Köpeklerin diş temizliği köpekler için özel olarak üretilen diş fırçaları ve diş macunları ile yapılır. Köpeklerin diş temizliği tüm sağlık durumlarını etkilediği için bu işlemin en doğru şekilde yapılması gerekir.
Köpek sağlığının korunmasında en önemli faktörlerden biri ağız ve diş sağlıklarının korunmasıdır. Ağız ve diş sağlığı korunmayan köpeğin vücut sistemlerinde bir süre sonra bozulmalar meydana gelir. Beslenme ve sindirimin ilk aşamasının sağlıklı ilerlemesi için diş bakımı düzenli olarak yapılmalıdır.
Köpeklerde diş sağlığını korumak sadece dişleri temiz tutmakla olmaz. Aynı zamanda köpeğin beslenmesi de düzene konmalıdır. Köpeğin ağız ve diş sağlığını koruyacak mamaların tüketilmesi bu anlamda önemlidir.
Köpeklerin Dişlerinin Bozulduğunun Belirtileri Nelerdir?
Köpeklerin diş bozulma belirtileri genellikle ağızlarından kötü koku gelmesi ile fark edilir. Ancak köpekler normalde de farklı bir ağız kokusuna sahip oldukları için bu şekilde teşhis edilmesi zor olabilir. Köpek sahipleri köpeğin ağız sağlığının bozulduğunu anlamak için sürekli olarak ağızlarını kontrol etmelidir. Ağızda bazı değişimlere bağlı olarak bu sorunlar ortaya çıkar.
- Bazı dişlerin düşmesi
- Apse oluşumuna bağlı ağızda ağrı ve şişlik
- Dişlerde çürük
- Ağız içi enfeksiyonlar
- Çenede kalıcı hasarlar
- Ani kalp hastalıkları
- Sindirim sistemine bağlı gelişen sorunlar görüldüğünde ağız ve diş sağlığının kötü etkilendiği anlaşılır. Bu belirtiler genellikle sorunun ilerlemesi halinde görülür. Bunları yaşamamak için köpeğin ağzına sıklıkla bakılmalı ve dişlerinin sağlamlığı kontrol edilmelidir.
Köpeklerin Diş Temizliğinde Kullanılacak Ürünler Nelerdir?
Köpeklerin diş temizliğinde özel temizleyici ve fırçalar kullanılır. Köpekler genel itibarıyla insanlar için üretilen temizlik malzemelerine karşı hassastır. İnsanların kullandığı deterjan ve temizlik malzemelerine karşı köpeklerde hem alerji hem de mide bulantısı gelişir.
Bu tür sorunları yaşamamak için köpeklerin ağız ve dişlerine uygun olarak üretilen malzemeler kullanılmalıdır. Özellikle köpeklerin dişleri için üretilen özel yumuşak diş fırçaları tercih edilmelidir.
Köpeklerin diş sağlığı için ağız spreyleri de kullanılabilir. Dişler temizlendikten sonra sıkılan ağız spreyi sayesinde dişler korunur. Ayrıca köpeğin ağzından gelen kötü kokular engellenmiş olur.
Köpekler için uygun ürünler alındıktan sonra yumuşak ve hassas hareketlerle temizleme işlemi yapılmalıdır. Köpeklerin diş temizliği çoğu kez köpekler için can sıkıcı olur. Bu durumu zorlaştırmamak için temizleme süreci oldukça kısa tutulmalıdır.
Köpeklerin diş temizliğinde kullanılacak bir diğer ürün ise diş temizleme mendilleridir. Diş temizleme mendilleri ile köpek dişleri daha kolay temizlenir. Fırça kadar etkili bir yöntem olmasa da özellikle yavru köpeklerin dişlerinde güvenle kullanılabilir.
Köpeklerin Ağız Sağlığında Beslenmenin Önemi Nedir?
Beslenme köpeklerin ağız ve diş sağlığında önemli bir etkendir. Köpeklerin diş sağlığını korumak için diş ev ağızlarına uygun mamalar tercih edilmelidir. Bu bakımdan köpeğin yaşı ve durumu da göz önünde bulundurularak mama tercihi yapılmalıdır.
Köpeklerin diş yapılarına en uygun mama çeşidi kuru ve kaliteli mamalardır. Kuru mamanın içerisindeki vitamin ve mineraller sayesinde köpek ihtiyaç duyduğu bütün besinleri alır. Ayrıca kuru mamalar sert oldukları için tüketilme esnasında ağızda sürtünme etkisi yaratır.
Sürtünme etkisi ile dişlerde tartar ve plak oluşumu engellenir. Kuru olduğu için çiğneme de daha uzun süreceği için diş ve diş etleri güçlenir. Her ne kadar kuru mamalar önerilse de yavru köpeklerde yaş mama kullanımı da gereklidir. Sürekli olmasa da ara ara köpeğe yaşa mama takviyesi yapılmalıdır.
Köpeklerin Diş Sağlığında Muayene Sıklığı Ne Olmalıdır?
Köpeklerin diş sağlığında muayene aksatılmadan yapılmalıdır. Köpeğin ağzından gelen koku veya diğer belirtilerin göz ardı edilme riskine karşılık düzenli muayenenin önemi büyüktür. Köpek sahipleri veterinerlerin önerdiği ölçüde muayeneye gitmelidir.
Köpeklerde düzenli muayene ile dişlerin çürümesi önlenir. Aksi halde belirtiler kendini göstermeden de ilerleyebilir. Köpeklerde aşağıdaki durumlar fark edildiğinde acil veteriner desteği alınmalıdır:
- Şiddetli ağız kokusu
- Besinleri çiğneme farklılığı
- Ağrı çekme göstergeleri
- Dişlerde eksilme
- Diş etlerinde görülen renk değişimleri
- Apse oluşumu ve diş etlerinde şişme
- Diş etlerinin dibinde tartar oluşumu
- Halsizlik ve bitkinlik
- İştahsızlık ve zayıflama gibi belirtiler köpeklerde ağız ve diş sorunlarının ortaya çıktığını gösterir. Durumu en iyi şekilde yönetmek için veteriner kontrolleri aksatılmamalıdır.
Köpeklerde Diş Temizleme Hakkında Bilinmesi Gerekenler Nelerdir?
Köpeklerin diş sağlığı için besinlerin tartara dönüşmeden temizliğinin yapılması gerekir. Temizleme haftada en az 2 kez yapılmalıdır. Bu sayede tartar ve plak oluşumu engellenir. Köpeklerde diş temizliği için köpeğin hangi temizleme ürününe daha sıcak baktığı öğrenilir.
Köpek diş fırçası ile diş temizleme mendili arasından hangisine daha yakınsa temizleme onunla yapılmalıdır. Diş temizleme süresi etkili ve hızlı olmalıdır. Uzun süren temizlemeler köpeğin bundan kaçmasına neden olur.
Köpeklerin diş temizliği bütün sağlık mekanizmaları üzerinde etkili olduğu için sabırlı, hızlı, sevecen ve düzenli bir şekilde yapılmalıdır.
Ayrıca Bakınız: Köpeklerde Deri Hastalıkları Nelerdir?