Köpeklerde tuvalete çıkamama problemi sık görülen ve çeşitli nedenlere bağlı olarak gelişebilen bir durumdur. Köpeklerin sindirim sistemleri oldukça hassastır ve sindirim sorunları da farklı sağlık sorunlarının varlığını düşündürebilir. Köpeklerin ishal olmasından sık sık korkulur ve önlemler alınır. Fakat köpeğin tuvalete çıkamaması ya da kabız olması da oldukça önemli bir sorundur. Köpeklerde tuvalete çıkamama genellikle kabızlık sorununu akıllara getirmelidir. Köpeklerin günde en az bir iki defa dışkılamaması köpeğin kabızlık yaşadığı anlamına gelmektedir. Köpeklerde tuvalete çıkamama hem yapılan beslenme planı yanlışlıkları hem de yaşadığı bir hastalığın belirtisi olarak yaşanabilmektedir.
Tıpkı insanlarda olduğu gibi köpeklerin de liften yoksun şekilde beslenmeleri kabızlık sorununu ortaya çıkarmaktadır. Bu gibi durumlarda beslenme planının tamamen değiştirilmesi önerilmektedir. Aynı zamanda köpekler hareketli ve enerji dolu canlılardır. Köpeklerin aktivite düzeyleri düşük olduğunda kabızlık yaşama ihtimalleri daha yüksektir. Kabızlık yaşayan köpekler tuvalete çıkamama sorunu ile karşı karşıyadır. Köpeğinizin yeterli miktarda su tükettiğinden emin olmalı ve takibi yapılmalıdır. Evinizde köpeğinizin içebileceği kadar taze su bulundurmayı ihmal etmemelisiniz.
Köpeklerde Tuvalete Çıkamama Belirtileri
- Kabızlık
- Dışkı yapacak gibi çömelme ama yapamama
- Dışkı yapmaya çalışırken inleme
- Ani başlayan hareketsizlik
- Depresyon hali, huysuzluk
- İştah değişikliği, iştahta azalma
- Karında belirgin şişlik
- Gaz
- Mide guruldaması
- Kusma
- İshal ya da yumuşak dışkı
- Dışkıda kan görülmesi
- Popoyu yere sürtme
Köpeklerde Tuvalete Çıkamama Nedenleri
- Yetersiz egzersiz yapması
- Bazı ilaçların kullanımı
- Yetersiz lif içeren beslenme planı
- Fıtık çeşitleri
- Böbrek hastalıkları
- Anüs ve çevresinde oluşan tümörler
- Anal kese hastalıkları
- Anal kese tıkanıklığı
- Erkek köpeklerde prostat büyümesi
- Gastrit
- İnce ya da kalın bağırsak iltihabı
- Pankreas iltihabı
- Bağırsaklarda aşırı miktarda bakteri gelişmesi
- Yaşlı köpeklerde bağırsak hareketlerinin yavaşlaması
- Perianal bez problemleri
- Su tüketiminin yetersizliği
- Stres, depresyon
Köpeklerde Tuvalete Çıkamama Çözüm Yolları
- Tıpkı kediler gibi köpeklerde vücutlarının duyduğu su ihtiyacını mamalarından karşılamaktadır. Kuru mama bu su ihtiyacını yeteri kadar karşılayamadığı için köpeğinizin yaş mama tüketmesini sağlayabilirsiniz. Bu sayede ihtiyaç duyduğu su miktarının %70’i sağlanabilmektedir.
- Köpeklerin az su içmesi kabızlığa ve tuvalete çıkamamalarına sebep olmaktadır. Köpeklerin rahat ulaşabilecekleri bir yerde ve taze olarak su bulundurmayı ihmal etmemelisiniz. Su birçok faydasının yanında köpeklerin sindirim sistemine fayda sağlayacaktır.
- Bütün canlıları sağlıklı bir hayat sürmeleri için hareketli bir yaşama ihtiyaçları vardır. Köpeğiz için de aynı durum geçerlidir ve fiziksek aktivite süresinin olabildiğinde arttırılması gerekir. Köpeğinizin yeterli süre içerisinde egzersiz yapması bağırsaklarının çalışmasını da katkı sağlayacaktır. Köpeğinizle uzun süreli yürüyüşler yapabilir ya da ev içerisinde çeşitli oyunlar oynayabilirsiniz.
- İşlenmiş ticari mamalar ya da ev yapımı yiyecekler ile köpeğinizi besliyor olabilirsiniz. Önemli olan köpeğinizin beslenme planında yeterli miktarda lif içeren gıdaların bulunup bulunmadığıdır. Yetersiz lif alımı kabızlık sorununu ortaya çıkarmaktadır.
- Köpeğinizin kabızlık sorununu ortadan kaldırmak için doğal yöntemlere de başvurabilirsiniz. Kabızlık sorunu ortaya çıktığında, mamasına 1-2 gün boyunca iki yemek kaşığı zeytinyağı eklemeyi denemelisiniz. Köpeğinizin kabızlık sorunu uzun süredir devam ediyorsa ve başka bir problemi olmadığına eminseniz, zeytinyağını devamlı kullanmayı tercih edebilirsiniz. Zeytinyağı köpeğinize herhangi bir zarar vermeyecektir.
- Köpekler yaşadıkları stres ya da depresyon sebebiyle kabızlık problemi yaşayarak tuvalete çıkamıyor olur. Stres yapacağı durumların önüne geçebilirsiniz. Köpeğinizin düzenli bir hayat sürmesi daha huzurlu olmasını sağlayacaktır.
- Köpeğinizin kabızlık sorunu herhangi bir hastalığın sonucunda gelişebilir. Bu hastalıklar hayati risk taşıyabilir ve kısa sürede müdahale gerektirebilir. Bu nedenle köpeğinizin kabızlık sorunu geçmediğinde bir veteriner hekimden yardım alarak, kabızlık nedenini öğrenmeli ve tedavi olmasını sağlamalısınız.