölgesinde şişme oluşması yavru köpeğin kabız olduğunu gösterir. Yavru köpeklerde kabızlık belirtileri saptandığında veteriner hekim desteği alınmalıdır.
Yavru Köpeklere Kabızlık Tanısı Koyma
Kabızlık tanısı fiziksel palpe ile teşhis edilir. Veteriner hekim köpeğin karnına dokunarak kabızlık yaşayıp yaşamadığını anlar. Kalın bağırsak tömürü, kitle oluşmaları ve yabancı cisimleri kavramak için rektal muayene yapar.
Daha zor ve ağır vakalarda karın içi radyografileri de çekilir. Biriken aşırı dışkı radyografide görülür. Zor olan bu durum radyografide görülmezse veteriner ileri görüntüleme teknikleri de kullanır.
Yavru Köpeklerde Kabızlık Tedavisi
Yavru köpeklerde kabızlık tedavisi hastalığın seyrine göre değişir. Henüz yeterince ilerlemeyen bir kabızlık söz konusu olduğunda evde tedavi yapılır. 24 saat süre boyunca dışkı yapılmadıysa veterinere gidilmeli.
Evde köpeğe yapılacak müdahaleler:
- Köpeğin su ihtiyacı giderilmelidir. Köpek su içme eğiliminde değil ise birkaç yere su kabı konulmalıdır. Ancak suyun ve kapların temiz olmasına dikkat edilmelidir.
- Alerjik sorunları olmayan köpeğe yaşa mama verilerek bağırsaklarının hareketlenmesi sağlanabilir. Bu mamaya tavuk veya et suyu da ilave edilebilir.
- Köpekler uzun doğa yürüyüşlerine çıkılmalıdır.
- Köpeğin rektum bölgesinde uzun tüyler ve kurumuş dışkılar olmadığından emin olunmalıdır. Bu gibi durumlarda köpek yıkanmalı ve taranmalıdır. Makas ile tüylerin kesilmemesi gerekir. Yaralanma riskine karşı köpek veterinere götürülmelidir.
Veterinerde yapılacak müdahaleler:
- Köpeğin sıvı ihtiyacının giderilmesi için vücut sıvısı kontrol edilmelidir. Eksikliği tespit edilirse intravenöz serumlar ile eksikliği giderilmelidir.
- Hafif seyreden vakalarda belirlenen bir beslenme programı ile kabızlık tedavi edilebilir.
- Şiddetli vakalarda ise laksatif ilaçlar ve lavman müdahalesi yapılır.
- Laksatif ilaçların köpeğe zarar vermemesi için uzun süre kullanılmaması gerekir. Veteriner hekim kontrolünde kullanılmalıdır.
Kabızlık Tedavi Edilmediğinde Ne Riskler Taşır?
Köpeğin kabızlığı tedavi edilmezse kolon hastalığı görülür. Kalın bağırsaktaki atık maddeler bağırsakta ilerleyemeyecek duruma gelir. Bu atık maddeler sert ve kurudur. Kalın bağırsak ağır bir şekilde büyür ve köpeğin karnı şişer. Bitkinlik, halsizlik ve iştah eksikliği yaşanır.
Dışkılama esnasında köpek zorlanır ve bu durum kusmasına bile neden olur. İlerleme ile beraber önemli rahatsızlıklar gelişir. Bu rahatsızlıklar ameliyata bile neden olur. Bunun yanında manuel dışkı çıkarma işlemi de kullanılıyor.
Yavru Köpeklerde Kabızlığın Oluşturduğu Risk Faktörleri
Yavru köpeklerde kabızlık risk oluşturur. Bunlar:
- Böbrek yetmezliği
- Bazı köpek türlerinde prostat (özellikle yaşlı erkek köpeklerde)
- Yabancı madde yutma alışkanlığı
- Tüyleri uzun olan ırklarda tüylerini yalama ile beraber kabızlık oluşumu görülür. Yavru köpeklerde kabızlık oluşmaması için kabızlığa neden olan faktörler ortadan kaldırılmalıdır.
Ayrıca Bakınız: Köpeklerde İstenmeyen Gebelik Nasıl Sonlandırılır?