Köpeklerde Kabız Niçin Olur?

Köpeklerin kabız olma nedenleri kabızlığın derecesine bağlı olarak değişse de genel çaplı aşağıda yer almaktadır. Eğer siz de köpeklerde kabız niçin olur tarzında bir sorunun cevabını arıyor iseniz aşağıdaki bilgilerden yararlanabilirsiniz:

  • Diyet: İnsanlarda lifin az tüketilmesi sonucu kabızlık oluşabilmektedir. Köpeklerde ve diğer canlılarda da durum böyledir. Köpekler insanlara göre kendi mamaları dışındaki yiyecekleri yemeye meyilli oldukları için kabızlık daha sık meydana gelebilmektedir. Köpeklerin yemeyi en çok sevdiği ürünler saç ve oyuncaktır. Tüm bunlar, kalın bağırsakta dışkının ilerlemesine engel olmaktadır. Kemik ya da kalsiyum tüketimini sık yapan köpeklerde kabızlık oluşabilmektedir.  Bu nedenle kabızlığın çözümü için beslenme planlarının yenilenmesi gerekmektedir.
  • Yaş: Yapılan bazı bilimsel araştırmalara göre köpeklerin yaşlanması sonucu kabız olma oranları büyük ölçüde artmaktadır. Bağırsak hareketlerinde azalma, metabolizmanın yavaşlamasını sağlayacaktır.
  • Aktivite derecesi: Köpeklerin gün içerisinde yaptığı aktivite düzeylerinin düşük olması kabızlığın nedenleri arasında yer almaktadır. Bunun önüne geçmek için gerek kilo kontrolü düzenli olarak yapılmalı gerekse de egzersizler karşılanmalıdır.
  • İlaçlar: Bazı ilaçların içerisindeki etken madde fazla tüketilir ise köpeklerde kabızlık meydana getirebilmektedir. Bu durum alerjik köpeklerin antihistamik bazlı bir ilaç kullanmasından sonra sıklıkla yaşanmaktadır.
  • Su tüketiminde yetersizlik: Günlük tüketilmesi gereken miktarın altında su tüketen köpeklerde kabızlık görülmesi olasıdır. Böyle bir durumun yaşanmaması için köpeklerin günlük olarak tükettiği sıvıların takibini yapmak son derece önemlidir. Sıvı takibi sonrasında köpeğin az su tükettiği teşhis edilir ise gereken miktarda su verilmelidir.

Yukarda yer alan faktörler haricinde de kabızlığa neden olan durumlar bulunmaktadır. Bu durumlar genel olarak tıbbi neden olarak adlandırılmaktadır. Gerek sindirim sistemi bozuklukları gerek hormonal sorunlar gerekse de nörolojik rahatsızlıklar kabızlık oluşumunda oldukça geniş bir nedeni kapsamaktadır.

Köpeklerde Kabızlık Belirtileri

Köpeklerin kabız olma semptomları genel olarak köpeklerin yapısına ve hastalığın şiddetine bağlı olarak değişmektedir. Köpeklerin kabızlık belirtileri arasında en sık görülenler dışkılamada yetersizlik, dışkının hem kuru hem de sert olması, köpeklerde huysuzluktur. Bunlara ek olarak kaka yaparken duyulan acı ve kaka ile dışarı doğru gelen mukus da belirtilerdendir. Köpeklerinizde günlük yapılan dışkının azalması, kabızlığa işaret ediyor olabilmektedir.

Köpeklerde ileri düzey bir kabızlık var ise kusma ve iştahta azalma da görülebilmektedir. Köpekleriniz halsizlik yaşayabilmekte, karında şişmeler meydana gelebilmektedir. Hafif ya da orta düzey vakalarda ise genel olarak yalnızca sert feçesten bahsedilebilmektedir.

Köpeklerin Kabızlık Teşhisi ve Tedavisi

Kabızlık için teşhis ve tedavi yapılır iken ilk aşama köpeğin sorunlarını dinlemektir. Köpeklerde kabız niçin olur sorunun yanıtını öğrenmek için hekimler sorunları dinledikten sonra fiziksel muayeneye geçmektedir. Bu muayenede köpeklerin karınları değerlendirilmekte ve herhangi bir şişme olup olmadığı saptanmaktadır. Karında şişme ya da sertlik var ise rektal darlıklardan, tümörden ya da kabızlıktan şüphe edilebilmektedir. Bu gibi bir durumda köpeklerin rektal muayenesi yapılabilmektedir.

Kabızlığın ne kadar ilerlediğini teşhis etmek için herhangi bir tıkanıklık olup olmadığına bakılmalıdır. İleri vakalarda USG çekimi ile tespit yapmak daha avantajlı olacaktır. Eğer köpeklerde herhangi bir kitle var ise tespit sırasında biyopsiden de yardım alınabilmektedir.

Veteriner hekim, köpeklerden elde ettiği muayene sonuçları ve tahliller ile doğru bir tedavi planlaması yapacaktır. Pek çok köpekte kabızlığın basit bir çözümü vardır. Laksatif ilaçlar ile bu sorun kısa sürede çözülebilmektedir. Bu ilaçlar sert hale gelen dışkıları yumuşatarak köpeklerinizi rahatlatacaktır.

Kabızlığa İyi Gelen Şeyler

Köpeklerin kabız olması durumunda yapılabilecekler arasında aşağıda yer alan maddeler vardır:

  • Köpeklerde su tüketimini artırmak ve dehidrasyona katkıda bulunmak, kabızlığın önemli nedenleri arasındadır. Su tüketimini devamlı olarak kontrol altında tutmak ve köpeklerin mamasına ekstra su katmak kabızlığa iyi gelebilmektedir. Köpekler mutlaka temiz su içmeli, gerekli durumda yaş mama ile desteklenmelidir. Her dönem için farklı mama seçenekleri mevcuttur.
  • Köpeklerde kabızlık için bir çözüm aranıyor ise köpeklerin sedanter yaşamaması sağlanmalıdır. Devamlı olarak ev içerisinde ya da kapalı alanda duran köpekler bir süre sonra kendilerini gerek fiziksel gerekse de psikolojik olarak iyi hissetmeyecektir. Bu gibi bir durumda yapılması gereken en ideal şey, köpeklerin gerekli miktarda aktivite almasını sağlamaktır.
  • Bazı durumlarda köpeklerin devamlı olarak kullandığı yaş mamaların değişimi de işe yarayabilmektedir. Özellikle kronik olarak kabızlık sorunu yaşayan köpeklerde daha fazla lif kaybından bahsedilebilmektedir. Köpeğiniz için en uygun besinlere karar verir iken kademeli bir geçiş yapabilirsiniz. Buna ek olarak veteriner hekimin ayarladığı diyetten de yararlanabilirsiniz.

Yavru Köpeklerde Kabızlık

Yavru köpeklerin kabız olması yetişkin köpeklere göre daha sık ortaya çıkabilmektedir. Bu gibi bir durumda köpekler kendilerini keşfedecek ve yabancı cisimleri yutmaya meyil kazanacaktır. Gerek köpeklerin sağlıklarını korumak gerekse de kabızlıklarına çözüm bulmak amacı ile yavru köpeklerin sık sık takip edilmesi gerekmektedir. Yavru köpeklerde kabızlık genel olarak stres, merak, yeterince taranmama ve beslenme gibi nedenlere bağlı olarak ortaya çıkmaktadır.

Köpeklerde Kabızlık Risk Faktörleri

Köpeklerde kabızlık için risk durumları aşağıda yer almaktadır. Köpeklerde kabız niçin olur konusu kadar risk faktörleri de önemli bir yere sahiptir:

  • Çeşitli ilaç tedavileri risk faktörleri arasında yer almaktadır.
  • Böbrek yetmezliği gibi dehidrasyona neden olacak nedenler de risk faktörüdür.
  • İleri yaşlı köpeklerde prostat görülebilmektedir.

Ayrıca Bakınız: Köpeklerde Göz Akıntısı Neden Olur?

Exit mobile version