Köpeklerde Dış Parazit Damlası Nasıl Kullanılır?

Köpeklerde dış parazit damlası kullanımı, parazitler ile mücadele ederken en sık kullanılan yöntemdir. Özellikle ilkbahar ve yaz zamanında ayda bir, soğuk havalarda ise 2-3 ayda bir uygulanması köpeklerin parazit kontrolünü sağlayacaktır. Köpeklerde dış parazit damlası seçerken ürünün içerdiği maddeler ve kalitesi önemlidir.

Pire damlasının etkin performans göstermesi ve verimlilik almanız gereklidir. Bu nedenle marka konusunda veteriner hekiminizden tavsiye alabilirsiniz. Veteriner hekiminiz güvendiği ve tecrübe ettiği markaları size önerecektir. Köpek sahiplenmeye karar verdiğinizde onun hastalıklardan, iç ve dış parazitlerden korunması için gerekli aşılarının tamamlanması gerektiğini de bilmelisiniz. Aşılamaya rağmen parazit probleminin sık sık yaşandığı bilinmektedir. Köpeklerde dış parazit damlası oldukça rahat kullanıldığı için tercih ediliyor.

Köpeklerde Dış Parazit Damlası Nasıl Kullanılır?

Damla şeklinde olması sayesinde köpek dış parazit damlaları kolaylıkla uygulanabilmektedir. Köpeklerdeki dış parazitleri yok etme amacıyla oluşturulmuş özel formüle sahiptirler. Sıvı formda olduğu için şişe tasarımı damla damla dökebilme şansını vermektedir. Bu sayede köpekler için kolay bir kullanımı vardır. Köpeğinizin damlayı yalamayacağı ve ulaşamayacağı bir alan uygulanması önemlidir. Bu nedenle genellikle enseye uygulanması önerilir. Köpekler enselerini yalayamazlar. Hatta patilerini yalayarak enselerine sürmesi de mümkün değildir. Köpek dış parazit damlalarının 6 haftada bir uygulanması önerilmektedir. Çünkü 6 haftada köpeğin ensesine dökülen damla etkisini yitirmektedir. Aynı zamanda uyguladıktan sonra 1 gün içerisinde etkisini yitirmemesi için bölgeye su değmemesi önemlidir.

Köpeklerde Parazit Damlası Kullanırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

  • Köpeğinizin damla yapılan bölgeyi 1 gün boyunca yalamasını engellemelisiniz. Dış parazit damlaları yalandığı zaman köpekler için oldukça zararlıdır.
  • Köpeğinize uyguladığınız pire damlasının yine 1 gün boyunca sudan uzak tutulması gerekir. Damlanın yayılması, alerjik reaksiyona sebep olması ve etkisinin azalması söz konusu olabilir.
  • Damlayı uyguladığınız alanın kızarıklığını ve tahriş olma durumunu kontrol etmelisiniz. Köpeğiniz çok kaşındığında ve alanın kırmızı olduğu olduğunu fark ettiğinizde veteriner hekiminize danışarak damlayı temizlemeniz gerekebilir.
  • Pire damlasını siz uygulayacaksanız köpeğiniz sabit olması önemlidir. Damlalar yayılırsa kontrol etmek ve yalamasını engellemek zorlaşacaktır.
  • Pire damlasını uyguladıktan sonra sizin de alana dokunmamanız önemlidir. Bunun nedeni ise hem damlanın yayılmasını engellemek hem de damlanın zehir olmasıdır.

Köpeklerde Dış Parazit Zehirlenmesi

Köpeklerin dış parazitlerden zarar görmemesi için rutin zamanlarda aşılarının ve kontrollerinin uygulanması gerekir. Bazı köpek sahipleri maddi ve manevi nedenlerden dolayı rutin uygulamaları veteriner kliniklerinde yaptırmayabilir. Bunun yerine internet, petshop ve başka yollarla buldukları dış parazit ürünlerini satın alabilirler. Bu yerler genellikle ruhsatlı ilaç satma yetkisi olmayan yerlerdir.

Dış parazit ilaçlarının üzerinde İngilizce ve Türkçe uyarılar da bulunmaktadır. Bu ilaçların içerisinde köpeklerde kullanılması yasak olan etken maddeler bulunabilir. Satan veya temin edilen kişinin farmakoloji bilgisi bulunmaması, ürünü yeterince tanımaması ve diplomasının bulunmaması gibi nedenlerle birçok tehlikeli durumu göz ardı ettiği bilinmektedir. Köpek sahiplerinin bu gibi ürünlere güvenmemesi ve kesinlikle kullanmaması önerilmektedir. Parazit ilaçları deri ile damalar ve diğer yayılma yollarıyla emilir ve dolaşım sistemine katılarak vücutta ilerler. Dolaşım içerisindeki ilacın seviyesi arttıkça zehirlenme belirtilerini görebilirsiniz;

  • Kusma
  • Salya akıntısı
  • Seğirme
  • İshal
  • Solunum güçlüğü
  • Şok hali
  • Ciltte şişlik veya iltihap
  • Çöküş
  • Koma
  • Depresyon

Bu gibi durumlarda hiç vakit kaybetmeden bir veteriner hekime gitmeniz hayati önem taşımaktadır. Kullandığınız ilacın markasını ne zaman uyguladığınızı ve ne miktarda uyguladığınızı veteriner hekime anlatarak teşhis ve tedavisinin sağlanmasına yardımcı olabilirsiniz. Bu belirtiler ortaya çıktığında ilk iş olarak bir bez yardımıyla ilacın geri kalanını silip daha fazla yayılmasının önüne geçebilirsiniz.

Exit mobile version