Köpeklere Kemik Verilir Mi?

Köpeklere kemik verilir mi? Günümüzde aslında pek çok alanda köpeklere kemik verildiğine şahit olabiliriz ancak köpeklere kemik vermek doğru bir davranış değildir. Köpeklerin kemik yemesi aslında oldukça zararlıdır çünkü bu köpeklerin ağız, diş, mide, sindirim sistemi gibi pek çok alanda rahatsızlanmasına neden olabilecek olan bir alışkanlıktır. Peki, köpeklere neden kemik verilmemelidir?

Köpeklere Neden Kemik Verilmemeli?

Köpeklere kemik verildiği zaman köpeklerde pek çok farklı rahatsızlığın görülmesi olasıdır. Bu rahatsızlıklar ağız ve diş sağlığı ile ilgili de olabilir, sindirim sistemi ve başka sistemler ile ilgili de olabilmektedir. Bu sebeple de köpeklere kemik vermek aslında onların beslenmesinden çok zarar görmesine neden olacaktır.

Köpeklerde Ağız Sağlığı Önemli

Köpeklere kemik verilir mi Köpeklerin kemik yemesi, dişlerinde kırıklar oluşmasına, ağız ve dilde yaralanmalarına görülmesine neden olabilmektedir. Ağız içinde ve dilde görülen yaralanmalar, köpeklerin yemek yiyememesine ve ayrıca ciddi sorunlar yaşayarak acı çekmesine neden olabilmektedir. Özellikle de yanak içlerinde ve dil altındaki dokuda kemik yemeye bağlı olarak yaralanmaların görülmesi olasıdır. Bu durum da köpeğe büyük acılar verebilir. Özellikle de dil altındaki dokuda meydana gelen yaralanmalar kolay kolay iyileşemeyebilir çünkü köpeğiniz bu bölge ile sıklıkla oynayarak yaranın büyümesine neden olabilmektedir.

Köpeklerin Yemek ve Nefes Borusuna Takılan Kemikler

Köpekler kemik yerken kemiklerin yemek ve nefes borusuna takılması olasıdır. Yedikleri yiyeceklerin ya da kuru mamaların yemek ya da nefes borusuna takılması büyük bir problem değildir çünkü köpekler kendini kusturarak ya da öksürerek takılan yiyeceği çıkarabilmektedir ancak kemik takıldığı zaman bunu çıkarma süreci oldukça sancılı geçebilir. Kemik bu bölgelere takıldığı zaman yemek borusunda ya da nefes borusunda yaralanmalara neden olabilmektedir. Bu durumda da köpeklerin acilen veteriner kontrolüne götürülmesi şarttır.

Köpeklerin Midesinde Oluşabilecek Hasarlar

Kemik yiyen köpeklerin midesinde kemiğin hasar oluşturması mümkündür. Yemek borusuna ya da nefes borusuna takılmayan kemikler midede yaralanmaların nedeni olabilmektedir. Hasar oluşturan kemiğin boyutu büyükse köpeğin ameliyata alınması dahi mümkündür.

Köpeklerin Bağırsak Sisteminde Meydana Gelebilen Hasarlar

Köpekler kemikler yutarken zorlanmadıysa, mideden de sorunsuz şekilde geçtiyse kemik bağırsakta dahi hasarlara neden olabilmektedir. Bağırsaklarda meydana gelebilen yaralanmalar, kesikler ya da zedelenmeler köpeklerin ciddi ağrıları çekmesine neden olabilmektedir. Bu ağrıların yanı sıra ayrıca köpeklerde kanamaların da yoğun şekilde görülmesi mümkündür. Köpeklerin kemik yemesi başta sorunsuz gibi görülse de aslında köpekler kemiği yedikten sonraki birkaç saat içinde de ciddi sorunlar yaşayabilmektedir.

Köpeklerde Peritonitis

Peritonitis durumu ölümcül olabilen bir durumdur ve köpeklerin yaşama şansı da veteriner kontrolünde dahi olsa oldukça düşüktür çünkü bu durum iç zedelenmeleri meydana getirmektedir. Tüketilen kemiğin mideden ya da bağırsaktan delik açıp içerideki sıvıların da karın boşluğu ya da karın boşluğu zarına ulaşması ile bakteriler üremeye başlar. Bu noktada da aslında köpeğin bir nevi zehirlendiği söylenebilir. Bu durumda köpeklerin yaşama şansının yüksek olması için acil şekilde veterinere götürülmesi gerekir ancak pek çok durumda bu anlık olarak anlaşılamayacağı için köpeklerin hayatını kaybetmesi de söz konusudur.

Köpeklerde Sağlıklı Beslenme

Köpeklere kemik verilir mi Köpeklerin de sert yiyecekler yedikleri zaman pek çok sağlık sorunu yaşayabileceği bahsedildiği üzere oldukça açıktır. Bu nedenle de aslında köpeklere doğrudan kemik vermek yerine evde hazırlanan mamalara kemik suyunu katmak ya da et suyu ile hazırlanmış yemekler vermek daha faydalı olacaktır. Bu sayede köpeğinizin herhangi bir sağlık sorunu yaşamdan sağlıklı şekilde kemikteki besinleri alması da mümkün olacaktır.

Köpeklerin yaşayabileceği sorunları göz ardı etmemek gerekir ve eğer köpeğiniz kemik yediyse, onu anlık olarak takip etmek gerekir. Eğer ağrı, sancı ve benzeri durumlar ya da kanama, kusma, sürekli öksürme gibi durumlar görülürse kısa zamanda veterinere götürmek önemlidir.

Exit mobile version