<strong>Yavru Köpeğin Sütten Kesilme Zamanı Ne Zamandır?</strong>

Yavru Köpeğin Sütten Kesilme Zamanı Ne Zamandır?

Yavru köpeğin sütten kesilme zamanı yavru köpek için oldukça zor bir süreçtir. Yeni doğan yavru köpek anne sütüne ihtiyaç duyar. Yavru köpekler yeni doğduklarında anne sütü içmesi gerekir. Eğer yavru köpeğin annesi yoksa anne sütünü tamamlayıcı unsurlar sağlanır. Yavru köpek ilk 3 ay annesi tüketir.

Yavrular ilk 3 aydan sonra anne sütüne devam eder. Yavru köpekler annesini ilk 5 ay kadar emmeye devam eder. 5 aydan sonra anne köpek yavru köpeği emme durumundan uzaklaştırmaya başlar. Tam olarak yavru köpeğin sütten kesilme süreci 7. ayında başlar.

Yavru Köpekler Mama Yemeye Ne Zaman Başlar?

Köpeklerin mama yeme zamanı anne sütünden kesilmeye yakın bir zaman dilimiyle tam kesildiği zaman verilmeye başlanır. Yavru köpekler 7. ayında anne sütünden tamamen kopmaya başlar. Yavru köpekler için anne sütünden kopma zamanında kurumalar ıslatılarak köpeğe verilmeye başlanır. Kuru mamaların ıslatılarak köpeğe verilme süreci, yavru köpeğin mamaya geçiş sürecini hızlandırır. 7. ayından sonra yavru köpekler artık mama ile beslenir.

Yavru Köpeğe Süt Vermek Sakıncalı mıdır?

Köpeğe süt vermenin sakıncası, yarın köpeğin annesi olması durumunda verilmesi doğru değildir. Yavru köpeğin annesi yok ise süt takviyesi için anne sütünü karşılayıcı sütler verilmesi doğrudur.

Anne köpeğin süt vermemesi durumunda anne köpekten alınan sütün saklanarak yeni doğan köpeği içerisine su ilave edilerek sütun verilmesi gerekir. Eğer köpek 3 4 aylık ise tanınmış anne sütlerini yanı sıra mama takviyesi de gerçekleşmesi lazımdır.

Annesi olmayan ya da annesinin emzirme dediği yeni doğmuş yavru köpeklere inek sütü verilmesi doğru değildir. Bunun nedeni ise inek sütünün mineraller bakımından oldukça zengin olması ve yavru köpek için sindirimin zorlaşmasına sağladığından dolayı verilmesi sağlıklı değildir. Ayrıca laktoz içeren sütler yavru köpekler için sağlıklı değildir.

Sütten Kesilmemiş Yavru Köpek Ne Yer?

Sütten kesilmemiş yavru köpek annesini karşılayacak veteriner hekimin verdiği ya da tavsiye ettiği süt tozlarının suya karıştırılmasıyla beslenmesi doğrudur. Annesi emzirmeye ve sütten kesilmemiş köpek biberon yardımıyla beslenilmesi işinizi kolaylaştırır. Yavru köpeğin sütten kesilme durumu olmadı ise katı gıdaları geçmesi sindirim sistemini bozar. Böyle bir durumda veteriner hekiminize giderek tavsiye almanız gerekir. Süt tozuyla yapılmış sütü, sütten kesilmemiş yavru köpeğe 3 saatte bir vermeniz sağlıklı olur.

 Yavru Köpeğin Süt ve Mama Dışında Yiyebileceği Besinler Nelerdir?

Yavru köpeğin sütü ve mama dışında yiyebileceği besinler tüketilmesi için yavru köpeğin ek gıdaya tamamen geçmiş olması gerekir. Ek gıdaya geçiş süreci ise 10 ile 12. ay arasında olmalıdır. Köpeğin mama dışında yiyebileceği besinler şunlardır:

  • Pişmiş kılçıksız balık tüketimi köpeğiniz için bol proteinli bir besin kaynağıdır. Köpekler, balık yemeği oldukça severler. Kılçıklarını almanız gerekir almazsanız kılçıklar köpeğinizin damağını zedeler. Balıkları kesinlikle pişirmeniz gerekir pişmeyen balıklar köpekte parazite neden olur. Pişmiş kılçıksız balık tüketimini haftada 2 kere gerçekleştirmenize sakınca yoktur.
  • Köpeklere yumurta verilmesinde sakınca yoktur. Haşlanmış yumurtayı köpeğinizin besinlerini takviye olarak verilmesi uygundur. Yumurta içerisinde bulundurduğu A vitamini ve B12 vitaminleri sayesinde sindirilmesi basit bir besindir. Köpeğinize yumurta verirken dikkat edilmesi gereken konularda vardır. Bu konular yumurtanın bazı köpeklerde alerji yapmasıdır. Alerji gibi bir durumu köpeğinizle görüyorsanız veterinerinize danışmanız gerekir.
  • Pişmiş patates, köpeklerin sevdiği besinlerden biridir. Pişmiş patates verilirken içerisine tereyağı, tuz gibi ürünler katlamamalı olduğu gibi verilmesi köpeğiniz açısından daha sağlıklıdır.
  • Yoğurt köpekler için protein kaynağıdır. Çok sık verilmemekle birlikte haftada 2-3 kere resimlerine 2 yemek kaşığı kadar eklenmesi sakıncalı değildir.
  • Kemiksiz pişmiş tavuk, köpeklerin sevdiği besinler arasındadır. Tavuğun pişmesi oldukça önemlidir. Pişmeyen çiğ et ürünleri köpeğinizin içerisinde parazit nedenleri oluşturur. Köpeğinizin parazite ve diğer başka hastalıklara yakalanmaması için et çeşitlerini pişirmeniz oldukça önemlidir. Tavuk da köpeğiniz için hem protein hem kalsiyum kaynağıdır. Besinlerin de tüketilmesi uygundur.

Yavru Köpekler Kaç Öğün Beslenmelidir?

Genellikle Yavru köpeklerim öğün miktarı köpeğin gelişimde olduğu sürece göre değişkenlik gösterir. Anne sütünü içmeyi tamamlayan yavru köpekler artık ek gıdayla beslenmeye başlar. 7. aydan sonra kuru mamalarını satılmasına gerek yoktur. Tamamen kurumaya başlayan köpekler artık öğünlerini süreli bir şekilde yemesi sindirim sistemleri için daha sağlıklıdır.

Yavru köpek anne sütünden kesildikten sonra katı besinlere geçmesiyle beraber öğünleri oluşturulur. Köpekler enerjilerini bir öğüne alamazlar bundan dolayı mamaları birkaç öğüne sığdırılır. Yavru köpekler 6. haftadan 3. aya kadar 4 öğün beslenmesi gerekir. 3. aydan 6. aya kadar ise yavru köpekler 3 öğün beslenmesi uygundur. 6. aydan 12. aya kadar ise köpeklerin öğün sayısı ikiye inmesi gerekir. Bir yaşını doldurmuş köpeklerde ise beslenme programı kilosuna ve boyuna göre yapılması daha uygundur.

Yavru köpeğin beslenmesinde özellikle fosfor ve cıva çok önemlidir. Bunları da besinler arasında alması gerekir. Eğer köpeğiniz mama kabında mama bırakıyorsa mamasını azaltma yoluna gitmeniz yararlı olur. Yavru köpeğinizi mamasının yanında kesinlikle temiz bir su bulunması önemlidir. Mamadan sonra köpeğini su içmek ister. Su kabının temiz ve taze olması köpeğinizi su içmeye teşvik eder.

Yavru Köpek Bir Günde Kaç Gram Mama Yer?

Yavru köpeğin bir günde yiyeceği mama gramı köpeğinizin kilosuna göre değişkenlik gösterir. Köpeğinizin kilosu kadar 100 g eklenerek mama verilmesi doğrudur. İlk başlarda köpeğinize 8 g mama vererek başlamanız önerilir bunun yanında süt takviyesi de gerekir. Köpeğiniz tamamen sütten kesildikten sonra kilosuna göre mama vermeye başlanır. Yavru köpek günde 3 öğün ile besleniyorsa 300 g mama tüketmesi olası bir durumdur.

Ayrıca Bakınız: Yavru Köpeklerin Annesinden Ayrılma Zamanı

Exit mobile version