Köpeklerde dış gebelik çok sık olmasa da rastlanılmaktadır. Hayali gebelik, çiftleşme olmamasına rağmen köpeğinizde fiziksel ve psikolojik gebelik belirtileri görülmesi durumudur. Bu durumda kızgınlık dönemi ya da kanama geçmiş ve çiftleşme gerçekleşmemiş olsa da köpeğiniz hamile gibi belirtiler gösterir, bulantıları olabilir, hamile gibi görünebilir. Bu durum yalancı gebelik ya da hayali gebelik olarak adlandırılan bir durumdur ve genel anlamda psikolojik bir rahatsızlık olduğunu söylemek mümkündür.
Köpeklerde Hayali Gebelik Belirtileri Nelerdir?
Köpeklerde dış gebelik, kızgınlık döneminin bitişinin ardından gelen 7-8. haftada köpeklerde çiftleşme olmamasına rağmen gebelik belirtileri görülebilir. Bu belirtiler arasında;
- Karnın şişmesi,
- Sütün gelmesi,
- İştahta artış,
- Sabah meydana gelen bulantılar,
- ilk dönemde bulantılara bağlı olarak iştahsızlık,
- Sık idrara çıkma durumu görülebilir.
Bunların yanı sıra eve gelen yabancılara korumacı ve saldırgan yaklaşma, kendi alanında yer alan oyuncakları ya da yattığı alanı korumak için üstüne yatıp eşyalarının üstünü örtme gibi pek çok davranış görülmesi mümkündür.
Köpeklerde dış gebelik özellikle de köpeklerin davranışları ile anlaşılabilmektedir. Daha koruyucu, saldırgan ve tehditlere açık hale gelebilirler. Bu durum anlaşıldığı zaman veteriner desteği almak gerekebilir çünkü köpekler kendini hamile gibi düşünerek fiziksel anlamda da hamilelik belirtileri gösterebilmektedir.
Köpeklerde Hayali Gebelik Görüldüğünde Ne Yapmalı?
Köpeğinizde hayali gebelik görüldüğü zaman yapmanız gereken belli durumlar vardır. Örneğin karnını ya da süt bezlerine yakın olan kısmı sevmemeniz, okşamamanız ve uyarmamanız gerekir. Uyarılması halinde süt salgılaması dahi olasıdır. Bu nedenle de özellikle karnının, süt bezlerine yakın olan bölgenin sevilmemesi önemlidir.
Bunun yanı sıra köpeklerin oyuncaklarının kızgınlık dönemi sonrasında ortadan kaldırılması gereklidir. Bu oyuncaklara karşı koruyucu tavır geliştirebilecekleri için psikolojik anlamda hamilelikleri pekişebilir ve yalancı hamilelikte korumacı duygu ön plana çıktığı için oyuncakları kaldırmak köpeğin korumacı davranmasının bir nebze önüne geçecektir.
Egzersizlerin ve yürüyüşlerin arttırılması büyük öneme sahiptir. Kızgınlık dönemi sonrasında yapılan egzersizler, yürüyüş ve antrenmanlar ile köpeklerin hormonlarının da düzenlenmesi mümkün olacaktır. Bu nedenle de artış gösteren hormonların önüne geçmek yapılacak olan egzersizler ile mümkün olacaktır.
Köpeklerde yalancı gebelik durumunda meme bezi enfeksiyonları, rahim iltihabı, yumurtalık kistleri gibi pek çok farklı sağlık sorununa rastlamak mümkündür. Bu durumlardan uzak kalmak için ise köpeklerde kızgınlık dönemi sonrasında veteriner kontrolü büyük öneme sahiptir. Kızgınlık dönemi sonrasında bu tür problemler görüldüğü zaman veterinerden yapılması gerekenler ile ilgili destek almak da büyük öneme sahiptir.
Köpeklerin bu dönemde yalancı hamileliğe bağlı olarak iştah artışı yaşamaları olasıdır. Bunu dikkate almadan köpeklerin normal beslenme düzenine devam etmek gerekir. Bu sayede hormonların da normal düzeninde devam etmesini sağlamak mümkün olacaktır.
Yalancı Gebeliğe Karşı Ne Yapmak Gerekir?
Köpeklerde görülen yalancı gebeliğe bir önlem almak isteyenlerin, köpeklerini uygun dönemde kısırlaştırması ya da çiftleşmesine izin vermesi gereklidir. Bu sayede köpeklerde kızgınlık dönemi görülmez ya da kısırlaştırılmayan ve çiftleşmesine izin verilen köpeklerde de gebelik meydana geleceği için yalancı gebelik durumu ortaya çıkmaz.
Köpek sahipleri, köpeklerin kızgınlık dönemi geçtikten sonra eğer çiftleşme meydana gelmediyse dikkatli olmalıdır. Köpeğin kızgınlık dönemi sonrasında takip edilmesi ve yalancı gebelik durumu olup olmadığını da gösterebileceği belirtilere göre kontrol etmesi önemlidir. Bu sayede meydana gelebilecek farklı rahatsızlıkları önlemek de mümkün olacaktır. Veteriner desteği alarak bu dönemi sorunsuz şekilde atlatmak mümkün olacaktır.