Köpeklerde süt dişleri 3 aylıkken dökülmeye başlar. Köpeklerde süt dişleri bu süreçte dökülmeye başlar ve dökülme 7-8 aylık oluncaya kadar devam eder. Köpeklerde süt dişlerinin dökülmesi süreci önemli ve dikkat edilmesi gereken bir durumdur.
Köpeklerin diş sağlıkları oldukça önemlidir. Vücudun hemen hemen her sistemi ile alakalı olan dişlere sağlıklı bakılmadığında ortaya büyük sorunlar çıkar. Köpek dişlerinde sorun yaşanması beslenme düzensizlikleri ile beraber sindirim ve dolaşım sistemlerini de olumsuz bir şekilde etkilemektedir.
Köpekler diş döktükleri dönemde bir süre rahat beslenemezler. Bu sorunu gidermek için kuru ve ağır gıdalar yerine yaş mama tüketimi sağlanmalıdır. Köpeklerin bu dönemde diş etleri sıklıkla kaşınır.
Oluşan kaşıntıyı gidermek için köpekler ev eşyalarını kemirmeye çalışırlar. Bu durumun önüne geçmek için diş kaşıyıcı oyuncaklar ile köpeklerin rahatlaması sağlanmalıdır. Köpeğin genel sağlık durumunu korumak için diş sağlığına dikkat edilmelidir.
Köpeklerde Diş Sayısı Kaçtır?
Köpeklerde diş sayısı insanlara oranla bir hayli fazladır. Yavru köpeklerde bulunan süt dişleri 28 tanedir. Köpek 8 aylık oluncaya kadar bu 28 diş dökülür ve yerine yeni yetişkin dişleri çıkar. Dökülen süt dişlerinin kökleri diş etleri tarafından emilir.
Emilen bu alanda 42 adet yetişkin köpek dişi çıkar. Bu dişler son derece sağlam ve güçlü bir yapıya sahiptir. Henüz köpek doğmadan şekil alıp gelişen bu dişler süt dişlerinin dökülmesi ile ortaya çıkarlar.
İnsanlarınkine benzer dişlere sahip olsalar da köpek dişleri oldukça belirgin ve güçlüdür. Çekme, tutma, kavrama ve ağırlık kaldırma gibi görevleri köpek dişleri yapar. Ağzın arka kısmında ise besinleri kesip parçalamaya yarayan karnasyal dişleri vardır.
Dişler köpeklerin sağlıklı bir hayat geçirmesinde ve kendini korumasında önemli bir görev üstlenirler. Bu bakımdan köpek dişlerine dikkat edilmeli ve sağlıklı olmaları için gerekli bakımlar yapılmalıdır.
Köpeklerde Diş Dökme Esnasında Yaşanabilen Problemler
Köpekler diş dökme esnasında sorun yaşayabilirler. Bu durumda köpekler ateşlenebilir ve bununla beraber ishal gibi durumlar ortaya çıkabilir. Her ne kadar normal bir durum olarak algılansa da veteriner desteği alamda fayda vardır.
Diş dökme esnasında köpeğin ağzından kötü kokular gelme ihtimali vardır. Ağızdan kötü koku gelmesi büyük bir sorun değildir. Ancak enfeksiyon oluşturmaması açısından veterinerden yardım alınması gerekir.
Köpeklerde süt dişleri insanlarda olduğu gibi önce sallanmaya daha sonra da dökülmeye başlar. Bu süreç bir hafta içerisinde tamamlanır. Ancak ağız ve diş eti yapısına bağlı olarak dişler daha zor bir şekilde dökülebilir.
Dişlerin dökülme esnasında kanamalar da yaşanabilir. Bu köpeğin diş etleri ile alakalı bir sorun olduğunu gösterir. Bu gibi sorunlar yaşandığında direkt bir veteriner hekime gidilmelidir.
Yetişkin Köpeklerde Diş Dökülmesi Normal Midir?
Yetişkin köpeklerde dişlerin dökülmemesi gerekir. Köpekler süt dişlerini döktükten sonra yetişkin dişleri çıkar. Bu yetişkin dişleri köpekler yaşadığı sürece duran dişleridir. Henüz köpek genç ve sağlıklıyken yetişkin dişlerinin dökülmesi bir sorun olduğuna işarettir.
Diş eti sorunlarına bağlı olarak yetişkin köpeklerde diş dökülmesi görülebilir. Ancak normal bir durum olmadığının bilincine varılarak tedaviye gidilmelidir. Köpeklerdeki yetişkin dişlerinin dökülmesinin birçok nedeni olabilir.
Yetişkin dişlerde dökülmelerin bir diğer önemli sebebi ise dişlerin çürümüş olmasıdır. Çürük dişler yanındaki dişlere temas ederek onları da çürütme eğilimi taşır. Bunu önlemek için çürük diş görüldüğünde veteriner yardımı alınmalıdır.
Beslenme veya enfeksiyon kaynaklı ağızda oluşan yaralardan dolayı da dişler dökülebilir. Bu enfeksiyon ve yaralar diş etlerinin işlevini kaybederek dişleri dökmesine neden olabilir. Köpekler için hayati bir anlamı olan köpek dişlerinin sağlam kalması için sürekli olarak bakımları yapılmalıdır.
Köpeklerde Süt Dişlerinin Dökülmemesi Sorun Mu?
Köpeklerde süt dişlerinin vaktinde dökülmesi gerekir. Köpek 8 ayını geçtikten sonra süt dişleri dökülmediyse bir sorun olduğu bilinmelidir. Köpeklerde diş kökleri oldukça güçlü olduğu için bazen geç dökülme eğilimi gösterebilir.
Ancak bu durumda veterinere gidilerek dişlerin sağlıklı bir biçimde dökülmesi sağlanmalıdır. Evde kendi imkanları dahilinde köpek sahipleri köpeklerin dişlerini çekmeye çalışmamalıdır. Aksi takdirde diş etleri zarar görebilir veya dişler ortadan kırılabilir.
Dişlerin kırılmasıyla diş eti arasında kalan diş parçaları büyük sorunlara neden olabilir. Bu bakımdan bu tür bir sorunla karşı karşıya kalındığında veteriner desteği alınmalıdır.
Köpeklerde Diş Sağlığı ve Beslenme
Köpeklerde diş sağlığını korumak için köpeğin beslenmesine dikkat edilmelidir. Beslenme ve diyeti yanlış olan bir köpekte diş sorunları görülmesi kaçınılmazdır. Bunu önlemek için köpeğe sağlıklı ve dişlerine uygun gıdalar verilmelidir.
Köpeklerin dişlerinin zorlanmaması için sürekli yaş mama verilmesi sonucunda yaş mamalar dişlerin arasına girerek burada birikme yapar. Bu birikintiler plak ve tortular oluşturarak köpeğin dişlerinde çürük oluşturur.
Köpeğe sağlıklı bir şekilde bakılacaksa genelde kuru mama ara sıra da yaş mama verilmelidir. Köpeklerde süt dişleri sağlığı için gerekli zamanlarda diş bakımları da yapılmalıdır.
Ayrıca Bakınız: Köpeklerin Kaslarının Geliştirilmesi İçin Yapılacaklar Nelerdir?