Köpeklerde Pankreas Kanseri Belirtileri, Tedavisi

Köpeklerde Pankreas Kanseri Belirtileri, Tedavisi

Köpeklerde pankreas kanseri yaygın görülmeyen ancak ciddi bir hastalıktır. Her şeye rağmen hastalığın yayılmasını önlemek, tedavinin erken başlaması için sahiplerinin belirtilerini daha erken bilmesi son derece önemli. Köpeklerde pankreas kanserinin belirtileri, pankreas kanseri olan köpeğin tedavi süreci ve teşhisinin nasıl konulacağını öğrenmek için okumaya devam edelim.

Köpeklerde Pankreas Organının İşlevi

Pankreasın asıl görevi, sindirime başlanan besinlerin parçalamasına yardımcı olan sindirim enzimlerinin yanı sıra hormon üretmekten sorumludur. Glikoz(şeker) seviyesinin dengede kalması için insülün salgılanmasında rol oynar. İnce bağırsağa yakın olan pankreas hem sindirime yardım olurken hem de hormon üretimini sağlayan endokrin bezidir. Bu yüzden iki hücre tipine sahiptir. Ekzokrin ve endokrin hücreleri.

Ekzokrin hücreleri vücutta sindirime yardımcı olmakla görevli enzimlerin üremesini sağlar. Endokrin hücreler ise vücut fonksiyonlarının düzenli çalışmasını sağlayan hormonlardan sorumludur. İnsülin ve glukagon hormonları kan şekeri seviyesini kontrol eder.  Mide asidini kontrol eden gastrin hormonu ise asit üretilmesini sağlar.

Köpeklerde Pankreas Kanseri

Sağlık pankreas glikoz seviyesini kontrol ederek insülin üretilmesini sağlar. Pankreasın düzgün çalışmasını engelleyen İnsülinomlar çeşitli sorunlara yol açar. Bunlar insülin değerinin anormal yükselmesine yol açarak glikoz seviyelerini de bir anda düşürür. Glikoz seviyesindeki düşüklük köpeğin bayılmasına, nöbet ve diğer nörolojik sorunlara yol açacağı için ciddi bir durumdur.

İnsülinomlar, insülin ve glikoz seviyelerini kontrol eden pankreastaki tümörlerdir. Tümörler, pankreasın sağlıklı bir şekilde çalışmasını engeller. Köpekteki azalan glikoz seviyesi sonucunda halsizlik, nörolojik bozukluklar görülmeye başlar. Tedaviye başlanmazsa ölümcül tehlike yol açabilir.

Köpeklerde Pankreas Kanserinin Türleri

Pankreas kanserinin farklı türleri vardır. Bazıları iyi huylu olurken bazıları da kötü huyludur. En sık görülen türü adenom. Adenokarsinomlar ve insülinomalar pankreas kanserinin en yaygın iki malign türüdür.

Adenokarsinom: Ekzokrin Pankreasın ekzokrin hücrelerinde başlayan kanser türü. çok Agresif olan adenokarsinom nadiren görülür. Pankreas adenokarsinomları, sindirim enzimlerinin salgılanmasının azalmasından dolayı hücrelerde hasara yol açar.

İnsülinom: Bu pankreas kanseri, insülin üreten hücrelerinde başlar. İnsülin ise glikoz seviyelerini kontrol eden hormondur.  İnsülin direnci sağlıklı bir şekilde çalışmazsa hayati tehlikeye yol açan seviyelere yükselir. Aşırı insülin tehlikeli olan hipoglisemiye neden olur.

Köpeklerde Pankreas Kanserinin Belirtileri

Kanserin türüne göre hafif ve şiddetli belirtiler gösterir. Eğer köpeğinizin anormal davranışlarda bulunduğunu görürseniz, aşağıdaki belirtileri göstermesi ile veteriner hekiminize bildirmelisiniz.

  • Nöbet,
  • Kas titremesi,
  • Zayıflık,
  • Koordinasyon eksikliği,
  • Bayılma,
  • Halsizlik,
  • Kilo alma,
  • Davranışlarında anormallik,
  • Bilinç bulanıklığı, konfüzyon,
  • Azalmış enerji

İnsülinoma pankreas tümörü, aşırı insülin üretimine bağlı kan şekerinin düşmesine neden olur.  Enerji düşüklüğü, daha az hareket etme ve oyun oynama isteksizliği görülür. Özellikle uzun süre yemek yemedikleri için bayılma gibi belirtilere maruz bırakır.

Pankreas kanserine nende olan diğer tür Adenokarsinom ise sindirim enzimlerinin aşırı üretimine sebep olur. Köpeğin iştahında azalma, aşırı kusma, uyuşukluk, şiddetli artan karın ağrısı ve kilo kaybına neden olur.

Akciğere ve kemiklere yayılan tümörün köpekte topallık, solunum güçlüğü çeker. Yukarıda belirttiğimiz belirtileri köpeğinizde çok sık görmeye başladıysanız veteriner hekiminize kontrole gitmekte geç kalmayın.

Köpeklerde Pankreas Kanseri Teşhisi

Öncelikle veteriner glikoz seviyelerini görmek için tam kan sayımı testi isteyecektir. Köpeğin glikoz seviyelerinde düşüklük varsa insülinoma için test yapmak aynı zamanda glikoz seviyelerini takip eder. Köpeğin uzun süre aç kaldığı ve kalmadığı zamanlarda hipoglisemi olup olmadığını anlamak için birkaç tüp kan daha almak isteyebilir. Kan testi dışında kan şekeri ölçümleri, röntgenler , karın ultrasonları ve BT taramaları yapılır. Görüntüleme teknikleri yanı sıra kesin bir tanı pankreastan biyopsi için örnek alınır. Veterinerinize köpeğiniz için tedavi ve prognoz açısından bir çalışma planı sunacağından biyopsi ve evreleme pankreas kanseri tanısında önemlidir.  

Köpeklerde Pankreas Kanserinin Tedavisi

Kanserin türü ve evresine göre tedavi değişir. Cerrahi işlemle tümör pankreastan temizlenmesi gerekir. Akabinde gerek duyulursa adyasyon ve kemoterapi de eklenir. Kitlenin çıkarılması için ameliyat yapılacaktır. Kemoterapi ve radyasyon tedavisi mümkündür. Ancak, şimdiye kadar pankreas kanseri için büyük umut göstermiyorlar. İnsülinomalı pankreas kanseri olan köpeklerin doğru, eksiksiz beslenmeleri gerekiyor. Adenokarsinomlu köpekler için küçük öğünler daha uygun olabilir, çünkü sindirim işlevleri tehlikeye girer. Köpeğiniz için bir diyet planı için veteriner hekiminizin önerilerini uygulamalısınız.

Exit mobile version