Köpeklerde lenfoma beyaz kan hücreleri diye bilinen lenfositlerin malignite kazanmasının ardından şekillendirdikleri kansere denilmektedir. Köpeğinizin vücudunda bulunan lenfositler normal zamanlarda köpeğinizi hastalıklara karşı savunur. Lenfositler beden içerisinde her bölgeden sorumludur. Bu yüzden de kanser oluştuğunda vücudun her yerinde lezyon görülür. Köpeklerde lenfoma rahatsızlığı, köpek kanserleri diğer kanserler ile oranlandığında 1/8 oranında daha sık rastlanır durumdadır. Köpeklerde lenfoma göz önünde bulundurulduğunda farklı belirtiler gösteren 30’dan fazla çeşidi bulunmaktadır. Bazı çeşitleri tedavi edilmediğinde hızla ilerler ve hayati tehdit oluşturur. Bazıları ise oldukça yavaş ilerler ve kontrol altına almak kolaydır. Lenfomaların lokal tutumlu çeşitlerinin %5’lik kısmında iyileşmenin tam anlamıyla mümkün olduğu bilinmektedir.
Köpeklerde Lenfoma Neden Olan Hastalıklar
- İmmün aracılı hastalıklar; bağışıklık sistemini tanımadığında ve normal dokulara saldırı olduğunda meydana gelir. Sistemik lupus eritematozus hastalığı geniş bağışıklık aracılı hastalıklara bir örnektir.
- Şiddetli cilt hastalıkları; dış lenf düğümlerinin genişlemesine sebep olur. Özellikle sistemik demodektik uyuz ve kronik bakteriyel enfeksiyonlar örnek gösterir.
- Viral, bakteriyel ya da mantar enfeksiyonları; bir ya da birden fazla lenf nodunun genişlemesine sebep olur. Lokal enfeksiyonlarda vücudun etkilenen alanını boşaltan lenf nodu tipik olarak büyür.
- Vücutta yer alan diğer kanser türleri ise, lenfatik sistem ile tümörün yayılması sebebiyle bir ya da birden fazla lenf nodunun genişlemesine sebep olur.
Köpeklerde Lenfomanın Belirtileri
Kötü huylu lenfoma çeşitli formlarına göre farklı belirtiler gösterir. Genellikle halsizlik, iştahsızlık ve kilo kaybı görülür.
- Sinir sisteminde; demans, böbrek yetmezliği, nöbet ve kalpte aritmi
- Göğüs boşluğunda; yutma zorluğu, öksürük, akciğerde sıvı artışı nedeniyle çabuk yorulma, solunum sayısında artış
- Multisentrik formda; karaciğerde büyüme, lenf düğümlerinde büyüme, dalakta büyüme ve asitese bağlı karında şişlik
- Gastrointestinal; ishal, kusma, karın bölgesinde ağrı, iştahsızlık
Lenfomadan etkilenen sistemler ise;
- Böbrekler, kalp ve sinir sisteminde tutulumlar gözlenir.
- Lenf düğümlerinde büyüme, karaciğer, dalak ve kemik iliğine tutulum gerçekleşir.
- Mide, bağırsak ve bağlantılı lenf düğümlerinde tutunur.
- Solunum sisteminde bulundan akciğer, timüsde tümör özelliğine sahip lenfositlerin arttığı görülebilir.
Köpeklerde Lenfoma Tanı Testleri
- Sitoloji için genişlemiş lenf düğümlerinden şırınga ve iğne kullanılarak iğne aspiratı yapılabilir.
- Biyopsi uygulaması ile lenfoma teşhisi yapılabilir. Biyopsi örneği birkaç farklı yolla elde edilebilir.
- Köpeğinizi düşük trombosit sayısı, anemi ya da anormal dolaşım içerisindeki lenfositler bakımından değerlendirmek için tam kan sayımı yapılabilir.
- Böbrek fonksiyonunu değerlendirmek ya da idrar yolu enfeksiyonunu belirlemek için idrar tahlili yapılabilir.
- Lenfomanın diğer organlar üzerindeki etkisini belirlemek ve genel sağlık durumu değerlendirmek için biyokimya testleri istenebilir.
- Göğüsteki genişlemiş lenf düğümlerini ya da akciğerin hastalık sürecine olan katılımını değerlendirmek için göğüs röntgeni çekilebilir.
- Karaciğer, dalak ve böbreklerin genişlemesini tanımlamak için karın röntgeni istenir.
Köpeklerde Lenfoma Tedavi Yolları
Lenfoma için en doğru tedavi yöntemi kemoterapidir. Lenfomanın bulunduğu yere bağlı olarak cerrahi tedavi ya da radyoterapi kullanılabilir. Bazı durumlarda üç tedavi de kullanılabilir. Bu durum en az yan etkili ve en uzun tedavi protokolünü meydana getirir. Hasta sahibinin uyumu ve köpeğin genel durumu göz önünde bulundurulmalı ve en etkin tedavi yöntemi belirlenmeli.
Köpeklerde Lenfomada farklı kemoterapi ilaçları haftalık olarak uygulanır. 20 haftanın ardından en uzun sağ kalım oranı ile tedavi sağlanır. Multisentrik lenfomalarda uygulanan kemoterapi %90 oranında yanıt verir ve hastalık remisyona girer. Remisyon köpeğinizin tam anlamıyla iyi olduğu dönemdir. Bu dönem köpeğinizin sizinle her şeyi yapabileceği bir zamandır. Lenfomanın türüne ve evresine göre farklı sürelerde görülür.