Köpeklerde Zehirlenme Belirtileri

Köpeklerde zehirlenme en sık rastlanan rahatsızlıklardan biridir. Bu nedenle köpek sahiplerinin köpeklerde zehirlenme konusu hakkında yeterli bilgiye sahip olmaları önemlidir. Çünkü köpek sahiplerinin alacakları önlemler sayesinde köpeğin zehirlenmesinin önüne geçilir. Aynı zamanda herhangi bir sebeple yaşanan köpek zehirlenmesinde neler yapılabileceğini öğrenerek köpeğinizin hayatını kurtarabilirsiniz. Köpekler genel anlamda obur hayvanlar oldukları için zehirlenme olasılıkları göz ardı edilemeyecek kadar yüksektir. Zehirlenme sırasında hızlı müdahale edilmemesi halinde hayatlarını kaybetme ihtimalleri de oldukça fazladır. Köpeklerde zehirlenme sebeplerinin önlenmesi sahiplerinin sorumluluğundadır. Söz konusu maddeleri içmesini, yemesini, temas etmesini ve solunmasını önlemeye çalışmak kritik önem taşır. Köpeklerin zehirlenmenin ne kadar ciddi bir rahatsızlık olduğunu bilmek ve şüpheli durumlarda vakit kaybetmeden bir veteriner hekime danışmak önemli.

Köpeklerde Zehirlenme Nedenleri

Köpeklerin zehirlenmesi tehlikeli maddeler ile temasa geçildiğinde ortaya çıkarılır. Fakat insanlar için tehlikeli olmayan birçok madde, köpekler için ölümcül olur. Köpekler onları hasta edebilecek maddelerin farkında değildir ve temas etmekten kaçınmazlar. Bu noktada köpeğinizin sağlığını korumak için bu maddeleri sizin bilmeniz ve tüketmesini önlemeniz gerekir. Köpeğinizi zehirleyebilecek bazı maddeler;

  • Soğan
  • Sarımsak
  • Çikolata
  • Üzüm
  • Peynir
  • Mantar
  • Patates Kabuğu
  • Tatlandırıcı

Besin maddesi olmayan ve köpeğinizi zehirleyebilecek maddelerin de köpeğinizden uzak tutulması önemli. Bu maddeler;

  • Fare zehri
  • Böcek ilacı
  • Ksilitol (sakız, diş macunu, nane şekeri içerisinde bulunur)
  • Etilen glikol (ahşap renklendirici, boya, yazıcı kartuşu, hidrolik fren sıvısı içinde bulunur)
  • Kimyasal temizlik maddeleri
  • Pil ve bataryalar

Köpeklerde Zehirlenme Belirtileri

Köpeklerde meydana gelen zehirlenmelerin belirtileri, köpeğin zehirlendiği maddenin türüne ve miktarına göre farklılık gösterir. Fakat genel anlamda belli başlı semptomlara rastlanmaktadır;

  • İshal: Her zaman zehirlenme belirtisi olarak değerlendirmek yanlış olur. Kusma süreklilik gösterirse köpeğinizin ciddi bir sağlık problemi olduğunu düşünebilirsiniz.
  • Halsizlik: Köpeğiniz oyun bile oynamak istemeyecek kadar halsiz ve enerjisi düşükse zehirlenme durumunu değerlendirebilirsiniz.
  • Kusma: Zehirlenme sebebiyle köpeğinizin sindirim sistemi kusma ile tepki göstermektedir.
  • Titreme: Köpeklerde en sık görülen zehirlenme semptomlarından biridir.
  • Yüksek ateş: Vücutta yolunda gitmeyen bir durum olduğunun belirtisi olan yüksek ateş, zehirlenme belirtilerinden biridir.

Belirtilerden birinin ya da birkaçının tespit edilmesi halinde ilk yardım adımlarını uygulamalısınız. Ardından vakit kaybetmeden veteriner hekime götürmelisiniz.

Köpeklerin Zehirlenmesini Önlemek

Köpeğinizi tehdit unsuru olacak içecek, yiyecek, bitki ve kimyasallardan korumanız mümkün. Böylece köpeğinizin zehirlenmesini önleyebilirsiniz. Bunun için öncelikle köpeğinizin bozuk yiyecekler tüketmesini engellemelisiniz. Evinizdeki çöp kutularına erişemeyeceği yerlere koymayı deneyebilirsiniz. Aynı zamanda köpeğiniz için kapağını açamayacakları çöp kutularını tercih edebilirsiniz. Köpeğinizle dışarı çıktığınızda hiçbir yabancı maddeyi ağzına almadığına emin olmalısınız. Köpeğinizin sokakta bulduğu herhangi bir madde iç organlarına ve sindirim sistemine ciddi hasarlar verir. Evinizdeki köpeğiniz için zehirli olabilecek bitkileri atsanız dahi sokakta ya da başka bir evde gördüğü bitkileri yemesini engelleyemeyebilirsiniz. Bu noktada en mantıklı çözüm, köpeğinize bitkilere yaklaşmamayı öğretebilirsiniz. Ona ‘’hayır’’ komutunu öğreterek bitkilere yaklaşmasını önleyebilirsiniz.

Zehirlenen Köpeğe Doğru Müdahale Etmek

Köpeğinizin zehirlendiğini anladığınızda ilk yapmanız gereken etrafa bakarak neden zehirlenmiş olduğunu anlar. Köpeğinizin neden zehirlendiğini anlayarak doğru müdahaleyi yapabilir ve veteriner hekiminizin de köpeğinizi kurtarmasına yardımcı olabilirsiniz. Etrafınızda zehirlenmesine sebep olabilecek maddeleri fark ederseniz bu maddelere göre müdahale edilmesi önemli.

Köpeğiniz asitli bir madde nedeniyle zehirlenmişse asla kusturulmaması gerekir. Asitli madde zehirlenmelerinde köpeğin kusturulması, midelerinden çıkan asitli maddelerin yemek ve soluk borularının yanmasına ya da kalıcı hasarlar oluşmasına yol açar. Fakat eğer köpek organik maddeler ya da kimyasal sebebiyle zehirlenmişse hemen kusturulması gerekir. Köpeklerde kimyasal madde zehirlenmesine işaret eden semptomlar arasında titreme ve kasılma en net olanlarıdır. Eğer köpeğinizde bu belirtiler mevcutsa kimyasal madde zehirlenmesi yaşadığını düşünebilirsiniz.

Exit mobile version