Köpeklerde Kabızlık Nedenleri Belirtileri ve Tedavileri

Köpeklerde kabızlık en sık görülen sorunlardan biri olduğu için genellikle hafife alınmaktadır, ancak kabızlığı hafife almak doğru değildir çünkü bazen ciddi sorunlara neden olabilir. Kabızlık köpeklerde en sık görülen sindirim sistemi problemlerinden sadece biridir ve her yaştan, cinsiyetten ve cinsten köpeği etkiler.

Kabızlık çok yaygın olduğu için köpek sahipleri bu sorunu hafife alma eğilimindedir ve kabızlık bazen ciddi sağlık sorunlarının bir işareti olabilir ve bazen başka hastalıklara yol açabilir. Tüm bu nedenlerden dolayı, köpeğiniz sıklıkla kabızsa veya uzun süreli kabızlık çekiyorsa, köpeğinizi zaman kaybetmek veya hafife almak yerine veterinere götürmelisiniz.

Köpeğim Neden Kabız Olmuştur?

Bağırsağın son kısmı tıkalı olduğu için bağırsak içerikleri uzun süre kalın bağırsakta kalır. Bağırsak içerikleri uzun süre bağırsakta kaldıktan ve suyu emdikten sonra kuru ve sert dışkılar ortaya çıkacaktır. Kabızlık sorunu bu dışkının geçememesinden kaynaklanmaktadır. Günde 1 ila 2 kez dışkalayan bir köpek sağlıklıdır diyebiliriz. Bununla birlikte, köpeğiniz 2 günden fazla dışkılama yapamıyorsa veya çok az bağırsak hareketi varsa veya hiç yoksa ve sert dışkı varsa, kabızlığından şüphelenebilirsiniz.

Köpeklerde kabızlık sorununa yol açan birçok nedeni vardır. Anal kese hastalığı, anal kese tıkanıklığı, belirli ilaçları kullanımı, erkek köpek prostat büyümesi, egzersiz eksikliği, düşük lifli diyet, fıtık, böbrek hastalığı, anüs ve çevresindeki tümörler kabızlığa neden olan faktörlerdir. Gördüğünüz gibi, kabızlığa bazen çok ciddi hastalıklar neden olabilir ve bu kabızlığı genellikle büyük bir yanılgıya düşerek hafife alıyoruz.

Köpeklerde kabızlık sorununa yol açanen önemli nedenlerinden biri tek yönlü beslenmedir. Lif veya kuru madde tüketmeye devam eden köpekler kabızlık yaşayacaktır. Benzer şekilde kemik veya kıkırdak gibi sindirilemeyen maddeleri yemek de bu sorunu yaşamalarına neden olabilir.

Özellikle daha yaşlı ve fazla kilolu köpekler daha az aktif olma eğilimindedir. Yetersiz egzersiz yaptıkları için metabolizmaları yavaşlar ve bağırsak hareketleri azalır. Hal böyle olursa köpeğinizin kabız olması da kaçınılmaz olacaktır. Ayrıca uzun süre hastanede yatan köpekler bağırsak reflekslerini azaltarak kabızlık yaşayabilirler.

Köpeklerde anal kese enfeksiyonu, kese tıkanıklığı veya anal kese tümörü gibi rahatsızlıklar görülebilir. Bu rahatsızlıkların neden olduğu ağrı nedeniyle dışkılamaktan korkarlar veya küçük parçalara zorlanabilirler.

Köpeklerde prostatın büyümesi de kabızlığın nedenlerinden biri olarak kabul edilebilir. Aslında yetişkin erkek köpeklerde kabızlığın en önemli nedenlerinden biri genişlemiş prostat bezidir.

Köpeğimin Kabız Olduğunu Nasıl Anlayabilirim?

Köpeklerde kabızlık ilk başta herhangi bir belirti vermeyebilir. Fakat köpeğinizin eskisi gibi dışkılamadığını fark etmekte geç kalınmaması çok önemlidir. Kabızlığı olan köpekler genellikle dışkılama yapar, ancak inleme yapamazlar ve yapabilirler. Bazen kokulu ve sulu dışkının bağırsak duvarının dışına taştığı ve dışkının sertleştiği görülür. Benzer şekilde anüs çevresinde kızarıklık, şişlik ve ağrı. Ancak köpeklerde kabızlık belirtileri bunlarla da sınırlı değildir.

Karında şişlik ve rahatsızlık, zayıflık, depresyon, devam eden durumlarda iştahsızlık, kilo verme, aralıklı kusma gibi nedenleri daha belirgin kabızlık semptomları olarak gösterebiliriz. Kabızlık, ciddi sorunlara neden olabilen ve hemen tedavi edilmesi gereken bir hazımsızlık sorunudur.

Köpeğimin Kabızlık Sorununu Nasıl Giderebilirim?

Köpeklerde kabızlık tedavisi için de diğer tüm hastalıklar gibi en önemli etmen sorunun nedenini belirlemektir. Bu anlamda sevimli evcil arkadaşınıza en uygun tedaviyi uygulamak için onu veterinere götürmeli ve rahatsızlığının sebebinin detaylı bir muayene ile tespit edilmesini sağlamalısınız. Veteriner hekim, kabızlık teşhisine göre kabızlık için en etkili tedaviyi sağlayacaktır. Bazen dışkıyı temizlemek için lavman gerekebilir. Ancak bunların hepsinin bir veteriner hekim tarafından teşhis edilmesi gerektiğini unutmamalısınız. Aksi takdirde, kendi uygulamanız yarardan çok zarar verecektir. Bunların yanında kronik kabızlık ise veteriner hekim tedavi için diyet planı da önerebilir. Veterinerin kabızlığını iyi bir şekilde gidermek için veteriner hekimin önerdiği diyet planının uygulanması çok önemlidir.

Exit mobile version