Köpeklerin ağzından gelen köpük köpekte önemli sorunlar olduğunun belirtisidir. Köpeklerde ağızdan köpük gelmesi genellikle zehirlenme belirtisidir. Köpekler yapıları itibarıyla her şeyi yeme ve yalama eğilimi gösterirler. Özellikle de kendileri için zararlı olan maddeleri yedikten sonra sorun yaşarlar.
Köpeklerin ağzından köpük gelmesi zehirlenmiş olduğunu da gösterebilir. Bu bakımdan köpekte oluşan fiziksel değişimlere dikkat edilerek köpeğin zehirlenmiş olup olmadığı anlaşılır. Köpeklerin ağzından köpük gelmesi çoğu zaman yedikleri diken veya iğne tarzında kesici bir maddenin ağızlarına batmasından kaynaklanır.
Köpekte bu tür bir köpüklenme görüldüğünde acil bir şekilde köpeğin ağzı ve dilinin altı kontrol edilmelidir. Eğer yabancı bir madde varsa bu çıkarılmalı sonrasında derhal veterinere götürülmelidir. Ancak köpekte köpük oluşumunda şişlik gibi belirtiler varsa bu zehirlediğini de gösterir.
Köpeklerin Ağzından Köpük Gelmesinin Nedenleri
Köpeklerin ağzından köpük gelmesinin nedenleri arasında hem biyolojik hem de psikolojik sorunlar olabilir. Bunlar:
- Gastrointestinal sorunlar: Zararlı toksinler köpeklerde zehirlenmeye neden olabilir. Bu toksinler kendilerini mide bulantısı, ishal ve kusma gibi belirtilerle gösterir. Bağırsak yolu hastalıklarına da yol açan bu sorunlar iştahsızlığa neden olur. Köpek zehirlendiyse kusmuk ve ishalinde kan görülür. Bu gibi sorunlar da köpeğin ağzından köpük gelmesine neden olur.
- Halsizlik: Köpek zehirlenmelerinde köpeklerin organları ve fonksiyonları zarar görür. Organ fonksiyonlarındaki bu değişiklik köpeklerin metabolizmasını bozar ve halsizlik yaşamalarına neden olur.
- Bilinç Kaybı: Köpeklerde oluşan zehirlenmeler bazen oldukça hızlı bir şekilde ilerler. Hızlı gelişen vakalarda toksinlerin aşırı zarar vermesinden dolayı belirti ortaya çıkmadan direkt köpeğin bilinç kaybı yaşamasına neden olur. Bu durumda köpek bekletilmeden veterinere götürülmelidir.
- Nefes Almada Zorluk: Köpek zehirlenmelerinden en çok etkilenen mekanizmalardan biri de solunum yollarıdır. Köpek her zamankinden farklı olarak yavaş ve kesik kesik nefes alıyorsa zehirlenme belirtisidir. Bu durumda diş etlerinde de mavi bir renk oluşumu görülebilir.
- Diş Etlerinde Solukluk: Köpekler zehirlendiklerinde diş etlerinde sarı ve mavi renk oluşumu başlar. Köpeğin zehirlendiği maddenin farklılığına bağlı olarak diş etlerindeki renk değişimi de farklıdır. Fare zehri gibi toksik zehirlenmelerde iç kanama oluşur ve mukusta renk değişimi görülür.
- Uzuvlarda Şişlik: Köpekler zehirlendiklerinde çeşitli uzuvlarında şişlik görülür. Genellikle bu şişlik yüzde oluşur. Zehirli bir yılan veya böcek ısırdıysa vücut şişer ve ağızda köpük oluşur. Bu durum yaşandığında hızlı bir şekilde veterinere gidilmelidir. Bu duruma dikkat edilmelidir. Özellikle keneler tarafından ısırılma da köpek felç kalma riski de yaşar.
- Nöbet Geçirme ve Kas Spazmı: Köpek zehirlenmeleri merkezi sinir sistemine zarar verici niteliktedir. Bu durumda kaslarda seğirme ve nöbet geçirme yaşanır. Köpek epilepsi hastası değilse ve nöbet geçiriyorsa bu zehirlenme belirtisidir.
- Davranış Bozuklukları: Köpek zehirlendiğinde aşırı hareket etme eğilimi gösterir. Sürekli heyecan ve hareketlilik içerisindedir. Zehirlendiği ürünün farklılığına göre aşırı yavaşlama da oluşabilir. Tehlikeli olan bu durum kolay anlaşılamayacağı için köpekte davranış değişikliği fark edildiğinde veterinere gidilmelidir.
Köpeklerin Zehirlenme Belirtileri Nelerdir?
Köpeğin zehirlenme belirtileri genellikle zehirlenme türüne göre değişiklik gösterir.
- Ağızda köpük ve salya oluşumu
- Halsizlik
- Mide bulantısı
- Aşırı hareketlenme
- Aşırı yavaşlama
- Huzursuzluk
- Davranış bozuklukları gibi belirtiler ile ortaya çıkar. Köpeklerde ağızdan köpük gelmesi köpeğin hayatını tehlikeye atacağından bu belirtiler görüldüğünde acil bir şekilde tıbbi desteğe başvurulmalıdır.
Köpeklerde Ağızdan Köpük Gelmesi Tedavisi
Ağızdan köpük gelme tedavisi köpeklerde köpüklenmeyi oluşturan duruma göre değişiklik gösterir. Eğer köpek tehlikeli bir madde ile zehirlendiyse midesinin yıkanması gerekir. Mide yıkama ameliyatı yaptırmak istemeyenler için ise köpeği kusturma işlemi yapılabilir.
Köpeğin iğreneceği bir yiyecek veya ilaçlar ile köpek kusturulur ve bu şekilde midesi temizlenmiş olur. Diğer bir yöntem ise panzehir uygulamasıdır. Köpeği zehirleyen maddeye göre panzehir verilerek vücudunun temizlenmesi sağlanır.
Köpek zehirli bir maddeye kendini buladıysa yıkanması gerekir. Ancak köpeği yıkamak için kullanılacak malzeme ve yıkanmanın sıklığını veteriner hekim belirlemelidir. Köpek yabancı bir madde yuttuğunda ise ameliyatla maddenin çıkarılması gerekir. Yabancı madde yuttuğunu tespit etmek için de endoskopi yapılmalıdır.
Köpeğin Ağzından Köpük Gelmesi Tehlikeli Mi?
Köpeğin ağzından köpük gelmesi her zaman tehlikeli değildir. Köpeklerde ağızda köpük oluşumu çoğu zaman susuzluktan meydana gelir. Aşırı hareketli hayvanlar olan köpeklerde bu hareketliliğe bağlı olarak sıvı kaybı yaşanır.
Yaşana sıvı kaybıyla ağız çevresinde köpük oluşumu görülür. Önce salya olarak akar daha sonra köpüğe dönüşür. Köpeğin bu durumu yaşamaması için sürekli olarak su verilmeli ve susuz kalması önlenmelidir. Bu durumda yaşanan köpüklenmeler tehlikeli değildir.
Köpeğin zehirlenmesine bağlı oluşan köpüklenme durumları ise tehlikelidir. Bu durumda köpek büyük sağlık sorunları yaşayabilir, felç kalabilir ve ölümle de sonuçlanabilir.
Köpeklerde Ağızdan Köpük Gelmesini Engelleme
Ağızda oluşan köpüklenmeyi önlemek için köpeğin zararlı maddelerden uzak durması gerekir. Özellikle evdeki temizlik malzemeleriyle köpeğin teması olmamalıdır. Köpek dışarıda kontrol altında tutulmalı ve yediklerine dikkat edilmelidir.
Köpeklerde ağızdan köpük gelmesi ileride büyük sorunlar oluşturacağından erken teşhis ile anında veterinere götürülmelidir.
Ayrıca Bakınız: Köpek Tırnak Kesimi Nasıl Olmalıdır?