Köpeklerde Yutma Güçlüğü Sorunu Nedenleri

Köpeklerde yutma güçlüğü sorunu oluşmasında birçok nedenden söz edebiliriz. Bu duruma disfaji denir. Ağızdan, yutaktan veya farinksin ucundan nereden girerlerse girsinler, herhangi bir şeyi yutmakta zorluk çekebilirler, oradaki yiyecek köpeğin yemek borusuna girecektir. Bu nedenle köpekler yutmakta güçlük çektiklerinde bu üç hastalığa aynı anda yakalanabilirler.

Bir köpeğin yutmasının üç nedeni vardır. Oral disfaji, ağızdaki her şeyi yutma zorluğu, farinkse içerek şeyleri yutma güçlüğü ise faringeal disfaji , yiyecekleri genellikle yemek borusuna giren farinksin uzak kısmından yutmada güçlük ise krikofaringeal disfaji olarak üçe ayrılır. Disfajinin mekanizması vakadan duruma değişir. Anatomik yapıdan kaynaklanan bir hastalık olabileceği gibi sıralı bir hastalıktan veya olay koordinasyonundaki bir engelden kaynaklanıyor olabilir.

Köpeklerin çenelerinde herhangi bir felç varsa, ağızlarını yutmakta zorluk çekerler. Köpeklerin oral disfajiden muzdarip olduklarında yutma güçlüğü çekmelerinin diğer nedenlerinden dil felci, diş hastalığı, ağız kası şişmesi durumu olabilir, ağızdaki kaslar boşa gidiyor olabilir, ağzı açılamıyor olabilir.

Köpeklerde Yutma Güçlüğü (Disfaji) Belirtileri Nelerdir?

Köpeklerde yutma güçlüğü sorunları görüldüğünde başını sürekli bir tarafa eğer. Köpekler yedikten sonra genellikle başlarını geriye doğru hareket ettirir. Yiyecekler, köpeğin yanaklarının kıvrımlarına yapışma ve tükürükten yoksun olma eğilimindedir. Bu durumlar oral disfajinin belirtileridir.

Farinngeal disfaji yaşayan köpekler, sorunları olduğunu gösteren farklı belirtiler gösterir. Bu rahatsızlığa sahip köpekler kâseden yiyecek alabilir ancak yutma güçlüğü çekerler. Buna maruz kalan köpeklerde yutmaya çalışırken baş ve boynu gerin ve gerin olur, çok fazla çiğneme görülür, tükürük kaplı yiyecekler yanaklarına yapışır, burun akması görülür.

Bir köpek boğaz disfajisinden (krikofaringeal disfaji) muzdarip olduğunda, genellikle yutabilir, ancak birkaç denemeden sonra yutabilir. Bu tür disfaji olan köpekler genellikle kilo almayı ve kilo vermeyi zor bulurlar, fakat genellikle zayıf taraftadırlar.

Köpeklerde Disfaji Nedenleri Nelerdir?

Ağızlarındaki dokular onarılmış makrofajlar ve beyaz kan hücreleriyle doludur. Ağızda veya yemek borusunda kanserli yabancı cisimler oluşabilir. Az miktarda tükürük vücuda akar. Dış duvar travma geçirmişse veya ön eklem dışarıdaysa buna lüks durum denir. Köpeğin ağzının üst kısmında yanlış şekillendirilmiş ağız hissi vardır ve ağız iltihabı olabilir. Farinkste kraniyal sinirlerin iltihaplanması gibi birçok neden köpeklerde yutma güçlüğü sorununa yol açan nedenlerdendir.

Bir köpek bir durumdan muzdarip olduğunda ve yutak veya boğaz zayıfsa, felce neden olabilir. Bulaşıcı polimiyozit, bağışıklık aracılı polimiyozit, kas distrofisi polinöropati, eklem hastalığı, kuduz, beyni etkileyen hastalıklar görülebilmektedir. Bu tablo adeta durumun ne kadar ciddi olduğunun bir kanıtı niteliğindedir.

Köpeklerde Yutma Güçlüğü Sorununun Tanımlanması

İdeal olarak, veteriner hekimin köpeğin tüm tıbbi geçmişine sahip olması gerektiği söylenebilir, herhangi bir sorunuz varsa, önce onlara sormalısınız. Herhangi bir olaya köpek karışmışsa veteriner hekime de bilgi verilmelidir. Teşhis için genellikle veterinere köpeğin ağzının ve boğazının kapsamlı bir muayenesi önerilir. Yapılan testler, köpeğin bulaşıcı bir hastalığı, kas hasarı veya böbrek hastalığı olup olmadığını belirlemeye yardımcı olacaktır.

Köpeklerde Yutma Güçlüğü Tedavi Yöntemleri

Köpeklerde yutma güçlü sorununa çözüm ararken köpeğin alabileceği tedavi türü, durumun altında yatan nedene bağlıdır. Köpeğin ağızda bir anormallik nedeniyle yutmakta güçlük çekmesi durumunda, veteriner, mama topunu ağzın arkasına yerleştirerek suni beslenmeyi tavsiye eder, bu da köpeğin yutmasını kolaylaştırır.Ancak, yutak veya boğaz disfajisi olan köpekler yemek yerken genellikle yardımcı olmamıza ihtiyaç duyarlar. Yemeği yutmalarını kolaylaştırmak için başını ve boynunu tutarak yardımcı olabilirsiniz. Kilo veremeyen veya kilo veremeyen köpekler mide tüpü ile beslenmelidir. Sorunun nedeninin büyüme veya yabancı cisim olduğu tespit edilirse, veteriner hekim genellikle bunun cerrahi olarak çıkarılmasını önerir, ancak bu çok gerekliyse cerrahi müdahale yapılır. Onun dışında cerrahi müdahale tavsiye edilmez.

Disfajili Köpekle Yaşamak

Köpeklerde yutma güçlüğü sorunlarından muzdarip bir köpek için en önemli şey, herhangi bir tedavi sırasında iyi bir kiloda kalmasını sağlamaktır. Bu süre zarfında köpeği elle beslemek gerekebilir, ancak günde iki büyük öğün yerine yalnızca birkaç küçük öğün beslediklerinden emin olun. Elle yanlış beslenen köpekler için, veterinerin acil müdahalesini gerektiren bir akciğer hastalığı olan aspirasyon pnömonisi riskini azaltmak için dik oturmak da önemlidir. Veteriner hekim bu duruma sahip köpeklere müdahalede gecikmemesi gerekir.

Exit mobile version