Özellikle sıcak havalarda, sadık dostlarımız köpekler, heyecanlı veya enerji dolu olduğunda köpeklerde nefes darlığı görülmesi normaldir. Ancak hızlı nefes alma farklıdır ve köpeğinizin aşırı ısınma tehlikesi olduğunu, kronik sağlık sorunları ile uğraştığını veya yaşamı tehdit eden bir travmadan muzdarip olduğunu gösterebilir. Bu durumlarda bilmemiz gereken şeyler ise köpeğimizin nefes nefese kalma nedeni, eğer normal olmayan bir düşünceniz varsa ne yapabileceğimizi ve veterinere ne zaman götürmemiz gerektiğidir.
Köpeğinizin Hızlı Nefes Almasının Nedenleri
Nefes darlığı, köpeğin sıcakken veya yorucu egzersiz sırasında soğumasına yardımcı olur. Köpekler, boyutlarına bağlı olarak dakikada on ila otuz nefes alır. Köpeğinizin her gün nasıl nefes aldığını ve nefes almakta zorlandıklarında nasıl göründüğünü öğrenin, böylece şüpheli değişiklikleri hemen fark etmeniz kolaylaşır ve hayati müdahale şansı yakalayabilirsiniz.
Sıcak çarpması veya zehirlenmeye bağlı olarak dostlarımızın yorgunluktan sonra daha fazla nefes almaya başlaması veya nefes nefese kalması normaldir. Bazı köpek türleri (bulldoglar ve puglar gibi) daha kısa nefes alıp verme sekansına sahip oldukları için normalden daha hızlı nefes alıp verirler. Yine de hızlı nefes alıp vermelerini normal karşılamak yerine şüphe ile yaklaşmak her ihtimale karşı daha güvenli olacaktır. Çünkü dostlarımız sıcak çarpmasına maruz kalıyor veya zehirli yutuyor olabilir.
Köpeğimizin de insanlar gibi kalp yetmezliği şikâyeti olabilir. Tıpkı insanlar gibi köpeklerde nefes darlığı çekerek,egzersiz toleransının azalması ve öksürük gibi aynı semptomlardan bazılarını sergiler.
Cushing sendromu, köpeğin adrenal bezleri çok fazla kortizol ürettiğinde olur. Hızlı nefes almanın yanı sıra belirtiler arasında aşırı açlık ve susuzluk, saç dökülmesi ve büyük bir göbek görünümü bulunur. Tedaviler değişebilir, ancak adrenal bezleri baskılamak için ilaçlar veya ameliyatı içerebilir.
Solunum bozukluklarından laringeal felç, pnömoni ve akciğer tümörleri gibi çeşitli solunum yolu hastalıkları hızlı nefes almaya veya nefes almada zorluğa neden olabilir. Tedavi, duruma ve ilerlemeye bağlıdır.
Yaralanmaya bağlı olarak köpekler acı çektiklerinde bunu bize kelimelerle söyleyemezler. Ne arayacağımıza karar vermek bize kalmıştır. Köpeklerde nefes darlığı, sadık dostlarımızın yaralanmış olabileceğinin bir işaretidir. Dostlarımızın diğer ağrı veya travma belirtileri, iştahsızlık, uzanma isteksizliği, huzursuzluk, anksiyete ve ağır yalama, ağrı bölgesinde görülür.
Sadık Dostlarımıza Sıcak Çarpmaması İçin Çok Dikkat Etmeliyiz
Aşırı ısınma tıbbi bir acil durumdur ve köpeklerde nefes darlığı görülmesinin en ciddi nedenlerinden biridir. Köpeğinizin sıcak çarpması olduğundan şüpheleniyorsanız, hızlı yanıt vermek hayat kurtarabilir. Sıcak çarpmasının semptomları arasında aşırı nefes alma zorlukları, açık gözler, halsizlik, hızlı kalp ritmi, salya akması, nöbetler, kusma, ishal ve 40°’den yüksek vücut ısısı bulunur. Sıcak çarpması acil müdahale gerektirdiği için dostlarımıza ilk müdahaleyi doğru ve hızlı bir şekilde yapmamız çok önemlidir.
Sıcak Çarpması Durumunda Yapılacak İlk Müdahale
Sıcak çarpması köpeklerde nefes darlığı görülmesinin en tehlikeli sebeplerinden biri olduğu için bu konuya ayrıca önem vermeliyiz.Hem acil müdahale gerektirdiği için hem de hayli kötü etkileri olabileceği için sadık dostlarımızı sıcak çarpmasına maruz bırakmamanın en iyi yolu, sıcak çarpmasını önlemektir. Evcil hayvanlarımızı asla park edilmiş arabalarda bırakmamalı, eğer riskli ise evde tutarak sıcak çarpması riski taşımamak en iyisidir.
• Köpeğimizi içeride veya mümkün olduğunca gölgede tutmalıyız.
• Köpeğimizi aşırı soğuk olmamak şartı ile soğuk suya daldırmalı veya köpeğin göğsüne, boynuna ve başına bir buz torbası veya soğuk havlu koymalıyız.
• Köpeğimize bahçe hortumu ile su müdahalesi yapmaktan kaçınmalıyız çünkü sıcak günlerde hortumdaki su kaynama noktasına yakın sıcaklıklara ulaşabilir. Sadık dostlarımıza yavaşça soğutmak istediğimiz için bilmeden bunu uygulamak faydadan çok zarar verebilir. Bu nedenle bu uygulamadan kaçınmalıyız.
• Köpeğinize soğuk su vermeli ya da ona buz yalaması yapması için buz getirmeliyiz. Köpeğimizi soğutmaya başladığımızda hemen veterinere götürmeliyiz.